Per Nadal, consum conscient i sostenible
Comparteix
Les compres de Nadal són un bon moment per aplicar el consum responsable. Des de la cooperativa Opcions ens donen algunes idees.
Algunes veus apuntaven fa uns mesos a Xarxanet que el consum de proximitat i agroecològic havia tingut un augment significatiu durant el confinament. A la vegada, però, i degut, en part, per les limitacions de la mobilitat, també s’ha vist augmentada la popularitat de les grans plataformes de venda a través d’internet. Què implica que fem les nostres compres de Nadal a través d’aquestes grans plataformes? Com podem continuar amb les pràctiques de consum conscient i responsable també durant aquesta època?
Els impactes del model de les grans plataformes
Des de la Cooperativa Opcions, que treballa per a la promoció del consum conscient i sostenible, ens expliquen que "que aquests nadals comprem els nostres regals a través de plataformes com Amazon, implica moltes coses a nivell ambiental, de drets laborals i humans, així com a nivell d’impacte econòmic al comerç local i de proximitat".
Per una banda -comenten- l’auge d’aquestes plataformes està tensionant molt el teixit comercial de barris i municipis, que no pot jugar a la mateixa lliga que els gegants del comerç digital. "Juguen amb uns marges comercials molt grans a costa de tenir gent patint aquests marges, cobrant molt poc per allò que estan produint", comenta Joana Ariet, responsable de comunicació d’Opcions.
A nivell ambiental, aquest tipus de model afavoreix pràctiques que no són sostenibles. Aquestes plataformes ens permeten comprar coses de l’altra punta del món amb un sol clic i tenir-les a casa en tres dies, però què significa que comprem, per exemple, tres fundes de mòbil a través d’una plataforma com Amazon? "Que m’arribin aquestes tres fundes a casa vol dir que han hagut de fer molts trajectes per arribar fins aquí: de la fàbrica al camió, del camió a l’aeroport per agafar un avió que creui tot el planeta fins arribar a un nou aeroport, i allà agafar un altre transport que ens ho portarà a casa", explica Ariet.
"Ambientalment té un impacte enorme, però a més està promovent un model de consum que ens ve a dir: compra el que vulguis, que ho tindràs super ràpid, a casa, i que si no t’agrada, no et preocupis, que ens ho retornes i ja tornaràs a fer una altra compra", critica Joana Ariet. Es tracta, a més, d’un impacte que com a consumidors i consumidores no estem veient, i que només veurem si hi posem consciència.
El canvi en el model de consum pot començar aquest Nadal
Des d’Opcions, però, tot i compartir la preocupació per l’auge d’aquests models de consum afirmen que cada vegada es desperta més l’interès per les pràctiques del consum conscient. Des de la cooperativa ho noten amb el creixement en número de sòcies, però també en l’impacte de les seves campanyes i propostes. "L’interès per al canvi hi és, i aquest és el primer pas. El canvi de consum és un acte revolucionari, i a vegades costa, perquè molts cops és anar contracorrent", comenta Ariet.
La campanya de Nadal és d’un d’aquells moments on es reactiva de manera clara el consum individual fent-nos regals a tort i dret. Des d’Opcions animen a tothom a aprofitar aquest moment per a fer una reflexió prèvia abans de submergir-nos a la roda del consumisme nadalenc. Però què podem fer aquestes festes per posar en pràctica el consum conscient?
Primer de tot, consumir menys, ens comenta Joana Ariet: "Arriba Nadal i la nostra gran preocupació és quins regals compro i aquí. Hem de començar a relativitzar. A vegades el canvi només és fer-nos aquella pregunta prèvia que qüestioni si el que anem a comprar és realment necessari". Ariet reflexiona també sobre la quantitat de celebracions que impliquen l’intercanvi de regals: "Hem estat una mica Diògenes de tradicions, perquè ara mateix celebrem el tió, els reis, el pare Noel, l’amic invisible... Potser hem de redimensionar bé tot això".
Els consells d'en @JordiRojas_ per evitar l'excés de regals sense que les festes de Nadal perdin la seva màgia.
— Opcions (@opcions) December 16, 2020
Mireu el vídeo del programa d'actualitat @BadalonaTres60 per veure què va explicar.
https://t.co/Lyr9dqqoO3
Regals immaterials que ens permeten ser més creatius, anticipar les compres perquè no haguem de recórrer al gran centre comercial l’últim dia, comprar amb criteri local i de proximitat i només aquelles coses necessàries i que tinguin una vida llarga, optar per mercats de segona mà o per mercats d’intercanvi, són algunes de les propostes que segons Opcions ens poden ajudar a apropar-nos a aquest consum conscient.
També fan èmfasi amb l’ús del paper d’embolicar i l’impacte ecològic que té fer servir paper d’un sol ús pel simple fet de decorar un regal. "Potser podem pensar en altres alternatives, com embolicar-los amb roba, paper de diari, etc. Opcions en tenim moltes, el que passa és que hem de tenir ganes d’explorar-les, escollir-les i portar-les a terme", comenta Ariet.
Tot i així, des d’Opcions saben que el canvi en el model de consum no només ha de ser una opció individual, sinó que és un tema de corresponsabilitat de la classe política i de les grans corporacions. "Hi ha lleis que permeten certes praxis a determinades empreses multinacionals que dificulten que puguem dur a terme els canvis que volem incorporar en el nostre model de consum. Cal doncs, també voluntat política en aquest sentit", conclou Ariet.
Afegeix un nou comentari