Oriol Esculies: “Els voluntaris no només donen un suport directe, també transmeten valors”

Autor/a: 
Ramón Peña / FCVS
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Oriol Esculies: “Els voluntaris no només donen un suport directe, també transmeten valors”

Autor/a: 
Ramón Peña / FCVS

Resum: 

Oriol Esculies és psicòleg i director de Projecte Home Catalunya, una organització que des de 1995 treballa per al tractament, la prevenció i la sensibilització de les drogodependències i altres conductes addictives.

Quina és la missió de la vostra entitat?

La nostra missió és ajudar les persones que tenen problemes amb les drogues, especialment aquelles que disposen de menys recursos econòmics. Alhora, reduir l’abús del consum de drogues entre els més joves i sensibilitzar la societat d’un problema que és molt actiu i que afecta moltes famílies a Catalunya.


Quina és la realitat que teniu en el vostre entorn més immediat

Seguim tenint moltes demandes d’ajuda.

Hem hagut d’anar ampliant els serveis i hem obert recentment centres a nous llocs com Tarragona i Tremp.

Ens trobem cada vegada més que moltes de les persones que atenem no només tenen problemes d’abús de drogues. També tenen patologies psiquiàtriques, situacions familiars difícils o dificultats per satisfer les seves necessitats bàsiques.


Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

Actualment tenim 120 voluntaris i voluntàries que fan un paper de suport indispensable i això ens permet arribar a més persones i ajudar millor. Ens permet també desenvolupar tota una sèrie de tasques com acompanyament als usuaris, suport tècnic i de gestió, tallers culturals, activitats esportives, assessoria jurídica, etc.


Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?

Els voluntaris venen conscientment a donar una part del seu temps per ajudar els altres de forma altruista. No només donen un suport directe amb la tasca que fan sinó que transmeten uns valors que són molts transformadors per a les persones a les quals ajuden, per a la societat en general i també per a ells mateixos. La seva tasca com a voluntaris els fa millors persones.


Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?

D’aquí a deu anys confiem a estar més estesos en el territori català, més consolidats econòmicament i a ser referents com a organització que vetlla per les persones més desfavorides amb problemes de drogues. De la mateixa manera, ens haurem de seguir adaptant a la realitat del moment. Pot ser que d’aquí a deu anys ens trobem amb perfils de persones amb drogodependències diferents i hem de ser capaços de donar una resposta eficaç a les noves situacions que puguin anar sorgint.

Quin ha estat per tu a el moment de més passió a l’entitat?

Els moments més emocionants són les altes terapèutiques dels usuaris. És quan veus millor que la rehabilitació de les drogodependències és possible i quan es fa visible que tot l’esforç que ha fet aquella persona i les persones que l’han ajudat té un fruit.

Afegeix un comentari nou