Àmbit de la notícia
Social

Les mascaretes transparents a punt d’arribar a les aules

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • Durant el temps que no s’ha pogut comptar amb mascaretes transparents, l’alumnat amb sordesa no ha pogut comunicar-se de la mateixa manera, el que ha suposat un obstacle el del seu seguiment acadèmic. Font: ACAPPS.
    ACAPPS va engegar la campanya #VullLlegirElsLlavis per donar visibilitat a la problemàtica i buscar solucions reals amb el departament d’Educació. Font: ACAPPS. Font: Font: ACAPPS.
  • Sense mascaretes transparents, l’alumnat amb sordesa no podia comunicar-se de la mateixa manera, el que suposava un obstacle el del seu seguiment acadèmic. Font: ACAPPS.
    Sense mascaretes transparents, l’alumnat amb sordesa no podia comunicar-se de la mateixa manera, el que suposava un obstacle el del seu seguiment acadèmic. Font: ACAPPS. Font: Font: ACAPPS.

La mesura impulsada per la Federació ACAPPS pretén que l’alumnat amb sordesa pugui mantenir la mateixa comprensió a les classes.

 

El passat 20 d’octubre, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, va confirmar l’arribada de  mascaretes transparents a les escoles. “Tant bon punt hi ha hagut la primera homologació de mascaretes hem iniciat un expedient de compra que començarem a tenir en els propers dies”, explica Bargalló. Un total de 64.000 mascaretes.

Durant el temps que no s’ha pogut comptar amb mascaretes transparents, l’alumnat amb sordesa no ha pogut comunicar-se de la mateixa manera, el que ha suposat un obstacle del seu seguiment acadèmic. Tot i els audiòfons i/o els implants coclears, amb una mascareta estàndard, l’alumnat té més dificultats per seguir les explicacions del professorat i d’aquesta manera tampoc pot llegir els llavis.

Àngels Videla, presidenta de l'associació catalana per a la promoció de les persones amb sordesa (ACAPPS), assegura que era una mesura indispensable per a la comprensió a l’aula i la socialització de l’alumnat. “Per molta pròtesi auditiva bona que es porti les mascaretes transparents fan que s’acabi d’entendre el missatge i que no es perdi la informació pel camí”.  “D’altra banda, en moments on els joves i els infants han de socialitzar, com és el cas del pati, d’aquesta manera ja no han de patir de que si es queden sense bateria el món es torni mut”, afegeix Videla.

Vull llegir els llavis

Per aquest motiu, la federació ACAPPS va engegar la campanya #VullLlegirElsLlavis per donar visibilitat a la problemàtica i buscar solucions reals amb el departament d’Educació. Raimon Jané, president de la federació, va demanar a la comissió d’Educació una solució urgent per a la certificació i l’ús de les mascaretes transparents a les escoles, a més d’aportar un informe realitzat per l’entitat amb l’objectiu de valorar la funcionalitat de diverses mascaretes.

Per a la seva elaboració es va realitzar una prova amb persones amb sordesa que van analitzar l’ús de les mascaretes a diferents distàncies perquè, a més de ser segures, fossin adequades a la lectura labial en diferents parts d’una aula.

ACAPPS durà a terme un seguiment de la distribució de les mascaretes i la seva aplicació i funcionalitat als centres educatius i CREDAs. Així mateix, continuarà insistint en definir un protocol concret d'actuació a les aules amb alumnat amb sordesa que contempli l’ús de les mascaretes accessibles i mesures alternatives, en cas que fos necessari.

Ni un pas enrere

L’entitat ja fa molts anys que demanem millorar les condicions de l’alumnat amb problemes de sordesa, tant en estudis obligatoris com post obligatoris. Videla alerta que encara s’han d’aconseguir molts canvis per una total inclusió.

“Seguim demanant que els vídeos i qualsevol contingut audiovisual es subtituli, al igual que les classes que es fan online. D’altra banda, als auditoris i sales de conferència s’han d’instal·lar bucles, perquè el so de la persona que està parlant arribi directament a la pròtesi auditiva de l’alumne, evitant la reverberació o problemes nous afegits com el soroll exterior perquè s’ha de ventilar l’espai”.

“En aquest sentit demanem que es contempli una partida pressupostària per garantir-ho en el marc d’un sistema educatiu inclusiu”, afegeix Jané.

D’altra banda, ACAPPS considera imprescindible que s’estableixi, en l’escolarització en modalitat oral de l’alumnat amb sordesa, un pla de formació específic per al professorat i logopedes per l’ús i incorporació de les noves tecnologies. Actualment, i segons les darreres dades d’Educació, hi ha 1.993 alumnes escolaritzats en modalitat oral (el 91% de l’alumnat amb sordesa), i 185 en educació bilingüe (en llengua de signes).

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari