Àmbit de la notícia
Social

Miquel Àngel Carreto: "la figura de l'educadora social ha estat invisibilitzada durant la pandèmia"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Fotografia del projecte Incorpora Tarragona. Imatge d'Actua.
    Actua ha participat en el projecte Incorpora Tarragona. Imatge d'Actua. Font: Actua
  • Fotografia d'un grup de joves usuaris d'Actua. Imatge d'Actua.
    Els col·laboradors i col·laboradores són part essencial de l'univers d'Actua. Imatge d'Actua. Font: Actua

Miquel Àngel Carreto forma part de l'equip de gestió de la Cooperativa d'Iniciativa Social Actua. Amb ell ens endinsem a conèixer com és aquesta cooperativa i en quins projectes treballa a nivell social. 

Què és Actua?

És una cooperativa d'iniciativa social sense ànim de lucre que associa treballadors de l'àmbit socioeducatiu per dur a terme íntegrament projectes d'atenció a infants i joves en situació de vulnerabilitat. Com sorgeix? Actua neix l'any 2006 al bressol del primer grup cooperatiu català, anomenat Consop (Construïm Oportunitats). Actua és, doncs, fruit de la intercooperació d'entitats que aposten per un model de treball en xarxa, cooperatives que atenen a sectors i territoris diferents però que intercooperen entre elles. Actua conscient de l'adn fa de la intercooperació una manera de treballar: si donem, rebem.

Per què vau decidir ser cooperativa i no una altra forma jurídica?

Pel tipus d'activitat econòmica que realitzem el cooperativisme és la forma idònea per a la gestió de serveis públics, perquè te en compte principis imprescindibles de gestió democràtica, transparència, equitat i sostenibilitat. La sobirania econòmica és també un element diferenciador que ens ha de permetre tenir també sobirania tècnica, és a dir, els recursos necessaris per oferir serveis de qualitat.

En quins projectes treballeu actualment?

Duem a terme més de 30 projectes arreu del territori català que agrupem en diferents eixos d'activitat: intervenció socioeducativa i comunitària, protecció i promoció de la infància tutelada, i orientació, formació i emancipació del joves en situació de vulnerabilitat. Mirem de dur a terme els projectes contribuint a crear ecosistemes cooperatius i socioeducatius a on intercooperem amb administracions , entitats i empreses, per assolir els objectius comuns de millora del benestar de les persones i la comunitat.

Gestioneu alguns CRAEs. Com s''està visquent la pandèmia de la Covid-19?

Està sent difícil per tothom i els equips educatius han tingut moments molt durs per tal de seguir i fer seguir les mesures de prevenció als infants i joves. El més sorprenent de tot plegat és que la figura de l'educadora social ha estat invisibilitzada durant la pandèmia, tot i ser moltes d'elles serveis essencials també. Però ens és igual que no ens vegin, ens dediquem al 200% a les persones a les que donem atenció i suport. És un orgull dedicar-nos a aquesta feina amb persones tant àltament compromeses.

Hem vist que gestioneu una taverna com a projecte d'insercio laboral. Com va aquest projecte?

Tot just hem començat i malgrat la pandèmia i les mesures de prevenció, està funcionant i s'està fent un lloc en l'oferta gastronòmica de Vilafranca del Penedès. A més de ser un lloc per formar joves en la restauració, també és un punt de trobada de companys i companyes del territori que treballem en diferents entitats d'atenció a les persones. Ens fa molta il·lusió i pensem que és la llavor per altres equipaments públics amb servei de restauració.

En quins projectes intercooperatius treballeu?

La majoria dels nostres projectes tenen una dimensió d'intercooperació amb altres entitats. Formem part de l'ateneu cooperatiu Coopsetània, i colaborem en els ateneus de Coopcamp i Ponent Coopera. Treballem en diferents projectes amb Entrem, Insercoop, Eduvic, Formació i Treball, Aspid i plataforma Pei Jove.  Cada projecte també intercoopera amb entitats locals per millorar la circulació social dels infants i joves que atenem, a la vegada que enfortim la xarxa comunitària. A banda som socis de la coop57, i participem activament en diferents federacions (FCTC,FEDAIA,FEPA).

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari