Quatre de cada deu menors de 16 anys es troben en risc de pobresa a Catalunya
Comparteix
L’associació de voluntariat social AFEV busca 200 persones voluntàries que facin acompanyament a infants, joves i adolescents en dificultats.
En tan sols cinc anys, la taxa de risc de pobresa a Catalunya en infants i adolescents ha incrementat en un 8,5%, i l’evidència ens mostra que les desigualtats socials i educatives d’aquests col·lectius s’eixamplen cada cop més. Dades de l’any 2021 també reflecteixen que prop del 42% d’infants i adolescents menors de 16 anys es troben en risc de pobresa a Catalunya. És a dir, quatre de cada deu.
En aquesta línia, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), Catalunya és el segon territori amb més abandonament escolar prematur a Europa, només per darrere de Romania. De fet, el 9% de l’alumnat no aconsegueix acabar l’Educació Secundària Obligatòria (ESO).
200 petjades contra les desigualtats socials i educatives
L’associació de voluntariat social AFEV ha rebut més de 300 inscripcions d'infants i joves en risc de pobresa per a participar en programes de mentoria i acompanyament. És per aquest motiu que necessiten reforçar la plantilla de persones voluntàries. Des de l’entitat, però, lamenten que han notat una davallada de les persones disposades a fer voluntariat, mentre les desigualtats socials tenen una tendència a l’alça.
Per tal d'aconseguir el seu objectiu, han llançat la campanya ‘200 petjades contra les desigualtats socials’. Així, pretenen aplegar 200 persones voluntàries que facin acompanyament una tarda a la setmana a menors que es trobin en risc d’exclusió social.
Aquest acompanyament consisteix que una persona voluntària i un infant o jove amb dificultats formin un ‘tàndem’. Cada setmana es trobaran per passejar, compartir una estona per conversar, aprendre, jugar, fer activitats culturals, esportives o el que més encaixi en la seva dinàmica.
Necessitem 200 persones voluntàries que estiguin disposades a acompanyar un/a infant, adolescent i jove en dificultats. pic.twitter.com/Ltd3ObYlZy
— Afev Catalunya i València (@AfevCat) November 29, 2022
L’exclusió educativa, un problema estructural
Des de l’AFEV denuncien que el sistema social i educatiu a Catalunya exclou gran part dels infants i joves adolescents de manera estructural. Aquest no els proporciona una alternativa real quan abandonen els estudis de forma prematura.
A Catalunya, una de quatre persones que no té més titulació que l’ESO es troba en risc de pobresa, una dada que pràcticament es dobla quan es tracta d’infants i adolescents que provenen de famílies que han migrat.
La mentoria social és una eina d’intervenció que busca reforçar l’autoestima i les competències d’infants i joves amb l’objectiu de reduir la taxa d’exclusió educativa i les desigualtats
Afegeix un nou comentari