Les Escoles de Noves Oportunitats reenganxen més de 3.500 joves al món educatiu

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Les escoles de segona oportunitat s'han confirmat com a elements clau per garantir l'èxti educatiu. Font: El Llindar
Les escoles de segona oportunitat s'han confirmat com a elements clau per garantir l'èxti educatiu. Font: El Llindar
Alumnes d'El Llindar en un curs d'automoció. Font: El Llindar
Alumnes d'El Llindar en un curs d'automoció. Font: El Llindar

Les Escoles de Noves Oportunitats reenganxen més de 3.500 joves al món educatiu

Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona posa de manifest que el model educatiu de les Escoles de Noves Oportunitats garanteix que més de 3.500 joves tornin al sistema educatiu cada any.

Catalunya i l’Estat espanyol es situen entre els territoris europeus amb pitjors perspectives per als joves. Amb un abandonament escolar del 17%, un 20% de fracàs educatiu i l’atur juvenil enfilat fins al 40%, el futur de les noves generacions està embarrat en el que molts experts ja consideren una problemàtica estructural.

En aquest context, diverses entitats i institucions catalanes fa anys que es troben immerses en l’impuls de les Escoles de Noves Oportunitats. Ara, un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) confirma que aquest model “esdevé una peça clau” per garantir l’èxit educatiu.

Més de 3.500 joves, afirmen els científics, es reenganxen al sistema educatiu gràcies a les Escoles de Noves Oportunitats, i poden ampliar així les seves perspectives de futur personal i professional. L’estudi posa de relleu tres fonaments d’aquest model que en garanteixen l’èxit: l’acompanyament personalitzat, el disseny d’itineraris educatius més llargs i l’alternança entre formació i treball.

Les entitats, però, temen que el futur d’aquest model educatiu sigui massa fràgil. Aquesta proposta no compta encara amb el reconeixement necessari per ser una formació homologada i, pel moment, no està garantida la seva supervivència econòmica.

Després de veure’s fora en les darreres reformes legislatives, les Escoles de Noves Oportunitats veuen com se’ls obre una nova porta. I és que aquest trimestre es debat al Congrés dels Diputats la nova Llei de Formació Professional, una ocasió que “pot donar el marc legislatiu que permeti abordar definitivament el problema de l’abandonament escolar i l’ocupabilitat juvenil”, asseguren.

Per alimentar aquest debat i presentar públicament l’estudi ‘El model d’Escoles de Noves Oportunitats: una peça clau del sistema educatiu per garantir l’èxit escolar’ han organitzat un acte el proper divendres 29 d’octubre al CaixaFòrum de Barcelona. Adsis, Fundació Comtal, El Llindar, Fundació Gentis, Fundació Intermedia, Fundació Marianao i Salesians Sant Jordi convoquen a aquest simposi en què la sociòloga i investigadora de la UAB, Aina Tarabini, aportarà les dades i descobertes que s’han dut a terme en el marc de l’estudi.

L’acte, que requereix inscripció prèvia per poder assistir-hi, el presidiran Montserrat Buisan, directora corporativa de programes socials de la Fundació “la Caixa” i Núria Cuenca, secretària general de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

També han confirmat la seva participació en la taula rodona: Àngel Luis Miguel, director general de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, Juan José Torres, director general del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), Ricard Bellera, secretari de Treball, Economia i Estudis CCOO de Catalunya, Eva Gajardo, secretària d'Igualtat i Formació Professional d’UGT, Sílvia Miró, directora de l’Àrea de Treball de PIMEC i Manuel Rosillo, president de la Comissió de Formació de Foment del Treball. La taula rodona la moderarà Fabian Mohedano, president del Consell Català de Formació Professional.

Afegeix un comentari nou