Postureig de Lleida: "En aquests deu anys hem recaptat a prop de 300.000 € per a diferents entitats"

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
Una iniciativa pensada per ajudar al territori de Lleida i Les Terres de Ponent. Font: Postureig de Lleida.
Una iniciativa pensada per ajudar al territori de Lleida i Les Terres de Ponent. Font: Postureig de Lleida.
El projecte Postureig de Lleida fa deu anys que ajuda a persones i entitats del seu territori. Font: Postureig de Lleida.
El projecte Postureig de Lleida fa deu anys que ajuda a persones i entitats del seu territori. Font: Postureig de Lleida.

Postureig de Lleida: "En aquests deu anys hem recaptat a prop de 300.000 € per a diferents entitats"

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

Postureig de Lleida és una iniciativa que pretén difondre i promoure iniciatives solidàries d'entitats ubicades a Lleida i Les Terres de Ponent.

Postureig de Lleida és un projecte que va néixer l’any 2003. A l’inici era un compte amb la finalitat de fer bromes sobre el postureig, allò que es fa més per imatge o per a les aparences que per a una motivació autèntica. Posteriorment, van començar les participacions solidàries per a entitats a Lleida i Les Terres de Ponent.

En què consisteix aquesta iniciativa?

Postureig de Lleida són comptes a les xarxes socials que fan humor des d'una perspectiva lleidatana sovint amb força crítica social. Pretenen promoure el #Lleidatanament i el #Ponentinament; les tradicions, manera de parlar, manera de ser i altres coses admirables de l'oest de Catalunya. Com a mínim, intento publicar una imatge bonica de Lleida o Ponent els 365 dies l'any.

A més a més, des d'aquests comptes també promovem la solidaritat cap a entitats de la terra. Ho fem de diferents maneres, amb la participació en actes, la promoció de les activitats i les propostes que fan les entitats de Lleida i Ponent, i a través de la venda de marxandatge; més de cent productes solidaris on tots els beneficis es donen a més de vint entitats de Lleida i Ponent.

Qui és el Sr. Postu?

El Sr. Postu soc jo mateix. Soc l’administrador a les xarxes socials dels comptes de Postureig de Lleida. Em consideren un dinamitzador solidari i protegeixo el meu anonimat amb un barret de l’Aplec del Caragol i una màscara de Spiderman. Soc l'autor de la majoria de publicacions que fem als comptes i també m'encarrego del disseny i la gestió de la venda dels productes solidaris.

A més, participo en diferents actes per a tot el territori, fent de presentador, discursos, pregons... i el benefici que n'obtinc el dono a entitats benèfiques locals.

Per què utilitzes l'anonimat?

Vaig començar volent restar a l'anonimat perquè faig molta crítica (amb un toc humorístic) sobre l'actualitat; opino sobre la política lleidatana i nacional, sobre poders fàctics... El que passa és que això ja ha passat a un segon terme (el polític que vol saber qui soc ho pot saber fàcilment i no hi ha massa problema perquè tinc poc a amagar realment), però considero positiu conservar aquest anonimat per tenir certa privacitat i pel tema solidari.

Penso que és millor que totes les coses bones que fem des dels comptes s'entengui com un èxit col·lectiu de tothom que hi col·labora i no que recaigui només en una sola persona amb nom i cognoms (als seguidors dels comptes els anomenem #PostuFans).

Per què utilitzes l'humor com a eina? Quins benèfics té?

Faig servir l'humor, primer perquè em surt sol fer-ho així, i segon perquè és una eina fantàstica per fer el que faig. Quan s'utilitza l'humor per fer una queixa, la veritat queda embolcallada en un context diferent, sovint menys agressiu i fa que tot entri millor.

Pel tema solidari és el mateix; a vegades col·laborem amb entitats que ajuden a problemàtiques molt dures; donar-li un toc simpàtic o treure-li certa seriositat fa que les coses esdevinguin més properes, més obertes, i no tan fosques. Està demostrat que l'humor, el riure i el somriure tenen propietats sanadores evidents, tant a físicament com mentalment. I és una vàlvula d'escapament excel·lent.

Quines causes benèfiques es duen a terme des de #PostureigLleida?

Com he comentat, col·laborem directament amb més de vint entitats de Lleida i Ponent, i indirectament amb totes aquelles que ho proposin, fent-ne difusió o participant en actes. L'ajuda directa es basa en una sèrie de productes com xapes, imants, samarretes i tasses, cadascuna amb un disseny fet per mi amb un lema relacionat amb Lleida i Ponent. Els diferents dissenys toquen molts pals; des de l'ajuda a persones en situació de sense llar, passant per persones amb síndrome de Down o entitats del col·lectiu LGTBIQ i feministes.

La majoria comencen per "I Love" i una paraula, si pot ser típica del lleidatà o que tingui relació amb la causa que ajudem. Segurament els productes més venuts siguin I Love Popes, per a l’Associació de Dones Intervingudes de Mama (ADIMA), I Love Padrins per a l'Associació d'Alzheimer de Lleida, I Love Xiquets per a l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) o I Love Lleidatanament, els beneficis dels quals els reparteixo per a totes les entitats.

Quin o quins són els projectes benèfics que més t'ha impactat participar?

La veritat és que de tot se n'aprèn i cada cop que un fa voluntariat en treu quelcom positiu; els membres de les entitats acostumen a ser molt agraïts i és un plaer poder-los conèixer i ajudar-los directament; les festes multitudinàries d'AFANOC, les diferents curses per a les entitats... dit això, segurament el que impacta més és conèixer persones en situacions complicades.

És el cas de l'entitat AREMI, que té membres amb paràlisi cerebral; mobilitat reduïda, trastorns cognitius, sensorials... En la primera visita, deu fer ja set o vuit anys, recordo un moment d'il·luminació i claredat en el sentit de "ei, els estàs ajudant, però has de fer més". I així ho intento... intento dir que no el mínim possible si el propòsit és solidari.

Com pot contribuir la ciutadania amb aquest projecte?

La gent pot entrar a la web i col·laborar amb la compra de productes solidaris. Com he dit, no hi ha lucre, i el benefici és al 100% per a l'entitat corresponent. També si tenen alguna proposta interessant per col·laborar amb alguna causa, o volen difusió o que participi en un dels seus actes a canvi de fer un donatiu, em poden escriure als meus comptes a Facebook, Twitter i Instagram.

Afegeix un comentari nou