Oriol Bota: "Volem interpel·lar al consumidor/a per tal que reflexioni sobre quin món vol construir"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Oriol Bota, director de l’Obra Social Sant Joan de Déu Font: Obra Social Sant Joan de Déu
Oriol Bota, director de l’Obra Social Sant Joan de Déu Font: Obra Social Sant Joan de Déu

Oriol Bota: "Volem interpel·lar al consumidor/a per tal que reflexioni sobre quin món vol construir"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Entrevistem l'Oriol Bota, director de l’Obra Social Sant Joan de Déu sobre la campanya solidària que l'entitat porta a terme durant les festes nadalenques.

Des de l'Obra Social de Sant Joan de Déu llanceu un nou producte solidari nadalenc: la neula solidària. En què consisteix concretament?

És una iniciativa innovadora que ens permet fer arribar a les taules de la gent l’experiència de la solidaritat a partir d’un acte tant bonic com compartir un desig. La Neula solidària pretén conscienciar i sensibilitzar que hi ha realitats que ens envolten que sovint estan silenciades i que s’han de posar de manifest.

Amb aquesta experiència volem posar la solidaritat al centre de tot a través de desitjos que ens han compartit les persones ateses als nostres centres.

Que trobarà a cada neula les persones que hi col·laborin amb la campanya?

A cada neula (feta a mà i una per una) s’hi troba un desig escrit a mà per una de les persones ateses a Sant Joan de Déu. A cada capsa, totes les neules contenen aquest desig excepte una, que conté un paper en blanc. Aquest paper en blanc és la manera d’interpel·lar al consumidor/a per tal que reflexioni sobre quin món vol construir, quin és el seu desig i quin paper hi dona a la solidaritat.

I aquesta és l’experiència que plantegem per aquest Nadal al voltant d’una taula amb els éssers que estimem. Un Nadal en el què s’hi suma que, més enllà dels desitjos individuals, com a societat desitgem la mateixa cosa: superar aquesta crisi i sortir-ne amb algun aprenentatge. Per exemple, que la solidaritat és necessària per construir un món millor.

Quins objectius té la campanya?

Trencar les parets dels centres, de les realitats que sovint fan invisible la realitat dels col·lectius vulnerables i que enguany es pot agreujar per culpa de la soledat imposada. La nostra feina és cuidar i acompanyar les persones que viuen situacions de vulnerabilitat i que atenem a SJD.

Un dels altres objectius és, com deia, conscienciar la societat que hi ha realitats que ens envolten que sovint no veiem i que és urgent que les veiem i que les coneguem. Si volem construir un món millor, i a l’obra social de SJD volem fer-ho, creiem que hem de ser capaços d’empatitzar amb qui pateix situacions de vulnerabilitat posant la solidaritat i la cura al centre de la vida de les persones.

A quins col·lectius destinareu-ho la recaptació de fons?

A tots els col·lectius i àmbits que atenem: sensellarisme, salut mental, dependència, infància i joventut, discapacitat, migracions i cooperació internacional.

En definitiva, acompanyem, escoltem i cuidem totes aquelles persones que viuen una situació de gran vulnerabilitat i amb aquestes neules solidàries els estem ajudant entre tots i totes a refer camins i trobar noves oportunitats.

Com pot ajudar a millorar la vida de persones sense llar o que es troben en un hospital?

Cadascú pot ajudar des de la seva realitat perquè es pot ajudar de moltes maneres. A nosaltres ens agrada pensar que la cura passa per acompanyar, cuidar i escoltar i això és el que fem a SJD. Acompanyem de la millor forma que sabem i podem les persones que viuen situacions de vulnerabilitat per tal que se’n puguin sortir.

Com ho feu?

De moltes maneres! Des de la feina que fan persones professionals i voluntariàries que s’hi deixen la pell en hospitals i centres sociosanitaris, a tots els projectes socials que tenim amb l'objectiu de que la persona atesa recuperi autonomia i refaci la seva vida. A més, la nostra feina és sensibilitzar i prendre consciència de totes aquestes realitats i això és el que ens permet arribar més lluny.

Creiem que sensibilitzar és prendre consciència del què li passa la persona que tinc a la vora. La sensibilització és la clau per canviar la mirada que tenim sobre la vulnerabilitat i sobre el món.

Per on passa aquesta sensibilització?

Per canviar aquesta idea de ‘li passa a l’altre però a mi no em passarà’. Entendre que tots i totes en un moment o altre de les nostres vides necessitarem ser cuidats, que algú ens ajudi, perquè la vulnerabilitat és inherent a la condició humana. Multiplicar el poder que té la solidaritat i creure, de veritat, que tots i totes tenim aquesta capacitat transformadora.

Què creieu que és necessari per construir un món millor?

Cal entendre que si volem construir un món amb igualtat d’oportunitats hem de prendre partit. Una de les maneres de fer-ho és fent una crida a l’acció amb petits gestos. És urgent actuar.

Així comprar una capsa de neules, comprar una mascareta, fer-se soci/sòcia, implicar la teva empresa o participar de la Magic Line, la mobilització solidària de SJD, són exemples de coses que podem fer per ajudar els altres. Són coses que ens ajuden a seguir cuidant qui més ho necessita.

Perquè aquestes neules tenen un doble valor social?

Perquè és un projecte en el què els protagonistes són els pacients i usuaris que han escrit els desitjos i perquè quan es compren s’ajuda a fer-los realitat. I a l’Obra Social SJD no ens agrada caminar sols i contínuament busquem complicitats d’actors socials que vulguin sumar sinergies, esforços i capacitats.

Qui prepara les neules?

En aquest cas no podríem haver trobat ningú millor que El Rosal. Un obrador inclusiu de galetes artesanes que, juntament amb l’Associació Alba, treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i malaltia mental de l’Urgell i la Segarra. Amb aquesta suma fem créixer la xarxa de solidaritat i multipliquem el valor de la solidaritat conjunta cocreant un projecte solidari junts.

Veient el camí que estem fent, volem que duri molts anys i segueixi creixent any rere any. A més a més, aquest projecte és per si mateix una aventura molt gran i té una dificultat a l’hora de dur-lo a terme. Sabíem que El Rosal ens ajudaria a fer-lo i a construir-lo. I així ha estat. I n’estem molt contents i satisfets.

On les podem adquirir?

A la nostra botiga solidària de SJD (botigasolidariaSJD.org) i a les botigues d’Ametller Origen i El Corte Inglés / SuperCor. Però et diria que tothom qui les vulgui s’afanyi, perquè s’estan esgotant!

Afegeix un comentari nou