Àmbit de la notícia
Social

Les finances ètiques continuen el seu creixement

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • FETS

Així ho certifica el darrer informe ‘Baròmetre de les finances ètiques’ presentat per l’Observatori de Finances Ètiques. 

 

Els resultats del Baròmetre Estatal de les Finances Ètiques i Solidàries 2017, que mostra l’evolució del sector a l’estat espanyol durant l’últim any, 

Sergi Salavert, membre de l'Observatori ha destacat que “l’evolució de las finances ètiques a Espanya continua sent molt positiva” i que l’estalvi recollit  “representa un increment del 9,24 % sobre l’any anterior”.

Els préstecs concedits per les entitats de finances ètiques a Espanya han passat dels 1.022 milions d’euros als 1.267 milions l’any 2017, amb un increment del 23,96%. Aquest increment “contrasta amb les xifres d’evolució dels préstecs concedits per les entitats convencionals a l’Estat espanyol”.

Segons conclou l’informe la taxa de morositat de les entitats de finances ètiques va ser del 2,20 % el 2017 respecte el 7,79% de la banca tradicional.

El número de persones usuàries s’ha reduït un 1,83% després de duplicar-se en els últims 5 anys. Paral·lelament, el capital social de les finances ètiques va continuar creixent situant-se prop dels 180 milions d’euros, incrementant-se un 5,25% respecte l’any anterior. 

En aquesta edició el Baròmetre també ha incorporat la distribució territorial del crèdit atorgat així com la distribució segons els sectors on s’inverteix. Les entitats de finances ètiques que operen a l’estat, han finançat projectes d’àmbit estatal i internacional. A l’estat, el sector més finançat amb un 40,50% és el mediambiental, seguit del social (24,72%) i el cultural (15,36%). Només un 11,78% del finançament és a particulars. A nivell internacional, el 77,70% del finançament es fa a través de microcrèdits.

La Comunitat de Madrid (31,79%) lidera les concessions de préstec seguides de Catalunya (13,83%) i Andalusia (12,95%). Les 3 comunitats agrupen gairebé el 60% dels préstecs atorgats. L’altre 40% queda repartit força equitativament entre la resta de l’estat.

A partir d’aquesta edició més visibilitat el sector assegurador dins el món de les finances ètiques. Per fer-ho, s’han utilitzat com a referència entitats registrades amb el Segell Europeu EthSI d’assegurances ètiques. Cal destacar que les assegurances ètiques gestionen un volum de primes de 648.457.159 euros, que suposa un 1,01% del volum total de primes del sector assegurador espanyol i unes inversions gestionades per les entitats registrades que superen els 1.664 milions d’euros.

En relació al volum de pòlisses, les entitats asseguradores i mutualitats registrades per l’EthSI han gestionat més de 1,8 milions de pòlisses l’any 2017. D'altra banda, les corredories ètiques tenen un volum de primes intermediades de quasi 12 milions d’euros amb més de 255.000 persones cobertes i més de 15.000 pòlisses gestionades.

L’informe ha estat elaborat per FETS- Finançament Ètic i Solidari a través del seu Observatori de Finances Ètiques i Solidàries, en col·laboració amb el Consorci Som Comerç Just i Banca Ètica i el suport de l’ACCD i l’Ajuntament de Barcelona.

Descarrega't l'informe complet.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari