Les persones ferides per bales de goma i foam n'exigeixen la seva eliminació

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
Ja són 14 les persones mutilades a Catalunya per causa d'impactes de bales de goma o foam. Font: Stop bales de goma / Robert Bonet.
Ja són 14 les persones mutilades a Catalunya per causa d'impactes de bales de goma o foam. Font: Stop bales de goma / Robert Bonet.

Les persones ferides per bales de goma i foam n'exigeixen la seva eliminació

Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
Ravalnet

Resum: 

L’Associació Stop Bales de goma i Ojo con tu ojo exigeixen responsabilitats després d’una nova persona afectada per l’impacte d’una bala a l’ull, aquest cop de foam, en les protestes per l’alliberament de Pablo Hasel.

14 són ja les persones que han perdut un ull a causa de l’impacte de projectils llençats pels Mossos d’Esquadra a Catalunya. A l'abril de 2014 i després de la lluita d’associacions com Stop Bales de goma, Ojo con tu ojo i altres organitzacions contra la impunitat policial i en defensa dels drets humans, es va aconseguir prohibir l’ús de les bales de goma a Catalunya.

Les bales de goma van donar pas a les de foam, uns projectils suposadament de més precisió que es llancen directament al cos, i que s’han disparar de cintura cap avall. Aquesta normativa, però, sembla que no ha pogut evitar que, de nou, una persona hagi perdut l’ull per l’impacte d’un d’aquests projectils. Això és el que apunten les organitzacions Stop Bales de goma i Ojo con tu ojo, que han engegat una campanya per l’abolició, també, d’aquestes armes utilitzades per la BRIMO.

En un vídeo que han llançat per xarxes socials, diferents persones afectades per la mutilació d’un ull per l’actuació policial, exigeixen l'eliminació d'aquests projectils, la revisió del model policial i una actuació que acabi amb la impunitat que -diuen- tenen els cossos policials.


"Al 2014 juntes vam aconseguir l’abolició de les bales de goma, però les de foam són igual de lesives", diu Esther Quintana al vídeo, i assegura que lluitaran perquè s’acabin prohibint tots els tipus de projectils.

Recorden, també, que a la resta de l’estat espanyol encara s’utilitzen les bales de goma, i que han provocat serioses lesions i fins i tot la mort de persones. L’objectiu d’eliminar-les del mapa, doncs, persisteix, mentre que organitzacions com Irídia i Amnistia Internacional exigeixen transparència en els protocols, mesures de rendició de comptes i mecanismes per assegurar que es garanteixen els drets humans.

Afegeix un comentari nou