Natàlia Martínez: "L’apoderament dels participants comença donant-los veu i vot en les activitats"

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Natalia Sanchez_Actua Font: cedida
Natalia Sanchez_Actua Font: cedida

Natàlia Martínez: "L’apoderament dels participants comença donant-los veu i vot en les activitats"

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

Vilanova Actua treballa a Vilanova i la Geltrú des del 2013 amb la voluntat de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat psíquica, física i/o sensorial.

L’oci és l’eix central del desenvolupament dels projectes per a les persones participants de Vilanova Actua, associació d'oci inclusiu del Garraf formada per familiars i joves amb diversitat funcional així com professionals de l'àmbit. Ball i expressió corporal, teatre, lectoescriptura i expressió artística són alguns dels aspectes que es treballen des de l’autonomia dels i les participants.

Natàlia Martínez és la presidenta d’Actua.

Quantes persones participen a l’oferta que programeu?

Actualment comptem amb una seixantena de participants dels nostres serveis; les ràtios varien en funció del moment de les activitats, per exemple, al cap de setmana hi participen unes 40, i de 20 a 25 en les activitats durant la setmana.

Com treballeu la inclusió i la integració social?

Entenem l’oci com un dels pilars fonamentals pel desenvolupament individual i social de les persones, pel que proporcionem espais d’oci propis a les persones amb diversitat funcional. Ells i elles decideixen què i com passen el seu temps de lleure, a banda de la família o la feina.

Quines activitats feu?

Durant el període escolar realitzem activitats entre setmana, fora d’horari lectiu i laboral, fem "El meu hobby", on es fa ball i expressió corporal; teatre i "El Local", un espai de trobada pel jovent que permet l’intercanvi d’experiències. El servei de lectoescriptura és un dels que varia més cada curs, segons la demanda de les famílies. Els caps de setmana tenim l’espai d’oci "Sant Joan Actua!", amb tota mena d’activitats programades pels mateixos participants: sortides culturals, excursions, esdeveniments festius locals, ...

Durant el mes de juliol fem un Casal d’Estiu per a joves i durant el curs donem suport a les famílies amb xerrades. Des de l’any passat fem activitats a través del PAE per sensibilitzar a escoles i instituts sobre la diversitat funcional.

Quines són les que tenen més èxit?

L’activitat amb més èxit és "Sant Joan Actua!", activitat que ja es duia a terme des d’abans de la constitució de l’entitat, motiu pel qual avui som on som. És l’espai d’oci del cap de setmana dedicat a les persones amb alguna discapacitat funcional, sigui física, psíquica o sensorial.

"A través de les activitats, els nois i noies adquireixen autonomia, habilitats d’interrelació en l’oci i descobreixen nous interessos"

Com contribueix l’entitat a l’empoderament dels i les participants?

D’entrada, totes les activitats que es realitzen a Actua són suggerides i programades pels propis participants. Així, ells i elles poden gestionar el seu temps d’oci al llarg de la setmana. L’empoderament dels participants comença donant-los veu i vot en les activitats que realitzen. A teatre, per exemple, no només són receptors de les peces, sinó que es treballa conjuntament en la creació de l’obra, l’argument, els personatges. A final de curs protagonitzen una obra de teatre oberta al públic. Amb el temps, es perceb com a través de les activitats, els nois i noies adquireixen autonomia, habilitats d’interrelació en l’oci i descobreixen nous interessos.

I a canviar el dia a dia dels familiars?

Durant l’estona que els i les participants estan en activitats d’Actua, les famílies tenen un respir per ocupar-se d’altres qüestions. A més, destacar que es crea una xarxa d’afecte entre famílies; i, en últim lloc, l’orgull de veure que els fills i filles o germans i germanes gaudeixen del seu lleure fora del nucli familiar.

Afegeix un comentari nou