Àmbit de la notícia
Social

Neix la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidària
Autor/a
Joana Rafart Alaball
  • Roda de premsa de representants de la Xarxa d'Habitatge, del Sindicat de Llogaters i del Bloc Entença 151
    Font: Joana Rafart
  • Roda de premsa de representants de la Xarxa d'Habitatge, del Sindicat de Llogaters i del Bloc Entença 151
    Font: Joana Rafart
  • Porta tapiada al bloc Entença 151
    Font: Joana Rafart

Famílies en risc de perdre la vivenda reben el suport de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample i el Sindicat de Llogaters i denuncien l'especulació en l'habitatge a Barcelona. 

La Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample neix com una plataforma que pretén donar respostes col·lectives a la problemàtica de l’habitatge al barri barceloní de l’Esquerra de l’Eixample. La plataforma comença el seu camí amb el cas del Bloc Entença 151, un edifici on actualment hi viuen vuit famílies en risc de perdre la vivenda de lloguer. Des de l’inici del procés, ja han marxat quatre famílies.

Joan Gómez, l’únic veí de l’edifici amb renda indefinida d'Entença 151, ha explicat el cas a la roda de premsa que han realitzat a la porta del bloc juntament amb un representant de la Xarxa d'Habitatge de l'Esquerra de l'Eixample i del Sindicat de Llogaters. Segons Gómez, la situació sembla difícil de desencallar i ha valorat la resposta de l’Administració com a insuficient. Un dels principals problemes és la propietat de l’edifici, que pertany a un particular i no a una entitat bancària i, per aquest motiu, l’Ajuntament no pot exercir el dret de retracte com ja va fer amb el bloc del carrer Leiva 37.

Un representant de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample, David Benito, ha advertit que a l’Esquerra de l’Eixample hi ha 2000 pisos turístics, dels quals uns 600 són il·legals, fet que també ha provocat que els preus augmentin fins al 130% al metre quadrat respecte a l’any 2000. Amb el tancament de la presó Model, es preveu una gran revalorització de la zona, un fet que satisfà i preocupa el veïnat a parts iguals. "Amb el procés de gentrificació, molts veïns i veïnes són expulsats del barri, ens agradaria que poder decidir no només sobre què hi haurà a l'interior de la Model sinó també a tot l'entorn del barri", ha explicat Benito. Tots aquests factors han afavorit la creació de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample, en actiu des de fa un mes, que actualment compta amb un nucli estable de vint persones, a més de les desenes de veïns que s’hi apropen per explicar la seva casuística en relació amb el tema. "Des de la Xarxa podem plantejar respostes des de la legitimitat que ens otorga el dret a l'habitatge i el suport mutu que ens podem donar entre veïns i veïnes", ha afirmat Benito.   

Per últim, Daniel Pardo, del Sindicat de Llogaters, ha volgut remarcar que “la qüestió de l’habitatge torna a ser a Barcelona de primera necessitat”, i que “cal lluitar cada cas de manera individual tot i que dintre del marc legal és complicat”. Davant d’aquesta situació general, s’espera una mobilització important per aquest pròxim dissabte 10 de juny amb la manifestació “BCN no està en venda”, convocada a les 18h a Plaça Universitat. Es preveu que superi els dos milers que es van aplegar amb la mobilització de fa uns mesos “Ocupem les Rambles”. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari