Quatre de cada deu menors de 16 anys es troben en risc de pobresa a Catalunya

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
 Font: Casal dels Infants
L'AFEV ha notat una dallada de les persones disposades a fer voluntariat, mentre les desigualtats socials tenen una tendència a l’alça. Font: Casal dels Infants
Els camins escolars ja són algunes de les mesures aplicades en alguns municipis per fer més saludables els desplaçaments cap a l'escola. Font: Llicència CC (Unplash)
Catalunya és el segon territori amb més abandonament escolar prematur a Europa. Font: Llicència CC (Unsplash)
 Font: EDUCACIÓ360
Una de quatre persones que no té més titulació que l’ESO es troba en risc de pobresa. Font: EDUCACIÓ360

Quatre de cada deu menors de 16 anys es troben en risc de pobresa a Catalunya

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

L’associació de voluntariat social AFEV busca 200 persones voluntàries que facin acompanyament a infants, joves i adolescents en dificultats.

En tan sols cinc anys, la taxa de risc de pobresa a Catalunya en infants i adolescents ha incrementat en un 8,5%, i l’evidència ens mostra que les desigualtats socials i educatives d’aquests col·lectius s’eixamplen cada cop més. Dades de l’any 2021 també reflecteixen que prop del 42% d’infants i adolescents menors de 16 anys es troben en risc de pobresa a Catalunya. És a dir, quatre de cada deu.

En aquesta línia, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), Catalunya és el segon territori amb més abandonament escolar prematur a Europa, només per darrere de Romania. De fet, el 9% de l’alumnat no aconsegueix acabar l’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

200 petjades contra les desigualtats socials i educatives

L’associació de voluntariat social AFEV ha rebut més de 300 inscripcions d'infants i joves en risc de pobresa per a participar en programes de mentoria i acompanyament. És per aquest motiu que necessiten reforçar la plantilla de persones voluntàries. Des de l’entitat, però, lamenten que han notat una davallada de les persones disposades a fer voluntariat, mentre les desigualtats socials tenen una tendència a l’alça.

Per tal d'aconseguir el seu objectiu, han llançat la campanya ‘200 petjades contra les desigualtats socials’. Així, pretenen aplegar 200 persones voluntàries que facin acompanyament una tarda a la setmana a menors que es trobin en risc d’exclusió social.

Aquest acompanyament consisteix que una persona voluntària i un infant o jove amb dificultats formin un ‘tàndem’. Cada setmana es trobaran per passejar, compartir una estona per conversar, aprendre, jugar, fer activitats culturals, esportives o el que més encaixi en la seva dinàmica.

L’exclusió educativa, un problema estructural

Des de l’AFEV denuncien que el sistema social i educatiu a Catalunya exclou gran part dels infants i joves adolescents de manera estructural. Aquest no els proporciona una alternativa real quan abandonen els estudis de forma prematura.

A Catalunya, una de quatre persones que no té més titulació que l’ESO es troba en risc de pobresa, una dada que pràcticament es dobla quan es tracta d’infants i adolescents que provenen de famílies que han migrat.

La mentoria social és una eina d’intervenció que busca reforçar l’autoestima i les competències d’infants i joves amb l’objectiu de reduir la taxa d’exclusió educativa i les desigualtats

Afegeix un comentari nou