Les persones amb discapacitat denuncien que encara pateixen barreres d’accessibilitat cognitiva i en l’accés a l’habitatge
Comparteix
Cocarmi i Dincat reclamen a l’administració pública plans i accions concretes per garantir que els drets del col·lectiu estiguin garantits a Catalunya.
Mala senyalització dels entorns, textos difícils d’entendre i webs poc accessibles. Són algunes de les barreres d’accessibilitat cognitiva que dificulten la participació en la societat, el ple dret a la inclusió i a la presa de decisions de moltes persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament a Catalunya.
Avui, dia internacional de les persones amb discapacitat, Dincat denuncia que encara existeixen moltes barreres en molts àmbits de la societat, com la cultura, la salut, la justícia o la política, entre d’altres. És per això que l’entitat recorda que l'accessibilitat cognitiva és un dret fonamental que s’ha de garantir i reclama a l’administració pública un compromís ferm per impulsar plans, destinar-hi recursos econòmics, definir mesures concretes i crear equips professionals d’experts en aquest àmbit, que icloguin persones amb discapacitat intel·lectual.
De la mateixa manera, Dincat alerta que és important que el conjunt de la societat conegui i prengui consciència d’aquesta realitat per avançar plegats cap a una comunitat més inclusiva. El disseny universal, la senyalització d’entorns, els sistemes alternatius i augmentatius de comunicació o la lectura fàcil són algunes de les eines que ajuden a millorar aquest tipus d’accessibilitat.
🚨 Avui, #3D, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat! Seguim lluitant per la plena inclusió arreu del món. 🌍
ℹ️ L’accessibilitat cognitiva fa la vida més fàcil per a tothom. Parlem de com aplicar-la a la societat! 💡#PerUnMónFàcilDEntendre pic.twitter.com/CMHkr8XihT— Dincat (@_dincat) December 3, 2024
“Cal posar fil a l’agulla en aquest tema. L'accessibilitat cognitiva és un dret que tenen totes les persones i que beneficia de manera especial persones amb dificultats de comprensió com les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, autisme, paràlisi cerebral o persones grans amb deteriorament cognitiu, entre altres”, explica Víctor Galmés, director de Dincat, “Ens cal ser ambiciosos i avançar dia a dia cap a un món més fàcil d’entendre perquè les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin les mateixes oportunitats que la resta, sense haver de dependre d’altres”, afegeix.
En aquest sentit, l’anàlisi fet en el '2n Informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya', impulsat per Dincat en col·laboració amb Granés Fundació, reflexa que les iniciatives d'accessibilitat els últims anys s'han concentrat principalment en millorar l'accessibilitat física i sensorial, que són del tot essencials, però han deixat de banda l'atenció a l'accessibilitat cognitiva, àmbit en el qual manquen, a més, dades estadístiques.
És per això que, partint d’aquesta realitat i atenent al que recull el tan esperat Codi d’Accessibilitat, Dincat apunta que cal avançar en aquesta qüestió, especialment amb la implementació de senyals i ajudes per a l’orientació i amb l’impuls d’eines que millorin la comprensió de textos amb l’objectiu d’afavorir i potenciar la inclusió a la vida social i comunitària.
COCARMI reivindica el dret a l’habitatge del col·lectiu
Les persones amb discapacitat també pateixen barreres en l’accés a l’habitatge, que poden ser materials i actitudinals, però també econòmiques. Així ho denuncia el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), qui afirma que les persones amb discapacitat i les seves famílies pateixen un greuge comparatiu econòmic en relació amb la població sense discapacitat en diferents àmbits de la seva vida personal i social, amb diferències salarials, obstacles laborals, barreres arquitectòniques i de comunicació, entre altres.
L'entitat assegura que les persones del col·lectiu tenen més risc d’exclusió social i vulnerabilitat que aquelles que no presenten discapacitat. “Cal afrontar amb fermesa la pobresa habitacional de les persones amb discapacitat, en particular de les dones, que pateixen més privació material i estan més exposades a l’exclusió socioeconòmica”, assegura COCARMI a un manifest. Defensen que es necessiten noves formes de vida i convivència, amb un enfocament inclusiu i innovador per fer realitat la vida independent dins la comunitat de pertinença i la participació social.
#DiaInternacionalDiscapacitat
🔴[MANIFEST] 🏡El COCARMI reclama un habitatge accessible, assequible i inclusiu que garanteixi la dignitat de tothom i reclama la immediata aplicació i dotació del Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge aprovat a Catalunyahttps://t.co/2faqhybLbl pic.twitter.com/EAj5fKZHFU— cocarmi (@cocarmi) December 2, 2024
COCARMI celebra l’aprovació del Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge, però reclama la seva aplicació de manera immediata i dotar-lo dels recursos necessaris. “És essencial per impulsar les polítiques d’habitatge a Catalunya i garantir el dret a un habitatge digne, assequible i accessible”, afirmen. Reclamen mesures reals i efectives per donar solucions a l’emergència residencial.
El sector insta el Govern i els grups parlamentaris a acordar un Pacte Nacional pel Dret a l’Habitatge, que inclogui un compromís ferm i sostingut per fer front a l’emergència de l'habitatge i revertir les situacions de vulnerabilitat que, sovint, afecten les persones amb discapacitat. “Garantir un habitatge accessible, assequible i inclusiu no és només un dret, sinó el punt de partida per construir un futur inclusiu i digne per a tothom”, afirmen.
Afegeix un nou comentari