Àmbit de la notícia
Social

Montse Palau: “La diversitat en el grup de joves és un valor que enriqueix la nostra feina educativa i d'inserció"

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • Montse Palau, coordinadora del projecte Noves Oportunitats.
  • Joves que han aconseguit un títol formatiu a través de Noves Oportunitats.
    Joves que han aconseguit un títol formatiu a través de Noves Oportunitats.
  • La Maria i en Mohamed han recuperat la il·lusió per trobar un lloc de feina.
    La Maria i en Mohamed han recuperat la il·lusió per trobar un lloc de feina.
  • Noves Oportunitats ha atès un total de 502 joves durant aquest curs.
    Noves Oportunitats ha atès un total de 502 joves durant aquest curs.

Noves Oportunitats Lleida, impulsat per una UTE formada per quatre centres de formació i sis entitats socials, forma a joves i desenvolupa les seves competències per poder inserir-los en el mercat de treball.

Noves Oportunitats Lleida acompanya a joves sense feina ni estudis de les comarques de Lleida per formar-los i aconseguir que trobin una oportunitat en el mercat laboral. La coordinadora del programa, Montse Palau, és la referent d'un projecte educatiu i d'inserció laboral que té com a objectius desenvolupar les competències de joves d'entre 16 i 24 anys i millorar la seva autoestima i autosuficiència. 

El programa treballa amb jovent nouvingut i joves que tenen assignatures pendents de l'ESO. Els itineraris formatius que tenen són diversos i inclouen àrees com administració i gestió, hostaleria, mecànica, comerç, informàtica o perruqueria. Luca Feller, fotògraf i influencer, s'ha sumat al projecte amb sessions de fotos que mostren la realitat del col·lectiu amb el qual treballen. 

El projecte a Lleida està gestionat per la UTE Noves Oportunitats, formada per sis entitats socials i quatre centres formatius. Enfoc, del Grup Alba, són un dels integrants d'aquesta unió. 

 

En què consisteix el programa ‘Noves Oportunitats Lleida’ on hi participa el Grup Alba?

Noves Oportunitats és un programa que atén a joves d’entre 16 i 24 anys que, per diferents situacions personals i socials, es troben en situació d’inactivitat escolar o laboral. El programa els permet fer un itinerari personalitzat. D’aquesta manera tornen a estudiar, aprenen un ofici que els permet trobar feina i segueixen altres itineraris formatius més avançats.

Qui ho impulsa?

A la província de Lleida som nou entitats que, de manera conjunta, hem impulsat un únic Centre de Noves Oportunitats. El Grup Alba, com a entitat social, és una de les que donen cobertura als joves de les comarques de l’Urgell i la Segarra.

A quines comarques s’estén el projecte?

Actualment estem distribuïts entre el Segrià, la Noguera, Les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell, el Pallars Jussà i la Segarra. Els joves compten amb un ajut de transport que afavoreix el seu desplaçament a les formacions escollides.

Com us financeu?

Noves Oportunitats està promogut pel SOC i està finançat pel Fons Social Europeu. En aquesta segona edició, el Govern ha destinat 2,6 milions d’euros al desenvolupament del programa en tot el territori català.

Quin és l’objectiu de ‘Noves Oportunitats Lleida’?

L’objectiu del nostre projecte és que els joves obtinguin un Certificat de Professionalitat i que puguin desenvolupar les competències personals necessàries per a retornar al sistema educatiu reglat (especialment els més joves) o inserir-se en el món laboral.

Explica’ns una història d’èxit.

Et podria explica el cas d’en Mamadou. Ara té 17 anys i va deixar els estudis de la ESO per motius familiars i personals. Amb 16 anys es va vincular al programa, ell teia clar que volia fer mecànica. Va fer la formació amb bons resultats i va fer pràctiques en un taller a Lleida. El mateix taller, li va oferir un contracte per a l’estiu. Ara, continua formant-se al mateix temps que treballa.

Heu treballat amb menors no acompanyats?

L’Abderrazak es va incorporar a principis d’aquest any. Ell va migrar sol des del Marroc quan encara no tenia 16 anys i va començar 3r d’ESO. La barrera idiomàtica va ser un problema. Els referents del centre tutelar van contactar amb nosaltres i des del primer moment es va incorporar a un grup d’alfabetització en català, i després va fer una formació, de competències digitals bàsiques. Ara és major d’edat i està acabant l’ESO per a poder continuar formant-se.

Què s’ha de fer per formar part del projecte?

Si un jove vol formar part del programa ha de complir uns requisits mínims: tenir entre 16 i 24 anys, no estar treballant i/o estudiant i no tenir estudis superiors a la ESO. També atenem a joves que no han obtingut la ESO. No apliquem cap altre criteri de discriminació, ja sigui d’origen, ètnia, diversitat funcional/intel·lectual o altres. Els usuaris han d’estar inscrits a l’Oficina de Treball com a demandants d’ocupació.

A quin col·lectiu es dirigeix el programa?

El col·lectiu de joves és molt divers. Tenim molts alumnes d'ètnia gitana, molts joves del Marroc nouvinguts o d'altres que han crescut aquí i també joves catalans del territori. La diversitat de característiques i necessitats dels i les  joves de noves oportunitats és un valor que ens distingeix i que enriqueix el nostre treball educatiu i d’inserció.

Us trobeu amb la barrera de l’estigma?

Creiem que una de les nostres funcions ha de ser mostrar camins, a cada un i cada una d’elles, que s’allunyin d’allò que els condiciona pel fet d’identificar-se en unes “caselles” socials concretes. Una mostra d’això és el resultat d’un dels projectes de voluntariat que estem duent a terme en el marc de “Comunitats d’aprenentatge”.

Què és?

És un model d’escola inclusiva, que vincula l’escola amb la comunitat educativa (la gent del barri, les famílies, etc.). La seva participació els aporta un sentiment de pertinença a la comunitat que d’altra manera no hauríem pogut aconseguir. Aquest curs continuem amb el projecte, en el que hi participen tots els joves del grup d’alfabetització.

Quantes persones han aconseguit feina a través del programa?

Actualment els joves estan realitzant els propis itineraris formatius. El nombre de joves que ja han trobat una feina no els podem considerar com una dada significativa o representativa dels resultats. Per a nosaltres ara és prioritari que els joves puguin desenvolupar-se, tant a nivell personal com tècnic-professional.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari