Osato Iyoyota: “No hi ha cap municipi a Catalunya completament lliure de racisme”

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Osato Iyoyota, portaveu de la Plataforma Antiracista de Manresa. Font: Plataforma Antiracista de Manresa
Osato Iyoyota, portaveu de la Plataforma Antiracista de Manresa. Font: Plataforma Antiracista de Manresa
Osato Iyoyta, portaveu de la Plataforma Antiracista de Manresa. Font: Plataforma Antiracista de Manresa
Osato Iyoyta, portaveu de la Plataforma Antiracista de Manresa. Font: Plataforma Antiracista de Manresa
Osato Iyoyta, en una manifestació de rebuig al racisme convocada per la Plataforma Antiracista de Manresa. Font: Plataforma Antiracista de Manresa
Osato Iyoyta, en una manifestació de rebuig al racisme convocada per la Plataforma Antiracista de Manresa. Font: Plataforma Antiracista de Manresa

Osato Iyoyota: “No hi ha cap municipi a Catalunya completament lliure de racisme”

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

La Plataforma Antiracista de Manresa denuncia l’agressió racista de sis agents de Mossos d’Esquadra a en Wubi, feta pública el passat 15 de juny a través d’un àudio gravat en un mòbil.

“Tu no ets humà. Tu ets un mico. Negre de merda”. Aquestes són les frases racistes que es desprenen d’un àudio gravat en un mòbil per en Wubi, un jove de 22 anys resident a Sabadell, on va patir vexacions i humiliacions racistes per part de 6 agents dels Mossos d’Esquadra el passat 10 de gener del 2019. L’agressió racista per part del cos policial es va produir a la comarca del Bages, al municipi de Sant Feliu Sasserra, actualment en mans dels jutjats de Manresa que investiguen l’actuació.

SOS Racisme va fer públic un àudio que va fer esclatar la indignació i resposta de diversos col·lectius antiracistes del Bages, entre ells la Plataforma Antiracista de Manresa. En plena explosió de les protestes contra la mort de George Floyd arreu del món, la portaveu de l’entitat Osoto Iyoyota es mostra fermament en contra de l’actuació policial dels agents i reivindica en una entrevista a www.xarxanet.org una societat lliure de racisme.

Fa unes setmanes van sortir a la llum les agressions racistes de sis mossos d’Esquadra a en Wubi. Heu pogut parlar amb ell?

El seu contacte el tenen els de SOS Racisme perquè són els que l’han ajudat a portar aquest tema als jutjats. Jo personalment volia parlar amb ell per saber com està i per expressar-li que té el suport de la comarca del Bages. En Wubi ha de conèixer aquest suport i que no li donem l’esquena al seu cas. S’han produït diverses manifestacions a part de Manresa a municipis com Calaf.

Quin impacte va tenir la manifestació a Manresa?

Volíem fer una caminada el mateix dia que va sortir la notícia. Va haver-hi alguns problemes. Un cotxe de policia ens va intentar atropellar i vam tenir una petita baralla amb gent que va començar a provocar i dir-nos que érem uns racistes. Nosaltres vam seguir pacíficament la ruta que va acabar a la Plaça Major. Em vaig dirigir cap als policies i els hi vaig dir: “Deixeu de protegir els racistes”. Qui vol un racista a casa seva? Jo no vull cap racista, masclista o homòfob a casa meva. Vull gent que realment estigui en contra del racisme.

I que ho expressin?

Vull gent que no es quedin callats. El racisme no només afecta els negres sinó a tothom globalment. Estem farts del privilegi blanc i de la supremacia blanca. En el cas de les manifestacions feministes, per exemple, actualment jo no em sento identificada. Les dones negres tenim una doble lluita en ser negres i en ser dones.

Creieu que és suficient amb el canvi de destinació dels agents implicats en l’agressió?

No és suficient. I si li passa a una persona del lloc on els han destinat i no té cap mòbil per gravar-ho? Aquesta persona podria morir misteriosament i no se sabria per què. En Wubi va tenir molta sort de tenir un mòbil on poder tenir les proves. No entenc les mesures que s’han pres amb les proves que tenim. A mi el que m’agradaria saber és a quin lloc han anat i poder comunicar aquell poble que tenen uns racistes al seu municipi. No tots els policies són dolents, hi ha molts que amb aquest tema hi estan en contra i de vegades les ordres vénen des de dalt.

Què s’hauria d’haver fet?

Treure’ls-hi la placa. Alguns tenen assumit que tenir una placa de policia és abusar del poder. Ser policia i tenir una placa vol dir protegir els ciutadans, vol dir no discriminar-los pel seu color, religió o ètnia. També significa no poder dir cap comentari com “negre de merda” o “tu puta madre”.

Creieu que el racisme policial resta immune a Catalunya?

Sí. A mi m’agradaria que per part de tothom s’acceptés que una persona negra pot caminar pel carrer amb la mateixa llibertat que una blanca. Tenim un president que amb aquest tema tampoc està dient res, i em fa molta ràbia. Quan mor algú després demanem el condol. Em sento més dèbil que abans perquè en qualsevol moment en poden dir alguna cosa i perquè potser no tinc prou valor com per a treure el mòbil si m’agredeixen. Els policies que van a una acadèmia se’ls hauria d’aplicar uns certs valors. Com més cultures aprens, menys ignorant i racista et tornes. Alguns policies són intolerants i aquests no es mereixen estar en una posició on s’ha de protegir els ciutadans.

Tenim més exemples recents a Manresa o a la comarca del Bages?

Sí, tenim un cas d’un noi. Uns policies de Manresa el van estar perseguint i no va fer res. Crec que es va morir portant-lo cap a la comissaria per un atac de cor. Quatre mesos després va passar el mateix amb un altre noi. També va ser un cas de racisme.

Com valoreu l’onada antiracista que ha començat als Estats Units i que s’està escampant també per Catalunya?

Aquesta onada havia d’haver començat fa molts anys perquè el racisme no és una cosa que hagi nascut del dia a la nit. El racisme és una cosa que hem patit els negres durant 400 anys, des que van colonitzar les nostres terres i van portar-nos cap a Amèrica per treballar, discriminar-nos i matar-nos. I a les dones, per violar-les. Per això les dones que som negres tenim una doble lluita. Ara és quan ens estem adonant que el racisme no s’ha acabat. Una persona que ha estat estudiant a Àfrica i vol venir a Espanya es pot trobar que el seu certificat no val.

És una reivindicació històrica.

Al segle XXI no hi ha d’haver cap figura colonitzadora i les escoles han de començar a ensenyar la veritat. La història no és només que Colón descobrís Amèrica, per a ells no és un descobridor, sinó un invasor. Hi ha d’haver més coneixement de figures com Martin Luther King, Nelson Mandela o Abraham Lincoln. És important que es digui que Amèrica és un continent que ha estat maltractat i ha maltractat els negres.

Per què romanen en el silenci casos com el d’en Wubi, gravat el 10 de gener del 2019 i fet públic el juny del 2020?

Potser el noi no estava ben preparat pel simple fet de la por. Si t’amenacen de mort t’espantes. Pots pensar que et poden buscar i et poden matar. Al vídeo la seva cara surt pixelada, ara ja no viu a Manresa. Ell realment ho està vivint com un trauma i està en mans de professionals que l’estan ajudant. Això no ho desitjo a ningú, en Wubi podria ser el meu germà o el meu pare.

Manresa és una ciutat antirracista?

Crec que és racista, però és cert que va venir molta gent a les manifestacions en contra del racisme i costa de creure. Tenim un gran volum de persones feixistes i és difícil. Fa poc 10 feixistes van fer una manifestació. Veig que en general Manresa té una societat racista però crec que totes les ciutats tenen el seu petit forat per al racisme. Barcelona també té el seu racó racista. És molt complicat que cap ciutat estigui lliure de racisme.

Quina és l’arrel del racisme en la societat?

Hi ha gent que ens classifica als negres com a brossa i es creuen superiors. Avui dia sentim comentaris com: “Ens vénen a treure la feina”. Fa 400 anys els meus avantpassats treballaven pels blancs i no era perquè volien, sinó perquè els obligaven. Hi ha persones que han nascut intolerants i no saben res de la vida. El racisme existeix des que hi ha colonització, i des de fa moltes èpoques.

Has patit alguna situació racista en primera persona?

Ja no hi ha lavabos per blancs i negres i als autobusos tothom s’asseu igual, però el que sento és que en un tren potser el meu seient està buit i encara hi ha gent que segueix dreta i no s’asseu. Potser el racisme no és tan evident com abans, però encara existeix.

Afegeix un comentari nou