Quim Mach: “Volem ajudar a les persones amb demència, treballant en xarxa”

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
TIAM ajuda a les persones que pateixen demència. Imatge de TIÁM. Font: TIÁM
TIAM ajuda a les persones que pateixen demència. Imatge de TIÁM.
En un any TIAM ha treballat en diversos ajuntaments de la zona del Penedès. Imatge de TIÁM. Font: TIAM.
En un any TIAM ha treballat en diversos ajuntaments de la zona del Penedès. Imatge de TIÁM.

Quim Mach: “Volem ajudar a les persones amb demència, treballant en xarxa”

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

TIÁM és una entitat recent nascuda que té per objectiu ajudar a les persones que pateixen demència. L’entitat vol treballar en xarxa aprofitant tots els recursos del territori.

En Quim Mach té 63 anys i està prejubilat. Tota la vida ha estat treballant en una empresa vitivinícola. Però en el seu temps lliure sempre ha estat col·laborant en moltes entitats de Vilafranca del Penedès. Ara que està prejubilat, ha creat, conjuntament amb altres companys i companyes, una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu ajudar a les persones amb demència.

Amb en Quim, parlem sobre com va sorgir la idea i quin ha estat el procés de creació de TIÁM.

Explica'm com va néixer la idea de formar TIÁM

Per a nosaltres era important oferir un servei per ajudar les famílies i persones afectades per la demència i que aquest anés més enllà de les opcions que ofereixen els centres de dia o residències. En aquestes malalties els tractaments no farmacològics poden ajudar a alentir-ne l'evolució i que la persona es pugui mantenir durant més temps al seu entorn habitual. I pels familiars el suport és vital per saber com portar aquesta malaltia.

La idea inicial era crear un espai de suport tant per les persones que tenen demència com pels seus familiars, que inclogués altres demències no només la malaltia d'Alzheimer. Per cert TIÁM, és una paraula del llenguatge Farsi, que vol dir la brillantor dels ulls quan acabes de conèixer algú.

A què es dedica TIÁM? Què fa exactament?

TIÁM ofereix diferents serveis que faciliten, sobretot, el dia a dia a les persones afectades per la demència. Des d'un servei gratuït d'assessorament, suport psicològic al cuidador familiar, tractaments no farmacològics, també al domicili. També volem oferir informació real sobre la malaltia, per així conscienciar a la societat i reduir l'estigma social que ens comporta. Això és el que volíem fer amb les xerrades i la participació a actes públics, fires...abans de la COVID.

Per què vau decidir optar per ser una associació i no una altra forma jurídica?

Perquè creiem en el model associatiu, i la idea no era fer diners sinó poder ajudar les persones treballant en xarxa junt amb altres recursos del territori. Malgrat que som una entitat que no volem lucre de cap mena, s’imposen unes fórmules jurídiques, fiscals, i de funcionament que precisen uns mínims legals imprescindibles, que els hem complert fil per randa.

Els serveis que oferiu, existeixen a la salut pública o privada?

Hi ha altres recursos ja existents al territori adreçats al mateix perfil de població, però els serveis que ofereixen no són els mateixos. No hi ha límit evident entre públic i privat o el teixit associatiu del nostre perfil, ara bé, entrar dins una xarxa de grans dimensions, com pot ser el sistema de salut, comporta perdre, a cops, la proximitat, l’agilitat, i la immediatesa. No vol dir això que sigui ni millor ni pitjor, però amb els nostres recursos, sí que és diferent.

Ha sigut lent el procés de creació de l'entitat?

Tot va anar molt de pressa, ens vam constituir a finals del 2019. La pandèmia si de cas és la que ha endarrerit tot. Des de la idea inicial fins a tenir tota la documentació vam trigar menys d'un any. Vàrem complir estrictament la legalitat. Constituir l’entitat, fer els estatuts, presentar-los al Registre d’Entitats del Departament de Justícia, elegir els càrrecs de gestió, complir els preceptes fiscals i jurídics establerts, així com els laborals, els de seguretat .

Tot això, amb l’ajuda d’una consultora que l’Ajuntament de Vilafranca ofereix com a servei d’assessorament a totes les entitats de la Vila, i a la que agraïm sincerament tot el procés que de per si mateix és complex sobretot per els que no som erudits en el tema, sobretot per la diversitat de procediments que es fan necessaris.

Heu dissenyat un pla de viabilitat econòmica pel naixement de l'entitat?

Al principi vàrem fer números per veure com ens en podíem en sortir, les intencions i il·lusions hi eren, però teníem que ser realistes perquè no n'hi ha prou amb les ganes, i el tema que ens mou és prou seriós per prendre'ns la cosa amb rigor absolut. Però la Covid en has canviat totalment els plans i hem hagut de replantejar la situació, adaptant els serveis i creant-ne de nous.

Podríem dir que hem anat fent plans de viabilitat quasi constantment, per adaptar-nos a aquestes circumstàncies tant estranyes. Havíem començat a treballar en alguns ajuntaments del Penedès, hem fet difusió i a tot arreu hem rebut bona acollida i bona resposta, però tant els serveis municipals com bona part dels serveis de la comunitat en general, estan en un procés d’inactivitat absoluta, motivada per les mesures de seguretat pel COVID. Però hi ha fundacions que ens han donat el seu suport, i tenim projectes presentats donant a conèixer la nostra iniciativa.

D'aquí uns anys, creieu que complireu amb la visió de l'entitat?

I tant! Tenim el convenciment que ho podem tirar endavant, comptant amb els nostres recursos, els socis i sòcies de la nostra associació, així com també amb ajudes de fundacions i institucions. Perquè estem tenint una bona acollida. Esperem que es normalitzi la situació i que puguem treballar tots i totes tranquil·lament i obertament oferint els nostres serveis a tota la població.

Afegeix un comentari nou