Un 35% de les víctimes de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual és menor d'edat

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
La violència masclista és encara una de les xacres en l'àmbit de la dona.  Font: European Parliament, Flickr
La violència masclista és encara una de les xacres en l'àmbit de la dona. Font: European Parliament, Flickr
El tema d'aquest any es centra en les agressions sexuals als espais públics Font: Catalunya Press
El tema d'aquest any es centra en les agressions sexuals als espais públics Font: Catalunya Press

Un 35% de les víctimes de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual és menor d'edat

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Així ho confirma l'informe 'Violències masclistes' elaborat per l'Observatori de la Igualtat de Gènere l'any 2020.

El dossier aporta una mirada de l'estat actual de les violències masclistes a Catalunya i detalla eines i recursos amb què poden comptar les dones que pateixin violència masclista. S'ha elaborat per tal de recollir les dades més rellevants sobre violències masclistes, feminicidis i dades dels serveis vinculats a l'Institut Català de la Dona, entre d'altres.

La Laia Rosich, directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, afirma que "cal que emfatitzem les actuacions de suport i resiliència per a les supervivents. No estan soles, abans, durant i després de qualsevol agressió masclista" i destaca que "està en mans de totes les persones que formem aquesta societat acomplir amb els drets de les dones i garantir una vida lliure de masclisme".

La cultura patriarcal

La violència masclista és l'expressió més greu de la cultura patriarcal que existeix. En alguns casos posa fi a la vida de les dones i en la majoria dels casos no permet el ple desenvolupament dels seus drets, igualtat d'oportunitats i llibertats.

En aquesta desigualtat els abusos que pateixen les dones pel fet de ser dones poden ser físics, psicològics, sexuals i econòmics. Es donen en els àmbits de la parella, familiar, laboral i sociocomunitari.

Actualment l'edat mitjana de les dones assassinades l'any 2020 és de quaranta-dos anys.

La Laia ens ha explicat que “davant totes les violències masclistes tenim un gran repte: actuar de manera estructural i preventiva i comptar amb tota la població i tots els territoris. Que les dones gaudeixin de vides lliures i dignes, en qualsevol espai i àmbit, ha de ser l’eix de totes les societat democràtiques i de les seves institucions”.

Violències masclistes i confinament

Segons dades de l'informe, el nombre de denúncies per motiu de violència masclista en l'àmbit de parella i familiar interposades l'any 2020 va disminuir considerablement durant el confinament a causa de la dificultat d'accés de les dones a interposar denúncia per contacte continuat amb l'agressor.

Les denúncies en l'àmbit de parella van ser 9.621 respecte a 13.162 de l'any anterior. En l'àmbit familiar van ser 2.270 respecte a 2.937 de l'any anterior.

D'altra banda, al segon trimestre del 2020 es van admetre a tràmit 1.065 ordres de protecció de les quals un 51% van ser denegades.

Delictes contra la llibertat i indemnitat sexual

Fins al tercer trimestre del 2020, la franja d'edat més freqüent de les víctimes ha estat la minoria d'edat amb un 35%, seguit de les víctimes de 18 a 25 anys amb un 28%.

Així mateix, l'edat més freqüent dels agressors ha estat de 18 a 25 anys en un 22,2% dels casos, seguida de l'edat de 41 a 50 anys en un 19,2%.

Macroenquesta de Violència contra les dones

Segons dades publicades a la darrera macroenquesta l'any 2019, un 41,4% de les dones han estat víctimes de violència masclista en l'àmbit de la parella al llarg de la seva vida.

D'aquestes, un 63% afirma haver estat víctima de violència psicològica amb un 34,9% víctima de violència psicològica de control i un 28,10% de violència psicològica emocional. Un 18% de les dones ha patit violència física o sexual i un 15,4% ha patit violència econòmica.

Afegeix un comentari nou