Àmbit de la notícia
Social

Les noves tecnologies milloren l’atenció sanitària a Catalunya

  • Els serveis amb suport tecnològic resolen el 42% de les peticions dels usuaris
  • La Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3) és l’eina més consolidada a tots els centres sanitaris catalans

“Enquesta en TIC i Salut 2014” constata l’increment en la utilització de les tecnologies en l’àmbit sanitari català.

El Departament de Salut de la Generalitat ha fet  públic l’estudi anual sobre la utilització de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) en l’àmbit de salut a Catalunya. L’estudi constata que els serveis amb suport tecnològic resolen el 42% de les peticions dels usuaris.

Sota el títol Enquesta en TIC i Salut 2014”, l’estudi destaca l’increment de les comunitats virtuals entre professionals (amb una presència del 38,5% als centres) i entre pacients i professionals (amb un 28,5%), però especialment entre pacients (que han passat d’un 5% a un 30% en l’últim any).

El project manager de la Fundació TicSalut i responsable de l’estudi, Enric Llopis, ha explicat que “el desenvolupament de noves formes de comunicació i interacció amb els pacients  com les comunitats virtuals, la telemedicina, les apps de salut, etc. donen resposta a les demandes creixents d’una major autogestió de la malaltia

L’estudi indica que un 51% dels centres de salut catalans de la xarxa pública empren el telediagnòstic, un 50% la teleconsulta i un 11% la telemonitorització. Les dades de l’enquesta converteixen la Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3)  en l’eina més consolidada a tots els centres sanitaris catalans, amb un 100% d’hospitals i centres d’atenció primària de la xarxa pública connectats a HC3.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari