Àmbit de la notícia
Social

Música en viu, la nova medicina de l’Hospital Trueta de Girona

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • L'associació Música en Vena humanitza les estades als hospitals amb miniconcerts en directe.
    Font: Música en Vena
  • La cantant i pianista Glòria Vila Aymerich va realitzar el primer miniconcert a l'Hospital Trueta.
    La cantant i pianista Glòria Vila Aymerich va realitzar el primer miniconcert a l'Hospital Trueta. Font: Hospital Trueta
  • Artistes com Rozalén, difuminada a la imatge, han col·laborat voluntàriament amb els miniconcerts de Música en Vena.
    Artistes com Rozalén, difuminada a la imatge, han col·laborat voluntàriament amb els miniconcerts de Música en Vena. Font: Música en Vena

L’associació Música en Vena realitza actuacions musicals per humanitzar les estades dels pacients a l’hospital.

“Tothom sap que la música té un efecte directe sobre el cos i el cervell humà, molts estudis científics ho demostren”. Així de contundent es mostra l’Ignacio García, un dels fundadors de Música en Vena, una associació nascuda per transformar les estades als hospitals. Sílvia Pérez Cruz, Judit Nedderman, José Mercé o Jorge Drexler són alguns dels artistes que ja han col·laborat amb aquesta iniciativa amb concerts a diferents hospitals. L’objectiu, no és un altre que fomentar la música en directe amb finalitats terapèutiques. Cantar per curar i escoltar per guarir-se.

L’Hospital universitari Josep Trueta de Girona i Música en Vena han arribat a un acord de col·laboració per exposar freqüentment la música en directe a pacients del centre, tant a l’UCI com a la unitat coronària. El 8 de gener la pianista i cantant Glòria Vila Aymerich va donar el tret de sortida a les estades musicals amb un miniconcert a l'hospital gironí, que en total acollirà 14 concerts.

“Poder acompanyar a gent que té dolor o pateix és una responsabilitat, no és un luxe”, afirma Pérez Cruz, que ja ha col·laborat amb la Vall d’Hebron de Barcelona Hospital Campus. Nascuda fa 7 anys, l’entitat arriba a hospitals de tot Catalunya a través d’un conveni amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Institut Català d’Oncologia, amb gèneres i estils musicals de tot tipus. "La música ajuda a reduir els estats d'ansietat i la percepció del dolor en pacients ingressats a l'hospital", ha afirmat l'ICS.

Històries amb nadons entre notes de música

Les xifres parlen per elles mateixes. Més de 2.400 microconcerts en els quals han col·laborat 6.000 músics amb un impacte de 44.000 pacients que s’han beneficiat dels efectes secundaris de la música en viu, en un total de 20 hospitals en els quals treballa l’associació, entre Madrid i Catalunya.

Precisament, una de les històries més emotives d’aquests milers de concerts arreu de l’Estat és el cas de l’Aritz, un nadó prematur que va néixer amb malformacions en un dels seus aparells digestius i que a través de la música va començar a alimentar-se per primera vegada del pit de la seva mare al ritme de la cançó ‘Como fue’, de Beny More.

“La mare del nadó va començar a plorar. No sabíem per què, però de seguida ens vam adonar que plorava no per tristesa, sinó per alegria i emoció”, afirma l’Ignacio. Un cas similar és el que va viure una pacient anònima a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona amb el seu fill, que va néixer prematur amb 34 setmanes. “Fer coses així amb els nadons està molt bé, et porta a un altre lloc almenys per una estona”, afirma amb la música de fons de la cantautora vilassarenca Judit Nedderman.

La investigació pren la paraula

Música en Vena ho té molt clar: volen aportar el seu granet de sorra apostant per la música de qualitat com a eina per millorar la salut, investigant els seus efectes amb especialistes. La recerca precisament és un dels punts on també ha entrat l’associació amb el Projecte MIR (Músics Interns Residents). “La música és terapèutica, relaxa, canvia l’estat d’ànim i és capaç d’alterar l’actitud de la persona”, afirma Álvaro Urquijo, cantat de Los Secretos en una de les memòries del projecte.

El projecte MIR ha permès donar feina a 32 joves en situació d’atur que ja han pogut actuar i compartir el seu know-how musical a diferents hospitals. La investigació encetada cerca, precisament, comprovar de manera objectiva com la música en viu pot tenir efectes positius en paràmetres fisiològics i biològics, mesurables i objectivables. Pianistes, guitarres, violinistes, vocalistes i altres talents han trobat el seu lloc gràcies als concerts terapèutics de Música en Vena.

L’estudi, que té una durada de 3 anys, es realitza amb professionals de l’Hospital 12 d’Octubre i ha estat aprovat pel Comitè Ètic d’Investigació Clínica. Les àrees que investiga són UCI, neonatologia, cardiologia, rehabilitació, neurologia i hematologia.

“L’ús de la música en viu en pacients en coma induït redueix la dosis d’alguns medicaments sedants i facilita la retirada d’analgèsia”, afirmen alguns professionals sanitaris. Una altra realitat descoberta és que la música en viu durant una hora al dia a pacients sotmesos a trasplantaments de medul·la millora la seva tolerància al tractament, les seves constants vitals i la qualitat de vida d’aquestes persones.

La música com a medicina, nou tractament del Trueta

La demanda de diferents caps de diferents serveis per incloure la música en directe a les seves àrees demostra que la música té sentit dins dels protocols sanitaris. Fruit d’això, és l’acord amb l’hospital gironí, que tindrà la seva propera actuació el dia 6 de febrer, a càrrec de músics i músiques voluntàries que interpretaran diferents gèneres musicals. Un projecte que, a més, rep el suport de BBVA i de la Fundació d’Antigues Caixes Catalanes, que fan possible la iniciativa.

L’olor a hospital es transforma en melodia. Els productes mèdics es tornen notes i el xiulet molest d’algunes màquines ara són claus de sol. Amb Música en Vena, els sentits dels i les pacients traspassen les parets del centre, les emocions afloren, i el dolor queda rellevat a un segon pla on el confort passa per davant i les vivències positives inunden el dia a dia de les habitacions i dels familiars que visiten els seus éssers més propers.  Una nova medicina que no té una altra recepta que la de deixar-se endur per l’art i la cultura per millorar la salut als hospitals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari