Àmbit de la notícia
Informàtic

Francesc Bassas: “Amb Telegram hem trobat una eina que ens ha permès teixir comunitat”

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Xavi Aranda
  • Fotografia d'un esdeveniment de Tecnologia Solidària. Fotografia de Tecnologia Solidària.
    Els esdeveniments de Tecnologia Solidària actualment es fan en línia. Fotografia de Tecnologia Solidària. Font: Tecnologia Solidària.
  • Fotografia d'un esdeveniment de Tecnologia Solidària. Fotografia de Tecnologia Solidària.
    En les trobades de Tecnologia Solidària s'intercanvien coneixements i es fan contactes. Fotografia de Tecnologia Solidària. Font: Tecnologia Solidària

En Francesc Bassas ens explica què és el grup Tecnologia Solidària i quines activitats fan. També ens explica amb quines eines s’organitzen i com Telegram els ha ajudat en la participació.

En Francesc Bassas és desenvolupador i assessor digital en entitats del tercer sector. És membre de Tecnologia Solidària, un grup que promou l’intercanvi de coneixement en matèria d’eines digitals per a les entitats sense ànim de lucre. Aquest grup organitza diverses xerrades sobre el màrqueting digital i les eines digitals, en el marc del tercer sector.

Amb en Francesc parlem sobre què és Tecnologia Solidària, com s’organitzen en l’àmbit digital, i perquè tenen un grup temàtic de Telegram.

Què és Tecnologia Solidària? Qui el forma i què hi feu?

Tecnologia Solidària és un grup de professionals del tercer sector especialitzats en l’àmbit digital que des del voluntariat i l’activisme digital promovem espais de trobada entre altres professionals de les entitats del sector. Ho fem amb la mirada posada en la tecnologia com a eina que ens ajuda a tenir més impacte en les missions de les nostres organitzacions.

El grup neix el 2017 de la concreció a Barcelona de la comunitat internacional de NetSquared que promou precisament aquest encontre entre diferents persones i organitzacions interessades en l’ús de la tecnologia per al canvi social. Des de llavors hem organitzat més de 20 trobades que ens han permès anar teixint una comunitat que s’ajuda i que comparteix experiències que d’altra manera quedarien invisibilitzades dins de l’atrafegat dia a dia de cada organització.

Quins esdeveniments heu organitzat?

Hem organitzat xerrades de diferents temàtiques sovint centrades en l’àmbit del màrqueting digital i també en el de la comunicació. Hem parlat d’estratègies de captació de fons i també hem compartit experiències i casos reals de l’ús d’eines com els anuncis de Facebook i Google o de plataformes com Teaming, Wapsi, migranodearena i StockCrowd entre d’altres. Hem tingut l’ocasió també de trobar-nos amb responsables de comunicació de diferents entitats que ens han compartit casos d’èxit de les seves organitzacions.

I també hem acabat compartint algunes trobades sobre eines i recursos de WordPress, formularis de donatius i hem abordat en diverses ocasions programari inclòs dins del catàleg de donatius de TechSoup per a entitats no lucratives. Podeu veure totes les trobades que hem organitzat a la nostra pàgina de NetSquared Barcelona des d’on gestionem els esdeveniments i on ja sumem més de 800 persones que han participat en les nostres xerrades.

A part d’aquestes trobades què més feu?

Ens trobem entre nosaltres i prenem el pols a la transformació digital dins el tercer sector. De moment no va gaire més enllà del posar en comú i intentar articular propostes dins l’àmbit de les xerrades que creiem que poden ajudar a desencallar algunes de les mancances i necessitats que identifiquem.

D’aquestes trobades a vegades també en surten idees i iniciatives que quan ens veiem amb forces mirem de tirar endavant. Una mostra és el programa de Podcast 'Con Impacto Social' en el que fem entrevistes a diferents persones vinculades al sector i que amb poc més d’un any de vida ja compta amb 10 episodis.

Com us organitzeu en l’àmbit d’eines digitals?

Tenim un grup de Telegram entre nosaltres per les coses més immediates. Després tenim un tauler a Trello que complementat amb el Drive de Google ens serveix per planificar i distribuir-nos tasques entre nosaltres. La nostra web de tecnologiasolidaria.org està feta amb WordPress. Tota la gestió dels esdeveniments la fem amb Meetup una plataforma de la qual disposem una llicència a través de la comunitat de NetSquared.

Tota la part més de reunions ens agradava resoldre-la al voltant d’una taula, però el moment actual ens ha obligat a traslladar-la en videotrucades via Meet de Google. I les xerrades també les hem hagut de moure al format virtual i estem utilitzant el Zoom amb una llicència que ens cedeix també NetSquared.

Veig que teniu un grup de Telegram, per què el vau crear?

Efectivament, a més del grup intern nostre, vam crear el grup de Telegram de Tecnologia Solidària amb la intenció de poder tenir un espai digital on seguir compartint més enllà de les converses que sempre es generen en acabar una trobada. El grup és obert, tothom que vulgui s’hi pot sumar i participar-hi.

S’hi comparteix des de les pròximes trobades que organitzem, notícies o esdeveniments que trobem interessants i rellevants, també alguns casos reals i a vegades inclús incitem al debat i a la participació plantejant consultes que creiem que poden ser d’interès o bé que intuïm que algú o altre pot aportar-hi la seva visió i expertesa.

Per què Telegram i no Signal, o altres eines?

Ens va semblar l’eina més adequada quan vam obrir el grup a principis de 2018 si no recordo malament. De Signal diria que encara no se’n parlava i WhatsApp fluixejava en la part de gestió de grups. Fins al moment ha complert les nostres expectatives. Buscàvem una eina que ens permetés teixir comunitat i habilitar-hi la participació.

Telegram ens ho permetia, era ben accessible i a més a més també era de programari lliure. Segurament per aquelles dates encara no era del tot coneguda, però cada vegada és més la gent que la té instal·lada i per tant és més fàcil que s’hi pugui sumar.

Per què creieu que els grups de Telegram funcionen tan bé per xerrar sobre temàtiques o interessos d'algunes entitats?

Perquè són espais per compartir i a qui més qui menys li agrada escoltar o dir la seva. Fer-ho en un espai digital que no entén d’horaris, distàncies i que és ‘a punta de dit’ fa que molta gent que mai trobaries en una xerrada, convocatòria o espai de debat, pugui ser-hi, veure i si vol participar-hi.

Això només pot fer que enriquir aquests espais temàtics tot i que també cal tenir en compte que com més amplis i grans són aquests grups també es fa més necessària una bona administració de la participació. Per aquests casos, però tenim bons exemples de gestió de grups dels quals prendre bona nota com per exemple els grups de Telegram de la comunitat de Softcatalà.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari