Nerea Rodríguez: "Els gats ferals són responsabilitat de tothom, si hi ha és perquè algú els va abandonar"

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
 Font: Proaniplan
A Castelldefels hi ha un total de 800 gats ferals, dels quals s'encarreguen 70 voluntàries. Font: Proaniplan.
 Font: Proaniplan
Amb els espais que cedeix l'administració, es poden captar fons pels animals i informar a la ciutadania. Font: Proaniplan.
 Font: Proaniplan
Els punts d'alimentació estan autoritzats i protegits per l'Ajuntament de Castelldefels. Font: Proaniplan.

Nerea Rodríguez: "Els gats ferals són responsabilitat de tothom, si hi ha és perquè algú els va abandonar"

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

L’associació, formada per voluntaris i voluntàries, té com a objectiu principal millorar les condicions de vida dels animals que habiten als carrers de Castelldefels.

L'organització Proaniplan va néixer l'any 2000 amb la fita de vetllar pel benestar dels gats als carrers del municipi i aconseguir trobar una llar definitiva pels que estan en adopció. El passat 2021 va aconseguir esterilitzar més de 200 gats ferals i no ferals.

Nerea Rodríguez Herrera és la vicepresidenta de l'associació. S'encarrega de buscar cases d'acollida pels gats, de la gestió de les adopcions i de portar les xarxes socials de la protectora.

En què es basa la vostra feina?

La nostra principal funció és el control de les colònies protegides de Castelldefels. Ens encarreguem de que tots els gats de les diferents colònies del municipi estiguin esterilitzats, cuidats i alimentats. Tenim un conveni amb l'Ajuntament de Castelldefels, on l'administració ens aporta zones protegides pels felins i ens atorga una subvenció per als costos de castració i cures dels animals.

Una altra de les nostres funcions és trobar cases d'acollida per aquells gats que no tinguin família. En cas que no hi hagi espai, es fa càrrec Sir Can, ja que nosaltres no disposem de refugi i ells sí. El nostre objectiu és que tots aquells gats que es puguin adaptar a una casa aconsegueixin una llar definitiva. Per aquesta raó, els busquem famílies responsables que busquin adoptar un gat o una gata.

Què són les colònies protegides?

Les colònies protegides són zones habilitades i autoritzades per l'ajuntament on es troben els gats ferals. És a dir, gats salvatges que han crescut al carrer i que no es poden adaptar a una casa humana, ja que tenen por a les persones.

Per conveni, en aquestes colònies els gats han d'estar castrats i han d'estar atesos, amb control veterinari per les malalties que puguin sorgir. També se'ls alimenta, sempre amb pinso sec i no amb menjar perible perquè poden atreure a insectes i ocells. Se'ls dona menjar i se’ls canvia l'aigua cada dia, independentment de les inclemències del clima. Al poble de Castelldefels hi ha 800 gats ferals dels quals se'n carreguen aproximadament 70 voluntàries alimentadores.

Per què és important esterilitzar als gats?

És crucial fer el control de la natalitat dels gats per dues grans raons. D'una banda, per la seva pròpia salut, ja que es poden contagiar de diferents malalties de transmissió sexual. Les més comunes són la SIDA felina i la leucèmia, dos tipus de virus comuns en els gats del carrer que, si no es tracten, poden causar la mort d'aquests animals.

D'altra banda, per evitar la cria incontrolada d'aquests felins. Una gata pot tenir set cries, dels quals solen sobreviure tres, ja que els altres són atropellats, els enverinen, s'emmalalteixen… Si evitem que es continuïn reproduint, aconseguirem evitar aquestes morts i que malvisquin al carrer.

L'objectiu és que cada vegada disminueixi la població felina al carrer i que en un futur ja no hi hagi.

Quines són les dificultats a les quals us enfronteu en el vostre dia a dia?

Una de les grans dificultats que ens trobem és la convivència de les colònies protegides amb un gran nombre de veïns i veïnes. Se solen queixar les persones que tenen jardí perquè els gats sovint entren en la seva propietat. Moltes d'aquests persones maltracten els animals, els peguen, els enverinen i els llencen l'aigua i el menjar. També insulten a les alimentadores, que normalment són dones d'edat avançada.

Cal destacar que tots els punts d'alimentació estan autoritzats i protegits per l'ajuntament. Com també totes les alimentadores tenen el seu carnet d'autorització. Però això no impedeix que molts veïns i veïnes sabotegin aquesta labor. Els animals són els grans perjudicats, ja que si l'alimentadora no es queda vigilant que ningú els llenci el menjar, es poden passar més de quatre dies sense.

Com pot contribuir la ciutadania en aquest repte?

Cal tenir present que si hi ha gats al carrer és perquè en el seu moment algú els va abandonar. Per tant, el més important és que les persones es facin responsables i no els deixin al carrer. També ens trobem que molts individus veuen un animal patint a la via pública i miren a un altre costat. És important que quan es troba un animal en aquestes circumstàncies s'intenti buscar ajuda, ja que se li pot salvar la vida o practicar una eutanàsia que li eviti un patiment innecessari.

Una altra de les coses que ajudaria significativament és que en comptes de comprar animals s'opti per l'adopció. Tots els gats en aquesta situació es mereixen una oportunitat.

Quins tipus de voluntariats es poden fer amb la protectora?

Tenim diversos tipus de voluntariats. En l'actualitat, el que més necessitem són persones que ens ajudin a controlar la natalitat dels gats ferals, capturant-los per poder castrar-los i després alliberar-los.

Un altre perfil de voluntariat que necessitem són persones encarregades de donar aigua fresca i menjar als animals. Finalment, ens seria de gran ajuda que ens donin suport en els llocs informatius dels que disposem i en les tasques de gestió per a les adopcions. Si alguna persona vol col·laborar pot escriure'ns al +34 622 666 740.

Afegeix un comentari nou