Àmbit de la notícia
Social

Núria Guiteras: "L’adquisició de competències és conseqüència de l’acció voluntària, no pas una finalitat"

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • L’Escola de l’Esplai de Lleida té com a finalitat la formació i l’especialització d’educadors i educadores, tant en el camp del voluntariat com en el professional.
    L’Escola de l’Esplai de Lleida té com a finalitat la formació i l’especialització d’educadors i educadores, tant en el camp del voluntariat com en el professional.
  • Un moment d'un casal científic per a joves organitzat per la Fundació Verge Blanca.
    Un moment d'un casal científic per a joves organitzat per la Fundació Verge Blanca.

La Fundació Verge Blanca, de Lleida, té llarga experiència en la formació de persones voluntàries a la seva escola, que és col·laboradora del Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya (PFAVC).

Núria Guiteras Cors, que és cap d'estudis de l'Escola de l'Esplai de la Fundació Verge Blanca, de Lleida, ha estat en els equips que han seguit de prop l'elaboració de la versió preliminar del ‘Catàleg i diccionari de competències i meta-competències transversals de l’acció voluntària’, desenvolupat per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat.

Guiteras destaca la rellevància de les competències emocionals en el cas de l'acció voluntària i considera que pot ser molt positiu aquest reconeixement de competències per a les persones voluntàries. Explica que ara estan en el moment d'acompanyar els formadors i formadores de l'escola per integrar les competències que recull el document en les formacions que s'ofereixen.

Per la vostra llarga experiència com a entitat, tenint equips de voluntariat, formant persones voluntàries... Quin creieu que ha de ser el camí per identificar, certificar i acreditar les competències que adquireix el voluntariat?

D’una banda, a través dels cursos de formació, i per això cal adaptar i repensar les formacions que estem fent actualment, i plantejar-les realment en clau de competències. I de l’altra, des de les pròpies entitats de voluntariat, que són les que veuen directament les persones en acció.

Com valoreu el ‘Catàleg preliminar i diccionari de competències i metacompetències de l’acció voluntària’? Penseu que us serà útil?

El catàleg és un document molt complert. D’alguna manera, a les entitats fa molt temps que som conscients que totes les persones que fan voluntariat, o n’han fet en algun moment de la seva vida, a part de contribuir a la transformació i millora del seu entorn, experimenten un creixement personal. Van adquirint competències que podran fer servir en la resta d’àmbits de la seva vida. Ho sabem, però potser no ens havíem aturat mai a posar-ho en ordre i sobre paper. El catàleg ens pot ajudar a prendre’n consciència i a comprendre-ho millor. I també a explicar-ho al conjunt de la societat, al món empresarial i professional.

Com heu viscut o viviu el procés de participació?

Com a escola col·laboradora del Pla de Formació de l'Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (PFAVC) hem pogut participar des de l’inici. Malgrat que en alguns moments ha suposat un esforç encabir-ho a les nostres agendes, hem gaudit de l’acompanyament de l’equip d’expertes que està fent l’assessorament al procés.

"A part de contribuir a la transformació i millora de l'entorn, la persona voluntària experimenta un creixement personal"

La majoria d’entitats sí que coincidiu que cal trobar la manera d’atorgar més valor a l’acció i la formació del voluntariat. Per què és necessari?

És una demanda del sector des de fa molt temps. En primer lloc, és necessari donar-hi valor, perquè és un dret de les persones voluntàries, però també perquè és un actiu de la nostra societat. El reconeixement permetrà acreditar davant les administracions, les entitats i fins i tot el sector privat les competències i experiència adquirides en el desenvolupament de l’acció voluntària.

Quines competències creieu que s’han d’incorporar al catàleg?

Totes les competències són importants, però en el desenvolupament de l’acció voluntària prenen especial rellevància les competències emocionals.

És una bona eina, el catàleg, per reconèixer i visibilitzar el voluntariat com a font d’aprenentatge i escola de vida? Penseu que hi ha altres maneres de fer-ho?

Esperem que ho sigui! Tot i que encara queda molta feina per fer. Les escoles hem de revisar i actualitzar les formacions i les entitat també hauran de fer un esforç per veure quines competències del catàleg es mobilitzen en els seus àmbits d’actuació, i si cal afegir-ne de noves.

Estan preparades les entitats per canviar la formació cap a les competències?

Estem en procés de canvi. En el nostre cas, de moment hi estem treballant l’equip directiu de l’Escola, i hem participat a la formació que s’ha ofert des del PFAVC. El repte que tenim sobre la taula és acompanyar ara els nostres formadors i formadores a fer aquest mateix procés, per arribar plegats a la comprensió i integració de les competències en les formacions que oferim.

Quina importància doneu al fet de posar en valor l’acció voluntària com a eina d’ocupabilitat?

A priori, pot ser molt positiu aquest reconeixement, i és evident que té efectes directes en la millora de l’ocupabilitat. Tot i així, cal evitar pensar en el voluntariat com una eina per millorar el currículum o enfocat a la professionalització.

El voluntariat és una eina de transformació social i personal. L’adquisició de competències i el creixement personal són conseqüència de l’acció voluntària, no pas una finalitat.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari