Miriam Ponsa: "Abans de comprar hem de pensar si realment necessitem aquella peça"

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Un moment de la desfilada 'REDUIR' de Miriam Ponsa a la planta de triatge tèxtil de Solidança/Roba Amiga. Font: Miriam Ponsa
Un moment de la desfilada 'REDUIR' de Miriam Ponsa a la planta de triatge tèxtil de Solidança/Roba Amiga. Font: Miriam Ponsa
La dissenyadora Miriam Ponsa, al mig, amb la directora de l'Àrea d'Ecologia de l'AMB, Imma Mayol, i la Secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas. Font: Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
La dissenyadora Miriam Ponsa, al mig, amb la directora de l'Àrea d'Ecologia de l'AMB, Imma Mayol, i la Secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas. Font: Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miriam Ponsa: "Abans de comprar hem de pensar si realment necessitem aquella peça"

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

'REDUIR' és el nom de la col·lecció d'estiu que la dissenyadora manresana va presentar a la planta de triatge tèxtil de Solidança/Roba Amiga a l'abril. Creadora i entitat han començat un camí de col·laboració en la moda sostenible.

"Quan vam visitar algunes de les plantes de triatge tèxtil ens vam quedar atònits de la quantitat de residus tèxtils que generem. Vam pensar que havíem de visibilitzar aquests residus i ho vam fer en format desfilada". La dissenyadora Miriam Ponsa explica així el començament de la seva relació amb Solidança/Roba Amiga, l'entitat que busca noves propostes d'integració sociolaboral per a col·lectius en risc d'exclusió i ofereix serveis vinculats a la gestió de residus i a l'economia circular.

"L'experiència va ser molt positiva i enriquidora, ja que ens va unir des de dos punts de la cadena del tèxtil. Per una banda, Ponsa en el disseny i producció, i, per altra banda, Solidança/Roba Amiga gestionant els residus tèxtils i promovent l'economia circular amb valor social a través de la seva reutilització", hi afegeix una portaveu de l'entitat. En tots dos casos parlen d'una molt bona experiència: a finals d'abril, la planta de triatge tèxtil de Solidança, a Sant Just Desvern, va acollir la presentació de la col·lecció d'estiu 2023 'REDUIR' de Ponsa.

La dissenyadora, conscient de l'enorme quantitat de residus que produeix el món de la moda, aposta per "una aventura cap a la sostenibilitat". De fet, la col·lecció està inspirada en el missatge de reduir. Tot i que ja fa uns dos anys que fa camí inspirant-se i treballant en la sostenibilitat, admet que li queden moltes coses per aprendre.

Ponsa ha canviat les botigues físiques per la venda en línia oferint col·leccions en el que s'anomena 'format pre-order': "Aquest nou model és molt més sostenible, perquè no generem estocs i promovem la compra reflexiva, sense presses i amb el temps necessari per poder produir les peces de forma personalitzada", explica.

A la pregunta de què comparteix una dissenyadora reconeguda en l'àmbit internacional amb una entitat com Solidança ho té clar: "La responsabilitat social i mediambiental, així com la sensibilització per intentar reduir els residus tèxtils". "Tot i que en el seu cas és des de la producció i en el nostre des de la reutilització i la venda de segona mà, totes volem trencar amb les males pràctiques del sector tèxtil buscar alternatives a la sobreproducció i la contaminació", responen des de Solidança.

En definitiva, en els dos casos treballen per la cura i la millora del medi ambient a través de la moda sostenible i també perquè sigui una moda socialment responsable i ètica. El Pacte per la Moda Circular, una aposta promoguda per l'Agència de Residus de Catalunya, treballa en això i ha permès, entre altres aliances, que es coneguessin Ponsa i Solidança.

Peces per a totes les persones i cossos

Per a la desfilada presentació de 'REDUIR', a més de l'escenari, l'entitat social va cedir tèxtil i calçat a la dissenyadora. "Ens va agradar molt el fet que no només hi hagués molta diversitat en les persones que les modelaven -recorden encara ara des de Solidança-, sinó que realment són peces fetes per a totes les persones i cossos, i això encaixa molt amb els nostres valors socials".

La creadora de moda i l'entitat social insisteixen en la necessitat de posar fi tant a la sobreproducció tèxtil com al sobreconsum. A Catalunya es consumeixen uns vint-i-sis quilos de roba a l'any per persona i només es recullen selectivament un 12% dels residus tèxtils. "Com a creadores -diu Ponsa-, un dels deures més importants que tenim és intentar revertir aquestes xifres mitjançant el model de negoci, l'ecodisseny i la sensibilització social. La formació i l'educació hi juguen un paper molt rellevant".

"Abans de comprar hem de pensar si realment necessitem aquella peça i quant de temps ens durarà o quantes vegades ens la posarem", exposa la dissenyadora. A més d'anar cap a una compra reflexiva, recomana informar-se sobre el producte a través del web de la marca i llegint les etiquetes de la peça. La portaveu de Solidança hi afegeix una altra proposta per reduir residus: cosir. "Si algú té roba trencada o que cal arranjar, es pot animar a cosir: des de Solidança promovem l'autoreparació a través d'activitats gratuïtes que es poden trobar al nostre portal".

Afegeix un comentari nou