Les entitats socials exigeixen mesures permanents per protegir del fred la gent que dorm al carrer

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
L'Operació Fred oferirà fins a 400 llits en la seva segona fase. Font: Juan Lemus Font: Juan Lemus
L'Operació Fred oferirà fins a 400 llits en la seva segona fase. Font: Juan Lemus Font: Juan Lemus
Dormint al ras. Font: Juan Lemus Font: Juan Lemus
Dormint al ras. Font: Juan Lemus Font: Juan Lemus
Persona sense llar dorm al carrer enmig de la nit. Font: Juan Lemus Font: Juan Lemus
Persona sense llar dorm al carrer enmig de la nit. Font: Juan Lemus Font: Juan Lemus

Les entitats socials exigeixen mesures permanents per protegir del fred la gent que dorm al carrer

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

Els ens locals habiliten dispositius com l’Operació Fred amb places temporals per donar una resposta immediata.

En J. Jaén es va posar el polar vermell de la Creu Roja Sabadell fa gairebé dues setmanes. Amb el seu equip de voluntariat, va recórrer els carrers de la ciutat amb l’objectiu d’atendre a les persones sense un sostre sota el qual poder dormir. Ell és coordinador de l’entitat al municipi vallesà, i conjuntament amb altres poblacions, la Creu Roja s’acull al dispositiu ‘Onada de Fred’ per minimitzar els riscos associats a les baixes temperatures per a aquells col·lectius més vulnerables, com les persones sense sostre o la gent gran.

Segons dades de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, a tot el territori fins a 5.433 persones viuen directament al carrer o en centres de baixa exigència. Els consistoris de diferents municipis contemplen diversos protocols d’atenció per prevenir els efectes del fred que impacta sobre les persones sense llar. Tarragona va activar el dijous dia 10 l’ 'Operació Iglú', un dispositiu d’atenció i ajuda amb la col·laboració de la Creu Roja i Protecció Civil. Per la seva banda, l’Ajuntament de Lleida ha ampliat els allotjaments d’urgència amb l’habilitació de tres espais: l’alberg Jericó, l’Espai Zero i la Panera.

A més, l’Ajuntament de Barcelona doblarà aquest hivern les places municipals vinculades a l’Operació Fred. En total, 400 llits es posaran a l’abast en dues fases fins al març. La fase preventiva, ja activada, contempla oferir 75 places als Centres d’Estades Breus (CEB). Si la temperatura baixa fins als 0ºC, s’activarà la segona fase amb les 325 places restants. Tot i aquest increment, algunes entitats que treballen amb persones que viuen discrepen amb les mesures proposades.

És el cas de la Fundació Arrels, que ho considera insuficient perquè la persona pot estar 30 dies en els CEB però després ha de marxar. Des de l'entitat estan fent el que fan sempre, ja que entenen que no només durant l’hivern sinó durant tot l’any viure al carrer és un risc. Els districtes més reforçats són els de Sant Martí i Sarrià-Sant Gervasi. Des d’Arrels valoren positivament l’increment de places però ho consideren insuficient perquè amb les places hivernals que s’acaben d’obrir es donarà resposta al 8% de les persones que dormen al carrer.

Pel Centre d’Acollida Assís, el problema de fons rau en l’emergència habitacional que, com afirmen, viu aquest país. “La solució no és obrir llocs perquè la gent no passi fred, la millor solució és atacar el sistema d’habitatge actual”, explica Roger fe, educador social del Centre Obert d’Assís. Des de l’entitat no poden incrementar places, ja que són un centre de dia, però el que fan és informar sobre els dispositius oberts que existeixen. A més, col·laboren garantint que qualsevol persona sense llar accedeixi a mantes, mitjons i roba. Així com també ho està fent la Creu Roja.

La Comunitat de Sant Egidi, en aquesta línia, també ha fet una crida a la ciutadania perquè els facin arribar mantes i sacs de dormir al carrer de Rere Sant Just, s/n, com ja ho va fer Proactiva Open Arms per assistir les persones migrants que salven al Mediterrani. Des de l’entitat esperen que l’èxit sigui tan aclaparador com ho va ser per l’entitat fundada per Òscar Camps, en el compromís per donar una atenció urgent a un problema que necessita, segons les fonts consultades, una resposta estructural.

5 propostes per garantir recursos permanents per a les persones sense llar
  • Obrir espais nocturns petits i a tots els barris de la ciutat: així la persona no haurà de desplaçar-se grans distàncies i podrà accedir a un lloc amb més seguretat.

  • Habilitar més espais de dia: amb l’objectiu de garantir el descans i l’accés a serveis útils com dutxes i consignes.

  • Reaccionar davant les persones que comencen a viure al carrer per no cronificar la seva situació.
  • Reforçar el vincle entre Ajuntaments i entitats per donar una resposta més eficient.
  • Establir mesures que garanteixin seguretat i estabilitat de la persona que viu al carrer independentment de si fa fred o no.

Afegeix un comentari nou