Tarragona obre el primer centre d’atenció integral a víctimes d’abusos sexuals

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
El nou centre pioner a l’Estat espanyol segueix el model Barnahus, promogut per Save the Children. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
El nou centre pioner a l’Estat espanyol segueix el model Barnahus, promogut per Save the Children. Font: Unsplash.
L’objectiu d’aquest sistema es centrar-se exclusivament en l’atenció a l’infant que ha estat víctima d’abusos. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
L’objectiu d’aquest sistema es centrar-se exclusivament en l’atenció a l’infant que ha estat víctima d’abusos. Font: Unsplash.
De moment, el servei només es limita a la comarca de Tarragona, ja que primer es vol avaluar la metodologia. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
De moment, el servei només es limita a la comarca de Tarragona, ja que primer es vol avaluar la metodologia. Font: Unsplash.

Tarragona obre el primer centre d’atenció integral a víctimes d’abusos sexuals

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

L'espai impulsat per la Generalitat segueix un model que ja ha funcionat en molts països del nord d’Europa.

La Generalitat ha posat en marxa en el complex educatiu de Tarragona el primer servei integral d’atenció a infants i adolescents que han estat víctimes d’abusos sexuals. Ho ha fet en col·laboració amb la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, així com la conselleria d’Educació, Salut, Justícia i Interior.

L’objectiu de la unitat és abastar tots els serveis i tràmits pels quals han de passar les víctimes d’abusos sexuals. D’aquesta manera, s’evita que s’hagin d’explicar una vegada i una altra i que s’hagin de desplaçar a una comissaria per denunciar el cas i després als jutjats o a un centre d’atenció mèdica. D’altra banda, també poden fer a la mateixa unitat l’entrevista forense, l’examen mèdic, els serveis terapèutics i tota la resta de gestions.

Aquest projecte és pioner a tot l’Estat espanyol i s’inspira en un model del nord d’Europa, basat en una atenció integral que posa el focus d’atenció en no revictimitzar l’infant. Des de la seva obertura a l’abril, el centre ja ha atès en unes dependències provisionals a trenta menors. Després de l’estiu començaran les obres de les dependències definitives perquè l’espai sigui el més acollidor possible, tant per les víctimes com pels familiars.

Al centre treballen un equip de set persones psicòlegues i treballadores socials 24 hores al dia, els set dies a la setmana durant tot l’any perquè hi hagi una atenció constant. A més, hi ha d’altres professionals que hi van quan és necessari, com agents del Grup d’Atenció a la Víctima dels Mossos, personal del Departament de Justícia o psicòlegs i psicòlogues clíniques especialitzades.

A partir de l’avaluació de cada cas, els i les professionals del centre analitzen les necessitats de cada víctima i defineixen la seva orientació terapèutica i les sessions d’atenció que requereixen.

De moment, el servei només es limita a la comarca de Tarragona, ja que primer es vol avaluar la metodologia per després implementar el model a altres centres del territori. La unitat compta amb sales d’espera separades per protegir la privacitat, a més d’estar equipades amb mobles i joguines donades d’Ikea. D’altra banda, també disposa de les sales per a les entrevistes forenses, per a les exploracions i per a connexions i videotrucades en cas que sigui necessari.

Integrat en el model Barnahus

El nou centre pioner a l’Estat espanyol segueix el model Barnahus (casa d’infants en islandès), promogut per Save the Children. L’objectiu d’aquest sistema es centrar-se exclusivament en l’atenció a l’infant que ha estat víctima d’abusos.

A més, per poder ser un centre acreditat i formar part del projecte europeu Promise, necessita una sèrie d’estàndards de qualitat que inclouen un entorn amigable on atendre els infants i joves, un treball multidisciplinar i interdepartamental per gestionar integralment el cas i la reducció al mínim de la pressió de la víctima, entre d’altres.

El model preveu la formació continuada i desenvolupar competències. A més, no només va dirigit a infants i adolescents com a possibles persones usuàries, sinó que també atén i assessora persones adultes que hagin patit abusos sexuals durant algun moment de la seva infantesa.

Afegeix un comentari nou