Pirotècnia i autisme: consells per a la revetlla de Sant Joan
Comparteix
Aprenem Autisme publica una guia per minimitzar els impactes dels petards en les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista.
Demà és la revetlla de Sant Joan i, durant els dies previs i posteriors a aquesta celebració, és més que habitual l'ús de petards de manera festiva per part d'infants, joves i famílies. Tot i l'element festiu i tradicional que tenen els petards i el foc, no tothom gaudeix de la mateixa manera d'aquesta festa i és que, malgrat algunes excepcions, els sorolls forts i llums intenses com les de la pirotècnia, no són massa compatibles amb l'autisme.
Partint que la percepció de l'entorn i el processament sensorial és diferent per a cadascú, per les persones amb autisme les llums i els sorolls intensos poden ser molt difícils de gestionar, de manera que una celebració com és la revetlla de Sant Joan acaba provocant incomoditat, malestar o estrès, entre d'altres.
Davant aquesta realitat, des de l'Associació Aprenem Autisme han elaborat un material didàctic per conèixer millor com afecta la pirotècnica a les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) i com minimitzar els impactes dels petards. Tot plegat a càrrec de la responsable de l'equip d'intervenció i de l'àrea de formació d'Aprenem Autisme, Laia Peña, i la terapeuta ocupacional de l'equip d'intervenció de l'entitat, Maria Arenós.
"Les persones amb #autisme no estan en un altre món, el perceben de manera diferent i anticipar esdeveniments els ajuda a comprendre l’entorn" - Laia Peña
— Associació Aprenem Autisme (@AprenemAutisme) June 21, 2023
Què és i com podem gestionar la #hiperresponsivitat en celebracions com Sant Joan?
ENTREVISTA https://t.co/Kltkd6axom pic.twitter.com/S7l1vcrobR
Saber què genera el malestar
Segons Maria Arenós, les molèsties que generen els petards en les persones amb autisme es deuen a "les dificultats en el processament sensorial". "Cada persona pot tenir dificultats en diferents sistemes sensorials i a diferents nivells", explica la terapeuta ocupacional d'Aprenem Autisme, "però en aquest cas es presenten a nivell auditiu, visual i olfactiu".
A nivell visual, per exemple, les llums fortes dels coets, els focs artificials o les fonts de colors poden ser un estímul massa intens que pot provocar una sobrecàrrega sensorial. Pel que fa als estímuls auditius, el soroll dels petards pot arribar a fer mal a algunes persones amb autisme, fent que la seva reacció sigui tapar-se les orelles, sortir corrents o quedar-se en bloqueig.
Conèixer el perfil sensorial
No tots els diagnòstics de Trastorn de l'Espectre Autista són iguals i, per determinar la capacitat de processament sensorial de cada persona, s'ha de conèixer el seu perfil sensorial, una eina que ajuda a definir si es té hiperresponsivitat o hiporresponsivitat. En el primer cas, la persona en qüestió percep amb molta intensitat els estímuls. Per contra, una persona amb hiporresponsivitat necessita estímuls molt intensos per arribar a sentir alguna cosa.
A més, tal com explica Maria Arenós, dintre d'aquests dos perfils sensorials "no tothom té les mateixes molèsties: pot ser que visualment es busquin més estímuls i agradi molt, però auditivament no es pugui tolerar la intensitat". És per aquest motiu que és clau observar les conductes de la persona i oferir-li les opcions necessàries perquè pugui estar tranquil·la i gaudir de l'activitat.
Com es pot minimitzar l’impacte de la pirotècnia?
La clau per minimitzar l'impacte de la pirotècnia, tal com ja s'ha mencionat, és conèixer la persona i trobar aquelles adaptacions de l'entorn que pugui utilitzar ella mateixa per tal de reduir el malestar.
Però, tal com explica la responsable de l'equip d'intervenció d'Aprenem Autisme, Laia Peña, "per tal de reduir l'impacte sensorial, es poden usar cascs amortidors del soroll; en el cas de la intensitat lumínica, es recomanen ulleres de sol i un mocador impregnat amb alguna olor agradable és molt bona opció per reduir l'impacte olfactiu de la pólvora".
Regular els aspectes de l’entorn
De tots els factors, el més difícil de controlar és l'entorn, ja que no depèn de nosaltres mateixes i, en una nit com la revetlla de Sant Joan, els petards poden llençar-se en qualsevol moment i a qualsevol lloc.
Així i tot, cada vegada més, les associacions de famílies estan aconseguint sensibilitzar la societat perquè tingui en compte les necessitats de les persones amb autisme. S'ha aconseguit que algunes fires, cinemes i supermercats ofereixin 'hores tranquil·les', on la música i la intensitat lumínica es redueix considerablement, proporcionant espais de relaxació on les persones amb TEA poden accedir si ho necessiten.
Pel que fa a celebracions com ara la revetlla de Sant Joan, ja hi ha diverses campanyes per promoure una festa segura, però, no obstant això, continua sent difícil controlar l'impacte de la pirotècnia, cosa que no només passa el dia de Sant Joan, sinó que comença dies abans amb la instal·lació de les parades de venda de petards i continua durant dies després, amb la revetlla de Sant Pere.
En aquest sentit, des de d'Aprenem Autisme asseguren que "seria bo que hi hagués zones delimitades i senyalitzades per a llençar petards de la mateixa manera que hi ha zones habilitades per a fer fogueres". Laia Peña, terapeuta ocupacional de l'associació, explica que "una proposta seria que cada barri, municipi o poble tingués uns espais específics on poder anar a tirar petards i marcar-los en un mapa de manera que les persones amb autisme i les seves famílies, o qualsevol altra persona a qui no agradin els petards, pogués anticipar on es llançaran i evitar passar-hi a prop".
Treballar en els recursos d’anticipació
L'anticipació és una eina que ajuda les persones amb autisme a preveure el que succeirà en el seu entorn. Es tracta d'una tècnica que no només és útil per a les persones amb autisme. Des d'Aprenem Autisme ens conviden a reflexionar-hi. "Pensem-hi", diu la responsable de l'àrea de formació de l'entitat, Laia Peña, "quants de nosaltres planifiquem la nostra setmana amb una agenda o organitzem les vacances? Tenir-ho tot una mica més previst i planificat ens dona certa seguretat i tranquil·litat".
"Les persones amb autisme", continua Peña, "no estan en un altre món, sinó que perceben el món de manera diferent i saber, de manera anticipada, què, on, quan i durant quanta estona tindran lloc els diferents successos de la seva vida els ajuda a comprendre l'entorn". A més l'anticipació és molt útil també per preparar-se per als canvis i regular la seva conducta i emocions davant de la incertesa, la imprevisibilitat i les sorpreses que poden generar malestar, por, ansietat o angoixa.
Afegeix un nou comentari