Quan el Wifi pot millorar la qualitat de vida de persones vulnerables

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Interior de la futura Llar Casa Bloc per reconstruir. Font: Fundació Hàbitat3
Interior de la futura Llar Casa Bloc per reconstruir. Font: Fundació Hàbitat3
L'edifici residencial es transformarà en 17 habitatges socials per a persones vulnerables. Font: Fundació Hàbitat3
L'edifici residencial es transformarà en 17 habitatges socials per a persones vulnerables. Font: Fundació Hàbitat3
Una de les habitacions de la residència que seran reformades. Font: Fundació Hàbitat3
Una de les habitacions de la residència que seran reformades. Font: Fundació Hàbitat3

Quan el Wifi pot millorar la qualitat de vida de persones vulnerables

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

La Fundació Hàbitat3 i Cellnex Telecom apostaran per la connectivitat i sensoritzaran l’edifici de la Llar Casa Bloc per millorar la vida de persones en situació vulnerable.

Els habitatges socials de la futura Llar Casa Bloc, situats al districte de Sant Andreu, ara tindran una xarxa Wifi disponible a tot l’edifici. Aquest és el conveni que van signar el passat dilluns 10 de febrer la Fundació Hàbitat 3 i Cellnex Telecom, un acord de col·laboració per portar la connexió a Internet als 17 habitatges de lloguer reduït de l’edifici, cedit per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya l’any 2016.

D’aquesta manera, les persones usuàries en situació de vulnerabilitat que visquin a les llars tindran accés a Internet i milloraran la seva qualitat de vida. A la mateixa vegada, aquestes persones tindran més control sobre el seu consum energètic, ja que es farà una monitorització mitjançant l’Internet de les Coses (IoT). Així doncs, l’entitat disposarà d’informació per prendre decisions de gestió i seguiment social de les persones residents.

La connectivitat, doncs, estarà garantida a cadascuna de les llars per reduir la bretxa digital i que l’accés a Internet no sigui una llosa que amplifiqui les desigualtats socials. Antoni Brunet, director d’Assumptes Públics i Corporatius de Cellnex, ha manifestat que el projecte és una nova prova de com la tecnologia pot contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones.

“La connectivitat és un servei que s’ha convertit bàsic en la societat digital i pot convertir-se en un factor inclusiu per a les persones que es trobin en situacions de vulnerabilitat”, ha afegit Brunet. Per la seva banda, la presidenta de la Fundació Hàbitat3, Carme Trilla, ha destacat que aliances com la que tenen amb Cellnex permeten empoderar a les persones que viuen als habitatges que gestionen, facilitant una major autonomia.

En aquest sentit, la Fundació Hàbitat3 iniciarà durant el primer trimestre del 2020 les obres de rehabilitació de la residència en habitatges per a 45 persones amb problemes de salut mental, addiccions o sense llar. Les persones que hi entraran a viure són ateses per entitats socials de la Taula d'Entitats del Tercer Sector de Catalunya o pels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Quan acabarà la rehabilitació de la Llar Casa Bloc?

Les previsions apunten que gairebé la cinquantena de persones que viuran als habitatges socials gestionats per la Fundació Hàbitat 3 podran entrar a finals del 2020, que serà quan s’acabin les obres. Les obres es faran durant tot l’any vigent, a través d’un concurs d’obres per adjudicar el millor projecte arquitectònic en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Es preveu que el projecte aconsegueixi una infraestructura òptima d’allotjament social, versàtil i compromesa amb les necessitats actuals.

La Fundació Hàbitat3, millor iniciativa innovadora en habitatge del món

La Fundació Hàbitat3 ha sigut guardonada amb el Premi d’Or dels World Habitat Awards 2019, uns reconeixements que destaquen els programes d’habitatge més innovadors més importants del món. L’entitat ha rebut el primer premi de l’hemisferi nord, amb una dotació econòmica de 12.000 euros. Actualment, la gestora d’habitatge de lloguer social gestiona 490 habitatges a una vintena de municipis, on hi viuen 1.341 persones.

Afegeix un comentari nou