Àmbit de la notícia
Social

Patrícia González: “Tenim un compromís seriós vers el món del lleure amb voluntat integradora”

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • L'Esplai Rabadà apropa el lleure a persones amb discapacitat intel·lectual a Mataró.
    Font: Esplai Rabadà

L’Esplai Rabadà és una entitat de Mataró destinada a organitzar i realitzar activitats de lleure per a persones amb diversitat funcional.

L’Associació Esplai Rabadà és una entitat d’iniciativa social a Mataró que té com a objectiu organitzar activitats de lleure per a persones amb diversitat funcional. Amb més de 25 anys d’història, l’esplai contribueix a enriquir l’oci d’aquestes persones i de millorar la seva qualitat de vida.

Els usuaris i usuàries de l’entitat són infants, joves i persones adultes entre 6 i 60 anys que presenten algun tipus de discapacitat intel·lectual. En total, atenen a 125 persones i comptem amb un equip de 30 persones voluntàries per coordinar les seves activitats.

La Patrícia González, coordinadora de l’entitat, ens explica el dia a dia de l’espai en una entrevista concedida a www.xarxanet.org.

 

Sou un esplai que organitza activitats per a persones amb diversitat funcional. Com és un dia d’activitats amb aquest col·lectiu?

Som una entitat d'iniciativa social sense afany de lucre, destinada a organitzar i realitzar activitats de lleure per a persones amb diversitat funcional oberta al Maresme. Oferim diverses activitats d’oci els dissabtes de les 10:00 fins les 20:00 hores. Les activitats: taller de cuina saludable, rutes saludables pels barris del nostre municipi, curset de piscina, permanències i esplai de tardes.

Què voleu aconseguir i potenciar amb les vostres activitats com piscina, caminades o tallers de cuina?

Aquestes activitats de lleure, contribueixen a la satisfacció personal i a la millora de la qualitat de vida de les persones que hi participen, ja que fomenten les relacions interpersonals, l’entreteniment i potencien les capacitats i l’autonomia personal. Procurem donar resposta a les seves necessitats i demandes per tal que els permeti integrar-se en la societat.

De quina manera el lleure pot transformar el dia a dia de les persones amb discapacitat intel·lectual i física?

Tenim un compromís seriós i responsable vers el món del lleure amb voluntat integradora i una especial atenció a la diversitat de les seves capacitats i no des de les seves suposades limitacions. Volem que es relacionin persones amb diferents discapacitats. Aquesta proposta recreativa i cultural, promou les relacions d’amistat i trobada amb l’altra persona.

Quin paper juga el voluntariat en el vostre esplai? Com s’hi comprometen?

L'Esplai Rabadà està format, per un equip de 30 voluntaris/es implicats en el projecte. Aquest consolidat equip humà està compromès i lluita per desenvolupar els valors de l'Associació. Els voluntaris, la majoria estudiants universitaris, són joves amb un elevat compromís social que dediquen el seu temps i el seu esforç.

Quines propostes oferiu a les vostres persones usuàries per a l’estiu?

Oferim vacances específiques per a persones assistides i més autònomes durant 7 dies amb destinacions per Catalunya. Tant els allotjaments  com els autocars són adaptats. Les vacances esdevenen un espai de convivència amb iguals, un temps per gaudir de paisatges i espais diferents dels habituals, uns moments de descoberta a través de la programació de diferents activitats de lleure.

Com us financeu?

Principalment ens financem amb fonts propis, comprèn el 78% dels ingressos. Són les quotes dels socis, les quotes generades pels serveis als nostres usuaris i una petita part per les  campanyes econòmiques com ara la venta de roses per Sant Jordi o la loteria al Nadal. El 22% restant del nostre finançament el rebem de les administracions públiques i les donacions voluntàries.

Quin suport rebeu de les administracions públiques?

Rebem ajut de 3 administracions públiques: el 75% de l’ajut econòmic l’obtenim d’un conveni amb l’Ajuntament de Mataró, i la llicència d’us de l’equipament que ocupem durant el curs. Per part de la Generalitat, aconseguim una subvenció per activitats de lleure COSPE, la sol·licitem a través de Dincat i per últim percebem una subvenció de l’Ajuntament d’Argentona.

Treballeu colze a colze amb altres entitats juvenils i del lleure de Mataró?

Tenim el Consell Municipal de Joventut com a punt de trobada entre entitats i Govern municipal per parlar i debatre sobre temes d’interès de les persones joves i fer el seguiment dels projectes i programes que s’hi adrecen, com el Pla Jove x Mataró. Les entitats que formem part del consell podem proposar accions i projectes, que es concreten a través del Pla d'Acció.

Com veieu l’atenció a les persones amb discapacitat a la vostra ciutat? Quines millores caldrien fer?

A Mataró comptem amb l'Agència d'Atenció a les Persones amb Dependència, que ofereix a la població un conjunt de serveis destinats a millorar les condicions de vida i afavorir la participació activa d’aquest col·lectiu. Es constitueix amb l’objectiu de promoure l’autonomia personal y garantir l’atenció i la protecció a les persones amb situació de dependència.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari