Mones solidàries per comprar fruita i verdura

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
La pastisseria La Palma va començar a fer una mona solidària el 2009 Font: Eix Clot
La pastisseria La Palma va començar a fer una mona solidària el 2009 Font: Eix Clot
Una de les recollides d'aliments que ha fet aquest any La Xarxa de Suport Clot-Camp de l'Arpa. Font: La Xarxa de Suport Clot-Camp de l'Arpa
Una de les recollides d'aliments que ha fet aquest any La Xarxa de Suport Clot-Camp de l'Arpa. Font: La Xarxa de Suport Clot-Camp de l'Arpa
La Xarxa de Suport Clot-Camp de l'Arpa recull diners per comprar aliments frescos. Font: La Xarxa de Suport Clot-Camp de l'Arpa
La Xarxa de Suport Clot-Camp de l'Arpa recull diners per comprar aliments frescos. Font: La Xarxa de Suport Clot-Camp de l'Arpa

Mones solidàries per comprar fruita i verdura

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

De mones solidàries n'hi ha amb història, n'hi ha que amb la pandèmia s'han agafat un descans i n'hi ha que s'han reconvertit. Al Clot-Camp de l'Arpa de Barcelona serviran per adquirir fruita i verdura per a famílies en situació vulnerable.

Aquesta història de solidaritat de Pasqua té quatre protagonistes. I tots són necessaris. Tres pastisseries que fan tres mones, el veïnat que compra butlletes d’un euro per participar en el sorteig d’una mona, La Xarxa de Suport del Barri Clot - Camp de l’Arpa que convertirà els diners recollits en menjar fresc i les famílies sense ingressos que rebran aquests aliments.

“A la parròquia de Sant Pere Claver del Clot el febrer del 2020 ateníem 35 famílies. El febrer passat, 105”. Ho explica Imma Joseph, una voluntària vinculada des de fa dècades a aquesta parròquia i una de les primeres que fa un any es va apuntar al grup de Telegram del barri per fer xarxa i atendre les necessitats de les persones que no podien sortir de casa.

D’aquell grup de Telegram, on encara hi ha més de 800 persones, en va sortir La Xarxa de Suport. Porten un any inventant-se i traient recursos de sota les pedres per cobrir les necessitats alimentàries a les llars que demanen ajuda, muntant tallers d’assessorament laboral -fer gestions per cobrar l’atur és un laberint-, buscant recursos per a qui no pot pagar el lloguer i acompanyant els infants i adolescents perquè puguin seguir el ritme del curs escolar.

Es coordinen amb serveis socials i sempre que tenen oportunitat recorden a les administracions que tenen obligacions i no es poden desentendre de les famílies. Ningú està a favor de l'assistencialisme, però són conscients que la situació és la que és i en només un any han organitzat quatre recollides d'aliments i també de productes d'higiene íntima i de neteja de la llar.

“Som un barri amb un teixit associatiu molt viu i molta gent s’ha arremangat”, assegura Joseph. Atenen persones que han perdut la feina i no havien anat mai a serveis socials. I el cert és que La Xarxa no deixa escapar cap oportunitat per aconseguir recursos. No s’ho poden permetre. L’oportunitat de Pasqua arriba en format de mona.

Tres pastisseries

La centenària pastisseria La Palma va començar el 2009 a canviar aliments per un tros de mona. Els aliments es distribuïen després a través de les parròquies. Aquest any de pandèmia la iniciativa ha crescut: a més de La Palma, hi participen la pastisseria Gual i el forn Elias, i s’hi ha implicat l’Eix Clot, que és l’associació de comerciants. “Formem part del barri i no som aliens a què és un moment molt delicat per a molta gent”, reconeix el portaveu de l’Eix, Xavier Minambre.

Per un euro s’aconsegueix una butlleta per participar al sorteig d’una de les mones. Fins el dia 31 hi ha temps de comprar-ne i tot el que es reculli s’entregarà a La Xarxa de Suport del barri. “Una necessitat que hem detectat són els aliments frescos i aquests diners els dedicarem a això. Comprarem cistelles a Alterbanc, que són productors agroecològics de proximitat”, explica Joseph.

La Xarxa de Suport va fer una recollida d’aliments el cap de setmana passat -la quarta que fan en pandèmia-. Van aconseguir 2.800 unitats d’aliment sec i també 2.200 euros. “Per primer cop hem recollit diners, precisament per comprar verdura i fruita -indica la voluntària-. I la gent també ha col·laborat molt”. Els aliments es fan arribar a quatre parròquies del barri i al centre islàmic i, sempre que sigui possible, diu que buscaran fórmules perquè siguin lots per a una dieta sana i equilibrada.

A la pregunta de si La Xarxa està col·lapsada, Joseph, optimista de mena i vital a totes hores, contesta que no. “Som molta gent i moltes entitats. Fem molta feina, però no estem col·lapsades -assegura-. De fet, si una cosa bona n’ha sortit d’aquesta pandèmia és una gran solidaritat amb majúscules que ve de la gent de baix de tot. I això és molt bonic”. Dues de les seves paraules preferides són aquestes: “Compromís i implicació”.

Afegeix un comentari nou