Sabine Hindersin: “Necessitem 25 mil voluntaris, segur que ho aconseguirem”

FCVS
Autor/a: 
Liana Aguiar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Sabine Hindersin: “Necessitem 25 mil voluntaris, segur que ho aconseguirem”

Autor/a: 
Liana Aguiar
FCVS

Resum: 

Sabine Hindersin, responsable de les campanyes solidàries del Banc dels Aliments, ens parla sobre el Gran Recapte 2015 i sobre el que significa fer voluntariat.

El Gran Recapte és la nineta dels ulls del Banc dels Aliments i també la porta d’entrada de moltes persones al món del voluntariat. Així va passar amb Sabine Hindersin, de 59 anys i responsable de Campanyes Solidàries a l’entitat des del 2014.

Al quedar-se a l’atur, l'any 2010, va sentir la necessitat de fer treballs socials. Va ser quan va conèixer el principal projecte del Banc dels Aliments.

A partir de la participació com a voluntària puntual i després com a permanent, Hindersin ha passat a coordinar tota la cadena de voluntaris que participarán del Gran Recapte, els propers 27 i 28 de novembre a tot Catalunya.

En aquesta entrevista, Hindersin recorda els motius que la van portar al món del voluntariat, explica com funciona el procés de recollida i distribució dels aliments i parla de la importància de la participació ciutadana en projectes socials de la magnitud del Gran Recapte.


Per què vas decidir apuntar-te com a voluntària?

Em vaig quedar a l’atur, era un mal moment per trobar feina i jo ja tenia 52 anys. Venia d’una professió dintre de l’àmbit del luxe. La veritat és que tenia ganes de veure l’altre costat, perquè aquell malbaratament no quadrava amb el que es viu al carrer. Em va agradar molt la proposta del Gran Recapte com a inici d’un voluntariat.

Què veies al carrer que no t’agradava?

Que eren molt pocs els que podien comprar-se un rellotge de super luxe, mentre molta gent no arribava a final de mes. És un contrast molt gran, i sempre m’ha agradat aquest món del voluntariat.

I quan vas fer-te voluntària?

Era la segona edició del Gran Recapte. De fet, vaig començar a través vostre. Vaig trobar una sèrie de cursos de la Federació Catalana de Voluntariat Social, vaig buscar informació per fer-me voluntària en algun lloc i vaig veure que buscaven gent per al Gran Recapte. Llavors, el meu inici va ser com a voluntària a un supermercat.

I com vas convertir-te en voluntària permanent?

Pocs mesos després del Gran Recapte, vaig fer campanyes puntuals al Banc dels Aliments. Després em van oferir si volia incorporar-me. Ara, fora de campanya, estic quatre dies per setmana. Durant la campanya, la meva dedicació és integral, els set dies de la setmana.

Quant dura aquest treball intens de la campanya?

Quan acabem de tancar el Gran Recapte de l’any, en poc temps comencem a gestionar el que serà el proper. Entre mig, tenim la campanya “La fam no fa vacances”, de maig a juliol, que encara que estigui a l’ombra del Gran Recapte, és una campanya preciosa. Al setembre comencem el Gran Recapte.

Com a cap d’aquesta campanya, quines expectatives tens per a aquest any?

No tenim expectatives de recollida. La veritat és que tenim la sort que, a cada any, ens sorprèn de nou la ciutadania. Any a any, tenim més punts de recollida, 2.500 a Catalunya. Clar, si augmenten punts de recollida, necessitem més voluntaris. A tot Catalunya hi necessitem 25 mil, segur que ho aconseguirem, perquè aquesta campanya està assimilada per la ciutadania. És tan coneguda que ja no crea expectatives en aquest sentit però cada any necessitem més voluntaris.

Cada any que passa, incrementen les persones que necessiten ajuda?

Ara mateix estem en un moment que el nombre de beneficiaris no ha baixat. Les entitats tenen un límit i els beneficiaris van fent revisions periòdiques amb els assistents socials per mantenir aquest status. Cada any tenim més donacions. La ciutadania veu que hi ha un problema greu, veu que hem de ser forts entre tots i ajudar-nos mútuament, per aconseguir que, al final, tothom tingui una bona alimentació.

Com et vas sentir al final de la campanya de l’any passat?

Una grandíssima satisfacció i també esgotament. És una campanya que t'absorbeix molt, no pots deixar de preocupar-te. A mi m’interessa molt compensar l’ajuda de la gent, i la gent no vol res a canvi, només ajudar. I tu has de correspondre amb una feina ben feta. Això requereix esforç. Es tracta d’un compromís amb la ciutadania, per això m’hi dedico amb tanta serietat.

Quan acaba el Gran Recapte, es treballa per fidelitzar el voluntariat?

La clau del Gran Recapte és que és un voluntariat puntual. Això va bé per a la gent. Si vens un dia, sí que hi ajudes, i tant! Però no t’involucres molt. El voluntariat permanent s'ha d'implicar durant tres dies setmanals, per anar bé. I tres dies a la setmana ja és un esforç més important per a la gent. Al Gran Recapte tu dones només quatre valuoses hores.

I com funciona el Gran Recapte? Les entitats són les responsables de distribuir els aliments als beneficiaris?

Sí. El divendres (27) és la recollida, el dissabte (28) la classificació dels aliments i durant la setmana següent (30) ja venen les entitats a recollir la seva part. Cada entitat té – i això està calculadíssim – “x” quilos per beneficiari. Per exemple, una entitat que té 300 beneficiaris rebrà “x” quilos. Els donatius del Gran Recapte correspon a l’entrega d’aliments durant tres mesos per els beneficiaris.

Us heu plantejat fer aquest campanya més d’una vegada a l’any?

No. Per una banda, és una tasca molt complicada i que genera moltes despeses. Per altra banda, hem de vigilar de no cremar massa la ciutadania, tant pel que fa al voluntariat com pel que fa a les donacions.

Com valores la participació dels supermercats al Gran Recapte?

La valorem positivament. És el Gran Recapte del Banc dels Aliments, no és una campanya publicitària de la cadena. Intentem que ells ho vegin així i que ajudin, el màxim possible, amb participació pròpia.

I per acabar, quins arguments tens per convèncer una persona que s'apunti com a voluntària?

És molt fàcil fer-ho, tenim moltes hores, i donar-ne quatre per a una finalitat solidària pràcticament ni ho hauríem de plantejar. Hauria de ser molt espontani. Quan ens unim, fem molta força. No podem quedar-nos de braços creuats. El voluntariat és sempre satisfactori tant per els qui el donen com per els qui el reben.

Afegeix un comentari nou