Àmbit de la notícia
Social

‘Més ponts, menys murs’: murals contra el racisme

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • Amb motiu dia internacional per a l'eliminació de la discriminació racial, Fundesplai i la Federació Catalana de l'Esplai organitzen la campanya #MéspontsMenysmurs. Font: Fundesplai.
    Amb motiu dia internacional per a l'eliminació de la discriminació racial, Fundesplai i la Federació Catalana de l'Esplai organitzen la campanya #MéspontsMenysmurs. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
  • Aquesta és una acció artística i col·lectiva per fer als centres i espais educatius contra les intoleràncies, el racisme i la xenofòbia. Font: Fundesplai.
    Aquesta és una acció artística i col·lectiva per fer als centres i espais educatius contra les intoleràncies, el racisme i la xenofòbia. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
  • L’activitat es centrarà en la creació de murals cívics a l’espai públic o als centres, on quedi representada la idea de transformació dels murs en ponts. Font: Fundesplai.
    L’activitat es centrarà en la creació de murals cívics a l’espai públic o als centres, on quedi representada la idea de transformació dels murs en ponts. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.

Fundesplai engega aquesta activitat en l’àmbit educatiu per lluitar contra els estereotips i discriminacions racials.

El diumenge 21 de març se celebra el dia internacional per a l'eliminació de la discriminació racial, establert per les Nacions Unides el 1966. Susagna Escardíbul, pedagoga de l'àrea d'innovació i continguts de Fundesplai, recorda que el racisme sempre està present i és una qüestió estructural que es ve arrossegant de lluny.

“Amb aquesta situació de crisi sanitària, social i econòmica encara s’ha afeblit molt més la nostra societat i, per tant, el risc de fractura que hi ha és molt més alt, amb el qual les conductes discriminatòries excloents s’han incrementat, com confirmen les entitats especialitzades en la lluita contra el racisme”, assegura Escardíbul.

D’altra banda, tos els moviments de les persones que es desplacen forçosament en el món s’estan incrementant per l’actual situació de pandèmia global. “Les imatges que ens arriben des de Canàries o altres indrets del món, que ara sembla que s’han silenciat, ens han de fer reaccionar, el racisme és molt invisible als ulls i hem de ser conscients de que segueix present i que hem de fer una revisió constant per frenar aquests pensaments i comportament racistes”, alerta Escardíbul.

“Estem en un moment en el qual encara hem de reforçar molt mes l’educació en valors, l’educació en la diversitat, en la fraternitat, en la igualtat i en abraçar la diversitat cultural i la resta de diversitats. I tot plegat ho hem de fer des d’una mirada interseccional”, afegeix la pedagoga.

Més ponts, menys murs

Amb motiu del dia internacional per a l'eliminació de la discriminació racial, Fundesplai i la Federació Catalana de l'Esplai organitzen la campanya #MéspontsMenysmurs, una acció artística i col·lectiva per fer als centres i espais educatius contra les intoleràncies, el racisme i la xenofòbia.

L’activitat es centrarà en la creació de murals cívics a l’espai públic o als centres, on quedi representada la idea de transformació dels murs en ponts, entenent els murs com els obstacles físics i mentals que allunyen a les persones, i els ponts com els valors i conductes que milloren la convivència i la sostenibilitat en un món cada cop més plural i divers. L’acció està emmarcada dins de NuSOS, la proposta educativa per la ciutadania global.

D’aquesta manera, els principals objectius són valorar positivament la diversitat, rebutjar qualsevol actitud i comportament discriminador, aprendre a reconèixer estereotips i prejudicis i participar activament en la lluita contra el racisme i la xenofòbia.

“És clau educar precisament en reforçar tots aquests valors, treballar en aquesta línia des de la petita infància, però no quedar-nos només en l’espai educatiu intern, sinó fer una intervenció més sistèmica per treballar a l’esplai, a l’escola, amb les famílies i incidir en els missatges publicitaris sobre aquest tema”, remarca Escardíbul.

“Sobretot hem de fer una revisió personal perquè els estereotips i prejudicis estan arreu i en totes les direccions i grups socials i és un treball que hem de fer de forma col·lectiva i global, entenent que pertanyem a una mateixa comunitat que és la humanitat i que les coses ens afecten a qualsevol part del món”, apunta la pedagoga.

Acció a les xarxes socials

La campanya s'estendrà a les xarxes socials. Durant la setmana del 15 al 21 de març es compartiran a les xarxes les fotografies dels murals i els missatges amb l'etiqueta #MéspontsMenysmurs i el darrer dia es realitzarà una gran mural virtual amb totes les aportacions.

D’altra banda, es realitzaran un seguit d’activitats prèvies com la lectura del conte ‘Ponts per la llum’, una peça escrita per Nadia Ghulam, Susagna Escardíbul i Núria Gassó que convida a reflexionar sobre la importància de trencar els murs que separen les persones i encoratja a construir més ponts d’esperança, convivència, respecte i pau.

Per als més petits també hi hauran altres activitats, com ‘Són colors, no barreres’, ‘Un món sense murs’ i ‘No parlo la teva llengua’, mentre que joves i adolescents es podran apuntar a ‘Un món sense murs’, ‘Propera parada...la ruta del rumor’ i ‘Com llegeixes? com expliques?’.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari