L’Institut de Robòtica i l’Ajuntament d’Olivella inicien el projecte MAPER

Institut de Robòtica per la Dependència
 Font: Institut de Robòtica per la Dependència
Posada en marxa del Projecte MAPER amb l'Ajuntament d'Olivella.

L’Institut de Robòtica i l’Ajuntament d’Olivella inicien el projecte MAPER

Institut de Robòtica per la Dependència

Resum: 

El projecte MAPER, una col·laboració entre les dues entitats, ha estat seleccionat a la convocatòria d’Acció Social en l’Àmbit Rural 2021 de l’Obra Social de la Fundació La Caixa.

Tret de sortida al projecte MAPER, un partenariat entre l’Institut de Robòtica per la Dependència i l’Ajuntament d’Olivella. El projecte va resultar seleccionat a la convocatòria d’Acció social en l’Àmbit Rural 2021 de la Fundació La Caixa i es durà a terme durant l’any 2022, amb l’objectiu de millorar l'autonomia i atenció a les persones que precisin suport de llarga durada a l'entorn rural.

El projecte dona resposta a un dels grans reptes de la nostra societat, agreujat per la crisi de la Covid-19: l’envelliment de la població, que juntament amb l’increment de persones amb malaltia mental, cronicitats i amb la necessitat de desinstitucionalització s’esdevé prioritari replantejar els models actuals d’atenció social a les persones en situació de dependència. A més, les cures i el suport de llarga durada necessiten un canvi important per tal d'adaptar-se a les noves necessitats dels perfils de les persones ateses.

Per la seva part, l’entorn rural pateix problemes comuns com la despoblació del territori, la manca de recursos públics i un envelliment de la població cada cop més acusat. Per tant, el projecte MAPER pren encara més valor i es fa més necessari que mai per solucionar aquestes dificultats que afecten una part tan valuosa de la població.

L’Institut de Robòtica va presentar, juntament amb l'Ajuntament d'Olivella, una proposta a la convocatòria de La Caixa, per realitzar una acció conjunta i coordinada per detectar, prevenir, avaluar i actuar proactivament, oferint els suports necessaris en cada moment i durant tot el cicle vital a la població.

El projecte es duu a terme amb l’ajuda de Never Alone, una plataforma informàtica al núvol que permet coordinar una xarxa de suports de proximitat al voltant d’una persona dependent, que viu sola, amb la finalitat d‘adaptar els suports necessaris en cada moment del cicle de vida, en funció del tipus de suport i l’evolució de les vuit dimensions de la qualitat de vida que mesura l’escala Gencat.

L’Institut ja ha dut a terme una petita prova pilot amb èxit amb un conjunt de 20 usuaris a la població de Sant Pere de Ribes. El present projecte suposarà el desplegament efectiu de l’eina a la població d‘Olivella, en col·laboració amb el seu ajuntament, els seus serveis socials i les entitats veïnals, per tal de poder garantir l’acompanyament de la població dependent que viu sola. Així mateix, l’objectiu d’aquest projecte és demostrar els avantatges de l’eina per tal que altres poblacions en entorns rurals se’n puguin beneficiar.

L’Ajuntament d’Olivella ha expressat la seva satisfacció amb la posada en marxa del projecte en el seu municipi i ha exposat que “hi ha una quarantena de persones que precisen d’un seguiment continuat en aquest moment. Les previsions indiquen que aquesta xifra augmentarà i cal aportar recursos i solucions”. A més, el consistori garrafenc ha afirmat que realitzarà “una valoració inicial d’aquestes persones, d’acord amb l’escala de suports i l’escala de Qualitat de Vida”.

La iniciació del projecte MAPER aportarà una eina innovadora a les persones que ho necessitin per poder aportar millors cures i atencions, per actuar millor i més proactivament, i rebre més ràpidament les aportacions econòmiques que corresponen als suports que ofereixen realment. A més, comptaran amb tecnologies de suport al personal tècnic amb avisos, alertes i connexions informàtiques amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família.

Sobre l’Institut de Robòtica per la Dependència

És una fundació privada sense ànim de lucre que promou la innovació i el desenvolupament tecnològic per millorar la qualitat de vida de les persones dependents, la de les seves famílies i la dels professionals que els ofereixen suport.

Afegeix un comentari nou