Àmbit de la notícia
Social

Rodamunt: senderisme de muntanya per a persones amb mobilitat reduïda

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Cristina Muelas Guiu
  • Les cadires Joëlette són tot terreny i tenen només una sola roda.
    Les cadires Joëlette són tot terreny i tenen només una sola roda. Font: Associació Rodamunt
  • La Júlia té distròfia muscular congènita per dèficit de merosina i va poder gaudir d'una excursió per la Garrotxa.
    Font: Associació Rodamunt

L’Associació ofereix un servei gratuït als usuaris i usuàries, i promou i organitza activitats fent servir les cadiretes tot terreny Joëlette.

L’associació Rodamunt és una agrupació de voluntaris i voluntàries que promou i organitza activitats de senderisme de muntanya per a persones amb mobilitat reduïda. El mètode? Les cadires tot terreny Joëlette amb una sola roda, que permeten que una persona amb mobilitat reduïda pugui gaudir de recorreguts per la muntanya no adaptats.

La idea va sorgir l’any 2014 quan Juan Carlos Vázquez i dos amics seus més van considerar que, després de fer ells molts cims, “havia de ser un dret i no un privilegi que persones amb mobilitat reduïda també ho poguessin fer”. Les cadiretes tot terreny Joëlette oscil·len entre els 3.000 i 4.000 euros, aproximadament, una xifra que moltes famílies no poden assumir.

"Havia de ser un dret i no un privilegi que persones amb mobilitat reduïda també poguessin anar a la muntanya".

En l’actualitat, són al voltant de 90 voluntaris i voluntàries i, quan una família contacta amb Rodamunt per demanar organitzar una sortida a la muntanya, busquen els perfils que més s’adaptin a les necessitats de la persona amb mobilitat reduïda.

També s’organitzen en funció de les característiques tècniques de l’excursió: poden anar des d’una sortida de senderisme vora el riu, fins a pujar el Taga (2.040 m), el Matagalls (1.197 m) o La Mola (1.104 m), per exemple.

Juan Carlos Vázquez explica que, a l’any, “fem de mitjana unes 50 sortides” i anima a totes les famílies amb persones amb mobilitat reduïda que contactin amb l’associació “no una, sinó cada vegada que sigui necessari” perquè “estem aquí per això”. A més, fa una crida a altres entitats, institucions i associacions a què “hi hagi més ‘rodamunts’ per tot el territori”.

Una experiència al·lucinant

La Júlia va poder gaudir d’una excursió al Castell de Colltort, situat al municipi de Sant Feliu de Pallerols, a la Garrotxa. Té 6 anys i té distròfia muscular congènita per dèficit de merosina, una malaltia minoritària que provoca debilitat muscular i pèrdua de mobilitat. No afecta al desenvolupament intel·lectual i, malauradament, encara no té cura.

La seva mare, l’Olga Barrero, és una de les creadores de l'associació ImpulsaT per a la cura dels nens amb Dèficit de Merosina, i recorda aquell dia a la muntanya com una jornada molt emocionant i il·lusionant: “tenim un castell al costat de casa que és molt inaccessible, ha pujat tot el poble menys la Júlia”.

L’Olga explica que va conèixer l’associació Rodamunt gairebé de casualitat. Està a un grup de WhatsApp amb tot de mares i pares d’arreu de Catalunya amb fills o filles amb diferents discapacitats, i “allà comparteixen sempre molta informació, però sovint no és sobre mobilitat reduïda i, justament un dia que vaig mirar, algú havia compartit aquesta associació”.

Fer-se voluntari o voluntària

“Era una excursió per la Júlia; em van dir que si havíem de parar 20 vegades pararíem”, assegura l’Olga. “L’associació ho va adaptar tot per a ella, si tingués temps lliure a la meva vida em faria voluntària d’això”, i afegeix que “fan una feina espectacular perquè és un servei que ningú et dona: em va semblar al·lucinant que hi hagués això”.

Tant és l’èxit que, en aquests moments, degut a l’elevat nombre de persones que han contactat amb Rodamunt per poder fer-se voluntàries i ajudar en tot allò que sigui necessari, l’associació ha emès un missatge dient que ja té cobertes, temporalment, aquestes necessitats.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari