Salut mental juvenil: recursos per a persones joves i professionals de joventut

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Suport Tercer Sector
 Font: Canva.
L'estudi 'Estat de la Joventut 2022’ assenyalava que l’any 2021 un 21,2% dels i les joves de quinze a vint-i-nou anys a Catalunya tenien risc de patir depressió major. Font: Canva.
 Font: Canva.
La Direcció General de Joventut ofereix, regularment, recursos per a professionals de joventut. Font: Canva.

Salut mental juvenil: recursos per a persones joves i professionals de joventut

Autor/a: 
Suport Tercer Sector
Suport Tercer Sector

Resum: 

Per afavorir el benestar social i emocional de les persones joves, és important comptar amb programes i recursos adreçats a elles i a les persones que els acompanyen.

Les dades sobre salut mental juvenil a Catalunya són preocupants. Segons l’informe ‘Estat de la Joventut 2022’ de l’Observatori Català de la Joventut, l’any 2021 un 21,2% dels i les joves de quinze a vint-i-nou anys tenien risc de patir depressió major. La xifra més alta, un 11,2%, se situava en el rang d’edat de dotze a dinou anys amb especial incidència en les noies.

D’aquesta manera, el document afirma que una part de la població jove a Catalunya ha vist agreujada la seva salut mental en els últims anys, especialment l’any 2020 amb la pandèmia de la covid-19, el confinament i les restriccions de mobilitat. Símptomes com la depressió, l’ansietat i l’estrès van augmentar considerablement.

Per fer front a aquesta emergència, recentment el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa el servei de suport emocional ’Obro Feel’ per detectar i prevenir problemàtiques de salut mental en adolescents i joves d’entre 14 i 29 anys.

El servei, que per ara és una prova pilot, és gratuït i confidencial, i funciona enviant un missatge de WhatsApp al número 680 354 15. D’aquesta manera, s’estableix un xat entre la persona jove i una persona voluntària de la Fundació Ajuda i Esperança que ha estat formada prèviament en escolta empàtica i gestió emocional.

L’entitat Obertament, amb la col·laboració del Departament d’Educació, també disposa de ‘What’s Up’, una proposta curricular dirigida a centres educatius per treballar la salut mental de joves de primer i tercer d’ESO.

L’objectiu és trencar l’estigma en salut mental i disposa de càpsules de recordatori per als cursos de segon i quart d’ESO. La proposta també és adaptable a associacions de famílies i entitats de lleure i sempre compta amb la visualització d’un vídeo d’un testimoni jove que pot servir com a punt de partida.

Recursos en salut mental per a professionals de joventut

Dins del Departament de Drets Socials, la Direcció General de Joventut ofereix també, regularment, recursos per a professionals de joventut. D’una banda, una de les últimes publicacions elaborades ha estat la guia ‘Acompanyar al benestar socioemocional. Planificació d’activitats per a joves’, que ha comptat amb la implicació de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ) i la col·laboració de l'equip especialitzat en salut i educació emocional SEER.

El document es basa en un model pedagògic que integra la psicologia, el lleure i l'esport i la metodologia VRT (vivència-reflexió-transferència), creada per l’equip de SEER i centrada en l’educació en emocions i valors.

Ramiro Ortegón, soci fundador de l’equip SEER i implicat en el procés de creació de la guia, destaca la importància de treballar la salut mental amb els joves: "(La salut mental) és clau per a la salut integral dels joves. La guia busca generar una mirada salutogènica i fomentar el desenvolupament personal i comunitari”.

Ortegón també explica que la guia proposa que els joves treballin amb les persones professionals la seva capacitat d'autoconeixement, d'autoreflexió i de gestió emocional a través d'activitats vivencials, com ara jocs de rol, dinàmiques de grup o experiències artístiques.

D’altra banda, el suïcidi en persones joves és, també, una problemàtica a tractar. Segons dades del Departament de Salut, actualment, ja és la primera causa de mort no natural a Catalunya, i incideix, especialment, en la joventut d'entre quinze i vint-i-nou anys.

En aquest sentit, un material publicat recentment per fer-hi front ha estat l’informe ‘Obrir camins cap a una vida vivible, guia d'eines i recursos per a l'abordatge de les autolesions i el suïcidi des de l'àmbit socioeducatiu’, dirigida a persones professionals de l'àmbit socioeducatiu.

La guia proporciona informació i recursos per a l'abordatge de les autolesions i el suïcidi, exposant els signes d'alerta, els factors de risc i l'acompanyament a persones que s'autolesionen o que tenen pensaments de suïcidi.

El document neix de la Plataforma PDA Bullying i SEER, i compta amb la col·laboració de la Xarxa de Drets de la Infància, el Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF), la Societat Peruana de Suïcidologia i el Departament de Salut Mental de l'Ajuntament de Barcelona i, l'Associació Científica Espanyola d'Infermeria i Salut Escolar (ACISE-ACEESE).

Els recursos dirigits a la salut mental juvenil són essencials per afavorir el benestar social i emocional de les persones joves. Els programes i materials existents són un bon punt de partida, però és important continuar treballant per la sensibilització de la societat sobre la importància de la salut mental i trencar l'estigma que encara existeix al voltant d'aquest tema.

Afegeix un comentari nou