Més d’una desena d’entitats reclamen la legalització de les drogues per acabar amb les morts per sobredosi

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Les entitats que formen part de la Xarxa de Persones que Usem Drogues de Catalunya (CATNPUD) durant la concentració del passat 31 d'agost a la Plaça Sant Jaume. Font: CATNPUD. Font: CATNPUD
Les entitats que formen part de la Xarxa de Persones que Usem Drogues de Catalunya (CATNPUD) durant la concentració del passat 31 d'agost a la Plaça Sant Jaume. Font: CATNPUD.

Més d’una desena d’entitats reclamen la legalització de les drogues per acabar amb les morts per sobredosi

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

La Xarxa de Persones que Usem Drogues de Catalunya (CATNPUD) demana més recursos i polítiques públiques per evitar el que consideren "morts injustes".

Avui, 31 d'agost, és el Dia Internacional de Sensibilització vers la Sobredosi i la Xarxa de Persones que Usem Drogues de Catalunya (CATNPUD) – formada per ARSU Reus, Asaupam, AUPA'M, Àmbit Prevenció, CatFAC, DonARSU TOT, Episteme, FAAAT-FDM, ICEERS, Metzineres, REMA i XADUD – ha publicat un manifest per denunciar que les morts per sobredosi "lluny de ser fets aïllats i accidentals, són conseqüència i responsabilitat d'un sistema que aboca a la manca de recursos persistent mentre eludeix la seva responsabilitat".

Per reivindicar la legalització de les drogues i recordar les persones que han perdut la vida a causa d'una sobredosi, les entitats que formen part de CATNPUD s'han unit, un any més, a la campanya internacional del Dia de Sensibilització vers la Sobredosi, convocant una concentració avui a les 18 h a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, on es llegirà el manifest i es retrà homenatge a les víctimes "que han perdut la vida a causa d'un sistema polític que exclou i estigmatitza les persones que usen substàncies declarades il·lícites".

El manifest de la Xarxa de Persones que Usem Drogues apunta que, un factor molt important en els casos de mort per sobredosi, és que les persones estan exposades a l'estigma, el rebuig social i la criminalització que pateixen les persones que usen drogues que, molt sovint, fa que es vegin abocades a la clandestinitat i a la marginalitat.

Per tal d'evitar aquestes morts, des de CATNPUD exigeixen "aplicar la perspectiva de reducció de danys", però, sobretot, "regular les substàncies ara il·legalitzades i desenvolupar polítiques sobre drogues fonamentades en el respecte als drets humans, la justícia social i l'evidència científica contrastada".

Demandes específiques a governs i societat

Segons dades del Global Overdose Snapshot, elaborat per l'Institut de Penington, existeix una crisi internacional pel que respecta a les sobredosis. Les dades recollides per aquest organisme australià mostren que, en els darrers vint anys, les morts per sobredosi han augmentat exponencialment arreu del món, arribant cada any a nous rècords.

El darrer any del qual es tenen dades, el 2020, s'estima de 284 milions de persones van morir per sobredosi a tot el món, fet que suposa un 26% més que l'any 2010. A casa nostra, segons dades de l'Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions (OEDA), l'any 2020 es van notificar a tot l'estat 974 defuncions directament relacionades amb la sobredosi.

Davant aquestes preocupants dades, el manifest de la Xarxa de Persones que Usem Drogues de Catalunya exposa una sèrie de demandes específiques per a governs i societat. Són les següents:

  • Ple accés a la salut.
  • Condicions econòmiques i socials dignes i respecte pels drets de les persones que usen drogues.
  • Consciència i solidaritat col·lectiva.
  • Generalització dels programes de tractament amb heroïna.
  • Implementació de les iniciatives de salut pública conegudes com a ‘Safe supply’.
  • Legalització de les substàncies declarades il·legals i regulació sota un prisma realista que respecti els drets humans i que garanteixi la protecció de la salut i la justícia global.

Afegeix un comentari nou