Neix el pòdcast 'La flama' per lluitar contra l'estigma en salut mental

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Algunes de les participants en els primers episodis de 'La Flama'. Font: Ocell de Foc Volant. Font: Ocell de Foc Volant
Algunes de les participants en els primers episodis de 'La Flama'. Font: Ocell de Foc Volant.

Neix el pòdcast 'La flama' per lluitar contra l'estigma en salut mental

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

Aquest nou projecte s’emmarca en el programa ‘Ocell de Foc Volant’ que impulsa iniciatives de suport emocional per a adolescents i joves.

"Porto tota la vida convivint sobretot amb l'ansietat", explica el Xavi, un dels protagonistes del pòdcast 'La Flama'. "En el seu moment", continua, "vaig decidir que el que em passava era que jo no era suficient, no era prou bo". Així explica la seva experiència aquest jove que ha compartit la seva història en un dels primers episodis del pòdcast, que s'emmarca dintre de la iniciativa 'Ocell de Foc Volant', un programa d'atenció a joves amb diagnòstics de salut mental impulsat per la Direcció General d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Una altra de les testimonis de 'La Flama', la Rigo, reconeix que "abans d'adonar-me de qui era, de qui soc ara, vaig tenir una època molt complicada". La jove és, com el Xavi, una de les protagonistes dels primers capítols del pòdcast que, segons expliquen des de l'organització, té l'objectiu "d'oferir un espai on poder expressar-se, visibilitzar i trencar estigmes sobre salut mental", a més de fer servir aquest format com una "eina educativa i terapèutica".

Per aconseguir aquests objectius, 'La Flama' s'endinsa en l'experiència de les protagonistes en relació amb la salut mental, fent que les joves com el Xavi, la Rigo o la Ivet, que comparteix la seva experiència passant per una depressió, responguin algunes preguntes clau perquè tothom pugui familiaritzar-se amb el que han passat, a més d'explicar com han pogut transformar la seva realitat.

El pòdcast 'La Flama' està conduït per Adriana Folch, dinamitzadora del programa 'Ocell de Foc Volant', i l'edició de so va a càrrec de François Van Kerrebroek, artista sonor de l'associació sense afany de lucre Víbria Intercultural, una entitat terrassenca dedicada a la mobilitat internacional per a joves fundada l'any 2003. L'associació és l'encarregada de Ràdio Víbria, un espai d'expressió comunitària on es tracten temes socials, obert a col·laboracions amb altres col·lectius juvenils.

El pòdcast es va presentar a principis de mes en el 'Mental Fest', un festival organitzat pel programa 'Ocell de Foc Volant' per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental. Durant la presentació del projecte, les seves responsables van animar a escoltar tots els episodis de la sèrie "a totes aquelles persones interessades en la salut mental, el benestar emocional i a aquelles que vulguin sentir la veu dels testimonis".

Xarxa local per la salut mental

El programa 'Ocell de Foc Volant' es vertebra arreu del territori a través d'una xarxa formada per més d'una vintena de nuclis en els quals estan involucrades més de tres-centes entitats que tenen l'objectiu d'atendre a més de 40.000 joves i adolescents amb diagnòstics de salut mental.

En el cas de Terrassa, ciutat on neix 'La Flama', el programa 'Ocell de Foc Volant' està impulsat per cinc entitats locals: Prodis – que actua com a entitat guia – la Fundació Educativa Terrassa, la Víbria Intercultural, l'Associació Alba i la Fundació Salut Mental Catalunya. Aquesta agrupació d'entitats, junt amb l'equip professional, compten amb la col·laboració de set entitats més de la ciutat, que hi participen com a 'satèl·lits'. Es tracta de la Fact Fupar, Grup Colònies Ca n'Anglada, l'Esplai Tremola, la Fundació Main, l'Associació Unió i Lleure, Tu Tries i l'Ajuntament de la ciutat.

Afegeix un comentari nou