Rayane Monteiro: “El 61% de les persones del nostre programa és contractat i consolida la seva carrera”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
En els últims 30 anys l’organització ha aconseguit ajudar a més de 250.000 joves. Font: Fundesplai.
En els últims trenta anys l’organització ha aconseguit ajudar més de 250.000 joves. Font: Fundesplai.
El projecte ‘Demà’ és una iniciativa internacional que es fa a set països del món.  Font: Fundesplai.
El projecte ‘Demà Jovem’ és una iniciativa internacional que es fa a set països del món. Font: Fundesplai.

Rayane Monteiro: “El 61% de les persones del nostre programa és contractat i consolida la seva carrera”

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

Renapsi és una entitat dedicada a impulsar programes d’aprenentatge per al jovent en situació de vulnerabilitat.

Rayane Monteiro és la directora pedagoga del projecte ‘Demà Jovem’ de l’organització Renapsi del Brasil. Aquesta iniciativa desenvolupa polítiques públiques per al jovent. Se centren a combinar formació amb experiències professionals. La dinàmica és especialment útil per als i les joves que provenen de famílies en situació de vulnerabilitat social.

Què és el projecte ‘Demà Jovem’?

El projecte ‘Demà Jovem’ és una iniciativa social aplicada a tot el Brasil, per a joves de catorze a vint-i-quatre anys. En els últims trenta anys hem arribat a més de 250.000 joves.

Actualment, 30.000 joves, distribuïts en més de 1.500 ciutats, tenen l'oportunitat d'accedir al mercat laboral. Així mateix, aquesta experiència s’ha amplificat a sis països d'Europa (Espanya, Portugal, Itàlia, Romania, Suècia i Països Baixos).

Quins són els principals beneficis que té?

“Dels joves que van participar en el ‘Demà Jovem’, el 78,3% va completar els seus estudis”.

L'èxit d'aquesta iniciativa és que promou la inclusió social i laboral, la reducció del fracàs escolar i la criminalitat, l'ascensió social, la formació del talent, el suport psicològic i l'assistència social per a tota la família. Ens enorgulleix reconèixer que el 61% dels participants del nostre programa són contractats i consoliden la seva carrera dins d'empreses que els ofereixen la seva primera oportunitat.

Un altre impacte positiu és que al Brasil, segons les dades de recerca de l'Institut Nacional d'Estudis i Investigacions Educatives del Ministeri d'Educació de Brasil (INEP/MEC, 2018), només el 62% dels joves van acabar l'ensenyament mitjà, però dels que van participar en el ‘Demà Jovem’ l’any 2018, el 78,3% va completar els seus estudis.

Quines són les principals barreres les quals s’enfronta?

Avui tenim dos grans reptes. Per una banda, poder atendre la demanda estimada de tres milions de joves que somien amb una oportunitat laboral formal, però que no poden fer-ho per falta d'experiència o per haver abandonat l'escola, per ajudar amb els seus ingressos la família.

L'altre punt és desenvolupar campanyes de sensibilització dirigides al sector privat per fomentar la contractació de joves i la responsabilitat social en la inclusió d'una nova generació en el mercat laboral.

Com ha canviat l'àrea on es duu a terme el projecte?

“Estem desenvolupant programes de capacitació, educació, feina i distribució d’ingressos”.

Estem aconseguint que els poders públics es converteixin en un actor decisiu en la promoció d'una política pública que involucri educació, feina i ocupació.

Actualment, estem desenvolupant programes de capacitació, educació, feina i distribució d'ingressos amb els governs de Goiás, Districte Federal i Tocantins amb quasi 10.000 joves. D'aquesta manera, aconseguim prioritzar joves de fins a divuit anys, en situació de vulnerabilitat i amb discapacitat.

Quins projectes desenvolupeu conjuntament amb Fundesplai?

Fundesplai és una institució germana en missió, propòsit i harmonia. Confluïm en el desig de fer costat als joves amb un treball responsable i ètic aplicat a l'educació, a la feina i a la distribució de l'ingrés.

D'aquesta sinergia va néixer ‘Demà Jove’, una aliança global amb el propòsit de transformar la vida dels joves, oferint educació, feina, ingressos i, el més important, esperança. Esperança en construir relacions més sostenibles, inclusives i connectades amb l'anhel d'un món millor.

Afegeix un comentari nou