Més d’un centenar de dones es reuneixen al Raval per condemnar les violències masclistes

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Alguns dels materials per fer el taller d'estampació de bosses a càrrec de la cooperativa tecnològica Colectic. Font: Colectic. Font: Colectic
Alguns dels materials per fer el taller d'estampació de bosses a càrrec de la cooperativa tecnològica Colectic. Font: Colectic.
Una de les bosses que es van estampar durant el taller. Font: Colectic. Font: Colectic
Una de les bosses que es van estampar durant el taller. Font: Colectic. Font: Colectic

Més d’un centenar de dones es reuneixen al Raval per condemnar les violències masclistes

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

Per commemorar el 25 de novembre, es van fer diverses activitats artístiques a càrrec de dues entitats del barri: Colectic i el Taller 131.

A dos quarts d’onze del passat divendres, 24 de novembre, les pistes esportives de Drassanes estaven ja plenes de gom a gom. Més d’un centenar de dones del Raval, de diferents cultures, orígens, edats i contextos es van reunir per reivindicar l’erradicació de les violències masclistes a través de diverses activitats comunitàries.

"Avui ens reunim per mostrar el nostre rebuig i malestar contra les violències masclistes", explica Lady Pazmiño, membre de la cooperativa Colectic i responsable del projecte Wemin Raval que, en col·laboració amb la Taula de Dones del Raval i el Punt Òmnia del barri, van organitzar aquesta jornada reivindicativa.

Durant tot el matí, es van dur a terme dues activitats simultànies. D'una banda, el Taller 131 va proposar una dinàmica de retrat col·laboratiu. La gestora cultural de l'entitat, Carla Fajardo, va explicar a atorgar a les participants dos rols: artistes i models. Les artistes havien de pintar a les models durant un temps determinat i, quan les responsables de l'activitat feien sonar una campana, les autores dels retrats havien de moure's un lloc a la dreta per continuar el dibuix de les seves companyes.

Estampació de bosses amb lemes feministes

En paral·lel al retrat comunitari, es fa dur a terme l'activitat d'estampació de bosses amb lemes feministes. Després d'aguantar estoicament la cua, les participants escollien els segells amb els quals volien estampar a les seves bosses, que representaven tant símbols com frases en castellà, àrab i bengalí, entre altres llengües.

Una de les participants en l'activitat, la Sumany, va omplir la seva bossa amb un patró on es repetia el símbol feminista en tons blaus i verds. D'altres, com la Sadia, van decidir utilitzar els segells impresos en 3D per reproduir el seu nom amb lletres de colors. Un dels moments més especials va ser quan la Paca, de 85 anys, participant en la preparació de la jornada en el marc de les activitats del Punt Òmnia de Colectic, va estampar el segell que ella mateixa havia creat i on es llegia la frase "Heroinas que no callan".

La jornada va acabar amb un cercle del silenci en què el centenar de dones participants es van reunir per recordar amb un minut de silenci a les víctimes de violència masclista. Després, Carla Fajardo, del Taller 131, va llegir el poema "Dafne" de Mireia Calafell. L'acte es va donar per tancat quan es van llegir en veu altra els lemes que s'havien estampat en totes les bosses de les participants.

Afegeix un comentari nou