Àmbit de la notícia
Social

Quins serveis ofereix Barcelona per a l'abordatge de les violències masclistes?

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Sara Borrella
  • Des de l'àmbit públic al privat, hi ha diferents serveis per l'abordatge de les violències masclistes a Barcelona
    Font: Pexels

En motiu del 25 de novembre, Dia internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones i les Nenes, parlem amb una advocada, una terapeuta social i fonts de serveis públics municipals que ens expliquen els serveis que tenim a l'abast.

La violència masclista es basa en la desigualtat, la discriminació i les relacions de poder dels homes sobre les dones. 

Aquesta violència, conseqüència del masclisme i del sistema heteropatriarcal imperant en la nostra societat, té un caràcter estructural. La pateixen les dones en tots els àmbits de les seves vides (social, ideològic, polític, cultural, jurídic, econòmic) i adopta diferents formes (violència sexual, psicològica, econòmica...).

Les diferents formes que pot prendre i els seus efectes requereixen un especial acompanyament, suport i tractament. Quin són els recursos que tenim a l’abast a la ciutat de Barcelona per lluitar contra aquesta xacra?

En motiu del 25 de novembre, Dia internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones i les Nenes, parlem amb una advocada, una terapeuta social i fonts de serveis públics municipals especialitzats contra les violències masclistes de l'administració pública.

 

Les dades d'allò visible i invisible: la punta de l’iceberg

En el que portem d’any, a Catalunya hi ha hagut 16 morts de dones per violència masclista segons dades de Feminicidio.net. I això és només la punta del iceberg.  Al 2018, més de 75.000 dones han patit episodis greus de violència.

Només 23.000 els van denunciar. D’aquestes, 5.200 van demanar ordres de protecció però els jutjats catalans només van concedir la meitat, segons dades del Ministerio del Interior. Les xifres parlen per si soles. 

El feminicidi, l'assassinat de dones pel fet de ser dones, no són casos aïllats. És la part més visible de l’iceberg de les violències masclistes. La que surt a les notícies i als mitjans de comunicació. 

Però sota aquesta forma de violència física s’amaguen tot un entramat de violències que no són tan evidents ni identificables: la violència psicològica, coaccions, amenaces, assetjament, gelosia, control, humiliacions, etc.

Des de diferents espais públics i privats associatius d'organitzacions de dones, lluiten per realitzar una tasca de prevenció, sensibilització i abordatge integral de les violències en totes les seves fases.

 

Els serveis municipals de detecció i derivació de les violències masclistes

Persones expertes i diferents protocols, aconsellen buscar informació de centres i serveis especialitzats en violència masclistes els quals donen un servei d’assessorament per a tenir una orientació de com cal actuar.

El primer recurs i el més accessible, són els Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD). En el cas concret de Barcelona, hi ha un a cada districte de la ciutat. Són serveis públics, gratuïts i confidencials de l’Ajuntament de Barcelona adreçats a les dones on s’ofereix informació, assessorament i orientació en diferents àmbits, com atenció psicològica i assessorament jurídic.

"En cada centre, es fa una detecció de problemes i necessitats que tenen les dones a un nivell més genèric: situacions de dol, autoestima, fer xarxa, problemes familiars.... Els casos més greus, es deriven al SARA, el Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA)", expliquen fonts del mateix servei.

D’altra banda, dins el circuit de violències, els Centres de Serveis Socials també fan feina de detecció i derivació i atenció de casos de violència masclista de risc lleu i moderat quan hi ha complexitats afegides com fills i filles, necessitats de suport socioeconòmic o altres necessitats que requereixen un treball en xarxa.

Els casos de risc greu, es deriven al SARA. A part de l’atenció integral que també fan els altres serveis, ofereix atenció ambulatòria específica a persones i infants des dels 0 anys en situació de violència masclista. 

Són la porta d’accés a les Cases d’Acollida de mitja i llarga estada i pisos d’autonomia per a dones que han viscut situacions de violència i els seus fills i filles. La gestió d’aquestes ho realitza entitats privades sense ànim de lucre. 

En aquestes cases i pisos, atenen a les dones les 24h amb diferents freqüències i intensitats d’intervenció professional depenent si són centres amb més o menys grau de risc.

