Àmbit de la notícia
Social

Les entitats veïnals de Terrassa reclamen reforçar la sanitat i lluitar contra l’incivisme

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • La FAVT demana al veïnat que no llenci els mobles al carrer ja que perjudica a la ciutadania.
    La FAVT demana al veïnat que no llenci els mobles al carrer ja que perjudica a la ciutadania. Font: Wikimedia Commons
  • La FAVT exigeix millores en la sanitat pública per fer front a la segona onada.
    Font: Wikimedia Commons

La FAVT afirma que la situació sanitària i social que viu el municipi és complicada i reivindica el paper de les associacions veïnals per crear cohesió entre la ciutadania.

Salut va iniciar una ofensiva contra el virus al Vallès Occidental a principis del mes d’octubre per controlar l’expansió de l’epidèmia. Terrassa és una de les cinc ciutats més poblades de Catalunya, amb gairebé 220.000 habitants, per tant el risc de contagi s’eleva a diferència de les zones més rurals o més aïllades del país.

Les noves restriccions com el toc de queda nocturn o el tancament de bars i restaurants ha obligat als veïns i veïnes a reinventar-se. La FAVT (Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa) ha qualificat la situació que viu el municipi com a complicada.

“No hi ha hagut reforç de les plantilles de sanitaris i els professionals estan tocats psicològicament”, ha afirmat Joan Vila, membre de la Junta de la FAVT i membre de l’Associació de Veïns de Can Boada del Pi. El passat 27 d’octubre la FAVT va oferir una roda de premsa per defensar i millorar les condicions de l’atenció sanitària al municipi egarenc. “Les retallades maten i quan ha arribat la pandèmia ho hem vist amb la quantitat de personal que falta”, ha afegit Vila.

La unitat és, precisament, un dels aspectes que reclamen des de la federació d’associacions veïnals. En el manifest pels Comitès d’Empresa de la Fundació Assistencial Mútua Terrassa, CST, Hospital de Sant Llàtzer i la Marea Blanca exigeixen millores econòmiques, assistencials i socials per pal·liar el dèficit que pateix la sanitat pública a la ciutat de Terrassa. “La situació ja de per si precària s’ha vist agreujada amb la pandèmia amb la centralització de serveis, l’atenció telefònica i la manca de recursos”, han destacat.

Les entitats veïnals de Terrassa s’adapten a la dificultat del moment

Algunes associacions veïnals del municipi s’han posat a fabricar mascaretes per ajudar als hospitals que ho necessitaven. D’altres, s’han centrat en el repartiment de menjar a domicili o d’ajuda a les persones més necessitades. Tenim exemples com és el cas de l’Andana, un servei que dona suport a les persones sense sostre, o el de El Rebost, un servei de recollida d’aliments que funciona amb voluntariat.

“És el moment perquè tant les entitats petites com les grans es posin al servei dels seus veïns”, ha afirmat Dolors Lledó, presidenta de l’Associació de Propietaris del Torrent de Les Carbonelles i membre de la junta de la FAVT. Gràcies a la feina que ha realitzat Creu Roja, s’han pogut canalitzar moltes demandes via serveis socials amb una tasca molt professionalitzada.

A Terrassa, com a altres municipis, molts centres cívics han hagut de tancar i això ha complicat la gestió veïnal. “Tenim moltes associacions petites i envellides, n’hi ha moltes que no tenen local propi i ara no ens podem reunir pel tema del virus” ha comentat Lledó. Les reunions no es poden fer ni al carrer ni als centres cívics, per tant només mantenen el contacte amb els seus associats via Whatsapp o telemàticament.

L’incivisme, un aspecte que preocupa al veïnat de Terrassa

“Volem que hi hagi un control i que es faci pedagogia als instituts per combatre l’incivisme”, ha afirmat Vila. En aquest sentit, ha apuntat que Terrassa pateix una situació d’incivisme en àmbits com el de la brossa, on hi ha molts veïns i veïnes que deixen els mobles sobre les voreres o el de l’ocupació. “Hi ha moltes famílies que han d’anar a pisos buits i no han pogut acabar de normalitzar la seva situació”, remarca Vila.

Des de la FAVT participen en consells municipals amb l’Ajuntament per tractar el tema de la seguretat ciutadana i vetllar perquè no es facin ‘botellons’ a la ciutat. “Els veïns som els primers interessats en cuidar la ciutat i en aquest sentit estem molt a sobre de les situacions incíviques per controlar l’incivisme”, ha afegit Vila. “Ens estimem Terrassa i volem que sigui una ciutat model”, ha conclòs.

La incidència política amb les administracions i el petit comerç a la ciutat

La FAVT es reuneix telemàticament amb l’Ajuntament de Terrassa per tractar els temes més candents de la ciutat. Actualment, les reunions virtuals giren al voltant de temes com l’aplicació del 5G o les subvencions que reben les associacions veïnals a la ciutat. “Aquest any amb la pandèmia hi haurà moltes activitats que no es podran fer i les associacions veïnals ens haurem d’ajustar a les circumstàncies a l’hora de demanar subvencions perquè després haurem de justificar”, ha anunciat Lledó.

Un dels sectors més perjudicats arran de les noves mesures de restricció i control de la propagació de la Covid-19 ha sigut el petit comerç. Moltes petites botigues han hagut d’abaixar persianes i d’afrontar una situació difícil. “Les grans plataformes han tingut els seus beneficis, però el petit comerç ha tingut problemes perquè no tenen els mitjans per poder vendre per Internet”, ha afirmat Joan Vila.

Recentment, la Federació d’Associacions de Comerciants de Terrassa ha signat un conveni amb l’Ajuntament per ajudar als establiments egarencs a fer front a les restriccions per la Covid-19.

La situació de les escoles egarenques en el context de la Covid-19

Dolors Lledó ha explicat que té constància que a les escoles s’estan fent els PCRs necessaris tant a professorat com a alumnat. A Terrassa les escoles segueixen els protocols marcats per Salut, on s’envia la informació per SMS i es confinen les classes pertinents en el cas de detectar algun cas positiu.

“Hem de veure com responen les escoles, aquesta setmana estem veient que el virus està propagant-se més i veurem com aguanten això els col·legis”, ha afirmat Vila. Per a ell, el problema rau en les persones asimptomàtiques, ja que el panorama pot anar a pitjor en les següents setmanes.

Tot i que la resposta que està donant la comunitat educativa és bona, segons ha opinat, té dubtes sobre com es gestionarà l’increment de casos general a tota la població i si aquests repunts també acabaran repercutint sobre el sistema públic i privat d’ensenyament.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari