Projecte Home alerta de la cronificació del consum de cocaïna i alcohol a Catalunya
Comparteix
L'entitat ha atès durant el 2024 un 14% més de persones amb addiccions respecte a l’any anterior
Projecte Home Catalunya va presentar ahir les dades d’atenció de l’entitat del 2024, en què assenyalen la cocaïna i l’alcohol com a principals motius d’inici de tractament. Segons l’entitat, aquestes dues substàncies concentren més del 80% de les demandes d’ajuda, una tendència que es manté des de fa quinze anys.
La cocaïna ha provocat el 44,8% de les sol·licituds de tractament, mentre que l’alcohol representa el 40%. Projecte Home adverteix que es tracta d’un consum cronificat, present en totes les franges d’edat i entorns socials, i que sovint deriva en patrons diaris i en solitari. En el cas de l’alcohol, preocupa la baixa percepció de risc i la normalització social, factors que dificulten el seu tractament i agreugen les conseqüències tant físiques com mentals.

A més, el 58,2% de les persones ateses reconeix un consum problemàtic de dues o més substàncies alhora. L’entitat subratlla que el policonsum augmenta els riscos per a la salut i reforça la necessitat d’un abordatge integral centrat en la conducta addictiva més que en la substància concreta.
Un patró comú
Més de 1.700 persones han estat tractades per Projecte Home durant el 2024, un 14% més que l’any anterior. El perfil majoritari és el d’un home de mitjana edat amb dependència econòmica de prestacions socials, tot i que un 33,2% de les persones ateses també presenten trastorns de salut mental, amb una incidència més elevada en dones.
Pel que fa al Projecte Jove, destinat a adolescents, l’edat mitjana dels usuaris ha augmentat fins als 20 anys. El cànnabis continua sent la substància principal de tractament, seguida de l’alcohol i les addiccions de comportament, com l’ús abusiu de pantalles o el joc en línia.
Segons l’entitat, aquestes dades evidencien la necessitat de reforçar les polítiques de prevenció adaptades a la realitat actual, així com millorar l’accessibilitat als serveis, especialment per a dones i col·lectius amb situacions problemàtiques.
Afegeix un nou comentari