També existeix el Programa d'atenció a homes (SAH) que s’adreça a homes majors de 21 anys i realitza una tasca preventiva, de sensibilització i intervenció a nois i homes.

La intervenció, parteix de la voluntat dels homes de voler canviar i millorar les seves relacions personals per evitar l’ús de qualsevol tipus de violència, identificar els comportament i actituts violentes i assumir la responsabilitat de les seves accions.

Aquest servei treballa de forma complementària amb els diferents serveis d’atenció a dones per intentar que els homes, que són la font del problema principal, puguin fer un treball i un canvi.

A més, el personal professional del SAH, els hi ajuda a buscar alternatives no violentes en les seves relacions definint un pla de tractament individualitzat, i els ofereix espais d’atenció psicològica individual, tractaments grupals i assessorament jurídic.

El SAH, compta amb programes específics per adolescents i joves, homes agressors i un programa d’atenció a pares que veuen que l’ús de la violència ha afectat els seus fills.

Per altra banda, en l’àmbit de la primera infància i l’adolescència, a nivell municipal també existeixen els Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EGAIA), que no treballen de forma específica les violències masclistes però si amb famílies on es detecta que ha un risc pels infants de maltractament o negligència.

Altres serveis més generals i especialitzats són la línia d’atenció telefònica contra la violència masclista 900 900 120, de l’Institut Català de les Dones i el Servei d'Urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona, on s’atenen els casos més greus i específics d’agressions sexuals.

 

L’acompanyament, la prevenció i el procés de recuperació de les violències des d’una visió feminista i d’empoderament de les dones

Tamaia és una cooperativa de dones pionera en el treball de les violències masclistes que va néixer a l’any 1992. Treballen donant suport a les dones que demanen ajut per sortir de l’engranatge de la violència.

“Fa 27 anys, algunes dones que estaven a una casa d’acollida, van expressar la necessitat d’un espai de protecció i seguretat per a fer un procés conscient de la situació de violència viscuda”, explica Leticia S.Moy, sòcia de la cooperativa i terapeuta de l’àrea d'atenció i prevenció.

En un primer moment, es constitueix com un grup d’ajuda mútua i més tard, associació. Poc a poc el projecte agafa forma i es va professionalitzant fins arribar a ser cooperativa al 2006.

Actualment, està formada per quatre professionals especialitzades en l’àmbit de la violència masclista, la perspectiva de gènere i altres formacions en psicologia, treball social, ensenyament, antropologia i filosofia. Treballen dins l’espai de Ca la Dona, a partir de varis programes d’atenció, prevenció, formació i recerca en violències masclistes.

“Que tinguem varis programes no és fruit de la casualitat. Té a veure amb la nostra manera d’entendre i abordar les violències des d’una visió integral i holística”, explica Moy.

La seva visió és treballar des del compromís de la cura per la vida i la pràctica feminista entenent que cada programa forma part d’un tot i oferint eines a la societat per poder posar fi a la cultura de la violència.

Per elles, les dones estan al centre del seu treball diari i donen molta importància al vincle ajudant a facilitar els seus procesos de recuperació. Tenen programes tant individuals com grupals, depenent de cada cas i necessitats.

El pilar central de l’entitat és el programa integral d’atenció i recuperació a dones maltractades per ajudar-les a sortir de la violència i recuperar-se dels seus efectes, dins la relació de parella i/o familiar.

Dins aquest programa, per una banda, ofereixen atenció telefònica personalitzada a dones, familiars, professionals, etc dos dies per setmana en horari de matí i tarda. Aquest servei serveix com a primer filtre per detectar si les dones necessiten un espai per a treballar el que els hi està passant i recuperar-se dels efectes de la violència viscuda. 

“El que ens diferencia d’altres serveis especialitzats és que treballem amb les dones des de la relació terapèutica. Això vol dir que des del principi cada dona té una única referent professional que l’acompanya durant tot el procés”, explica Moy.

A més, els tempos del procés no estan marcats i són de llarga durada. El marquen les pròpies dones i abarquen entre 3-5 anys. L’objectiu és que surtin enfortides. 

Una altra part del procés de recuperació de les dones són els grups de suport psicosocial. Són espais per compartir i treballar amb altres dones la recuperació de la violència.

“Treballem des de la pràctica feminista on les dones estan al centre i donem importància al vincle i la construcció d’una relació d’ajuda. Com a terapeutes, ajudem a facilitar els seus procesos de recuperació.”, explica Moy. 

En el camp de la prevenció, treballen amb infants, joves, adolescents i població en general sensibilitzant i donant eines per prevenir i identificar les relacions abusives i manifestacions culturals que normalitzen les violències.

En el camp formatiu, una de les àrees importants és l’atenció a professionals que treballen en l’àmbit oferint formació especialitzada per a l’abordatge de les violències.  Dins aquesta àrea, ofereixen serveis de recerca i assessorament a projectes diversos per afavorir el bon abordatge de les violències masclistes.

Altres serveis que ofereixen són incidència política i participació institucional i la supervisió d’equips, on una o dues terapeutes realitzen supervisió clínica de llocs i serveis públics on treballen les violències masclistes.

 

Els serveis d'assessorament jurídic i legal de les violències masclistes

A nivell jurídic i d’assessorament legal de les violències masclistes, els serveis són múltiples a la ciutat de Barcelona, des de l’administració pública i organitzacions i entitats privades.

Per una banda, a nivell públic, des del PIADS i el SARA, ofereixen serveis d’assessorament jurídic gratuït especialitzat adreçat a les dones i noies de 12 a 17 anys, infants i persones LGTBI en diferents àmbits: dret civil, familiar, laboral, violència de gènere i estrangeria. 

La forma d'accés és mitjançant la derivació interna a través del mateix servei o bé d'altres serveis de l'Ajuntament de Barcelona com Serveis Socials.

Altres serveis jurídics específics municipals són el Servei d’Atenció Socioeducativa (SAS) de l’Agència ABITS per al Treball Sexual, per a dones que exerceixen el treball sexual i la Unitat contra el Tràfic d'Éssers Humans (UTEH), per a dones i infants que han patit tràfic d’éssers humans.

A nivell privat, existeixen dues organitzacions de dones feministes referents:

Per una banda, Dones Juristes, entitat referent en matèria de gènere i dret, amb una trajectòria de més de 20 anys en l’àmbit jurídic, assessorament, anàlisi, estudi legislatiu, formació i debat entorn a la discriminació i violència contra les dones.

Part dels seus serveis, ho fan en col·laboració amb l'espai feminista Ca la Dona i Tamaia donant assessorament legal gratuït amb visió feminista a dones que venen al centre que es troben en situació de vulnerabilitat econònomica i no poden pagar-se un servei privat.

I per altra banda, la Fundació Vicki Bernadet, que treballa des de 1997 en l’àmbit dels abusos sexuals infantils amb totes les persones afectades directa o indirectament per una situació d'abús. Compten amb un departament format per un equip interdisciplinari de professionals amb una llarga trajectòria en el tractament de la problemàtica de l'Abús Sexual Infantil (ASI).

 

Problemes, necessitats i millores

Tot i existir molts serveis especialitzats a nivell municipal i local, totes les fonts consultades coincideixen en la necessitat de dotar més recursos públics a l’abordatge integral de les violències, sobretot pel que fa a l’àmbit preventiu i educatiu.

Per a Carla Vall, feminista i advocada especialista en dret penal de Nèmesi, despatx de dones juristes especialitzat en serveis jurídics des d’una visió feminista, una de les dificultats que troba com a jurista és el treball amb joves i adolescents i les seves famílies.

“Hi ha una dificultat en traslladar el missatge als pares quan l’agressor és una persona coneguda i membre de l’àmbit familiar. Això fa que moltes dones i noies no es tinguin cap facilitat a l’hora de denunciar”, explica Vall.

Per ella, la via d’accés de moltes dones joves i adolescents que estan en situació de violència és a través de les xarxes socials i trioba molt important que es destinin més recursos i campanyes especialitzades en aquest espai.

Veus de serveis públics municipals, indiquen que el fet que els recursos d’acolliment siguin majoritàriament privats, fa que s’estableixin grans diferències en com s’aborden. Hi ha recursos que tendeixen a un format més assistencial i paternalista mentre que d’altres tenen perspectives i models més trencadors.

Altra dificultat és el tema de l’habitatge. Hi ha molts processos on el sistema d’acolliment es bloqueja i no avança, tot i tenir la dona la situació estabilitzada i ser autònoma, per manca d’un lloc on anar a viure-hi.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari