Les treballadores del SAD convoquen noves protestes per desencallar les negociacions del seu conveni

Colectic-comunitari
Pancartes de les treballadores del SAD durant les protestes d'aquest mes de desembre. Font: Sindicat S.A.D de Cuidadores Professionals Municipals. Font: Sindicat S.A.D de Cuidadores Professionals Municipals
Pancartes de les treballadores del SAD durant les protestes d'aquest mes de desembre. Font: Sindicat S.A.D de Cuidadores Professionals Municipals.

Les treballadores del SAD convoquen noves protestes per desencallar les negociacions del seu conveni

Colectic-comunitari

Resum: 

Els salaris, les baixes mèdiques i la bossa d’hores són algunes de les qüestions que fan que les converses entre sindicats i patronal romanguin parades.

Les treballadores del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) han decidit passar a l'acció davant de l'estancament de les negociacions amb la patronal, convocant diverses protestes de cara al proper mes de gener, com les que ja es van produir el passat 12 de desembre davant del local de l'Unió General de Treballadors (UGT) a la Rambla Santa Mònica. Tant Comissions Obreres (CCOO) com la Confederació General del Treball (CGT) havien advertit sobre un calendari de protestes, que es repetiran el 10 de gener, data en què es reprendran les negociacions, i el 18 de gener amb una concentració a dos quarts de sis de la tarda a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

La darrera reunió entre les parts, celebrada a mitjan de mes, va finalitzar sense acord, ja que la patronal va mantenir una posició intransigent davant les reivindicacions sindicals, incloent-hi divisions internes en la proposta salarial. La patronal ha presentat dues propostes que es detallaran en la pròxima reunió, tot i que CCOO i la CGT asseguren que estan molt per sota de la pujada acumulativa del 21,5% fins al 2025 que proposen.

A més del salari, hi ha altres qüestions que generen discrepàncies en la negociació, com ara la bossa d'hores, que els sindicats volen eliminar, però la patronal s'hi oposa, argumentant que les treballadores no haurien de recuperar hores perdudes per raons alienes. També hi ha discrepàncies sobre la reducció de la jornada laboral, actualment fixada en 37 hores, amb la patronal defensant que ja treballen menys que el conveni estatal, tot i existir cinc convenis autonòmics amb la mateixa jornada.

Pel que fa a les baixes mèdiques, tampoc s'ha arribat a cap acord. Els sindicats reclamen que l'empresa pagui el complement salarial per cobrir el 100% de les baixes, argumentant que les condicions salarials precàries obliguen moltes treballadores a anar a treballar malgrat estar malaltes. La patronal s'oposa, afirmant que aquesta demanda premiaria les baixes i defensant la millora dels mitjans de prevenció.

Des del Sindicat SAD es rebutja l'ús de taules de treball, s'oposen a les bosses d'hores i a la parcialitat, i demanen més recursos per realitzar les tasques, així com el pagament dels desplaçaments. A més, critiquen la recent inversió de la Generalitat de Catalunya en robots per reforçar l'atenció domiciliària, lamentant la falta d'escolta i inversió per acabar amb la precarització del sector.

Afegeix un comentari nou