Àmbit de la notícia
Social

Tercera edició de les 'Jornades Gatzara', amb un programa més participatiu i reflexiu

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Les 'Jornades Gatzara' munten diferents activitats amb l'eix comú de promoure la interculturalitat arabocatalana.
    Les 'Jornades Gatzara' munten diferents activitats amb l'eix comú de promoure la interculturalitat arabocatalana.
  • Els tallers de cuina han protagonitzat algunes sessions de les 'Jornades Gatzara'.
    Els tallers de cuina han protagonitzat algunes sessions de les 'Jornades Gatzara'.

Més de dues-centes persones participaran en activitats culturals i de construcció comunitària de la Fundació Bayt al-Thaqafa per promoure la interculturalitat arabocatalana.

Les terceres 'Jornades Gatzara', organitzades per la Fundació Bayt al-Thaqafa, entitat dedicada a l'acollida i acompanyament de persones migrades i refugiades, tornen a Barcelona entre el 24 i el 28 d'abril. Segueixen amb l'objectiu de generar espais de reflexió, interrelació i reciprocitat entre les cultures àrabs i la catalana. Aquesta vegada se centren en el llegat àrab en la ciència.

La inauguració és el dilluns 24 a l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), a les 19 h, on el professor associat a l'Àrea d'Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Barcelona (UB), Theo Loinaz, parlarà de 'Les tradicions científiques en context islamicat: assimilació, desenvolupament i difusió'. "Hi descobrireu molt del coneixement científic que es va produir en context islamicat (que no es pot definir com religiosament islàmic, però sí que n'és la religió hegemònica) durant l'època d'al-Àndalus", avança la directora de la Fundació Bayt al-Thaqafa, Soraya Ares.

Van tenir lloc desenvolupaments en àmbits com la medicina, l'òptica, l'àlgebra, la matemàtica, la botànica i l'agricultura, entre d'altres. "És interessant destacar que aquests desenvolupaments es van produir en un context en què s'entenia la ciència com una eina comuna, participada, de múltiples veus -hi afegeix Ares-. I a partir de les traduccions al llatí de textos àrabs es va anar produint una apropiació i invisibilització d'aquests coneixements i aportacions".


Pel que fa a l'evolució de les jornades al llarg d'aquests tres anys, la directora de la Fundació Bayt al-Thaqafa afirma que "cada edició és sempre un gran procés d'aprenentatge". "Hem après que garantir un procés participat en la creació de les activitats fa que sorgeixin propostes més interessants, on tothom se sent millor representat", afirma, i també que "fer xarxa és clau per fer arribar els missatges més lluny". Concretant en les jornades d'aquest any, en destaca que s'han generat espais de reflexió on es veuran més representats col·lectius com el jovent i les dones.

El dimarts, 25 d'abril, amb l'objectiu de reflexionar sobre el silenci com a pràctica espiritual essencial en el cristianisme i l'islam, es farà una sessió a l'Església de Sant Pau del Camp. La conduiran l'islamòleg especialitzat en sufisme i doctor en filologia per la UB, Halil Bárcena, i l'especialista en 'mindfulness' Mireia Poch. I el dimecres, dia 26, es farà un debat a la Universitat Pompeu Fabra sobre com transformar l'entorn educatiu.

El dijous, dia 27, el programa es trasllada a la Nau Bòstik amb dones poetesses de l'al-Àndalus, i l'endemà, divendres 28, a l'Espai Cultural Francesca Bonnemaison, es compartiran sabers i receptes remeieres elaborades pel grup de dones de la Fundació Bayt al-Thaqafa.

Un discurs més divers

En aquesta edició, s'han sumat a les 'Jornades Gatzara' institucions com l'Institut Català Internacional per la Pau o l'ESCI-UPF; col·lectius organitzats com l'Associació d'Estudiants Musulmans i l'Associació d'Estudiants Musulmans de la Universitat Autònoma de Barcelona, i projectes culturals com La Bonne o la Nau Bòstik... "Proposem actes més participatius, experiencials, culturals i sobretot reflexius. Incorporem perspectives i discursos més diversos que ens permeten enriquir el debat", subratlla Ares.

La directora de la Fundació també destaca que es potencien les 'Gatzara OFF', activitats per estendre l'acció de sensibilització durant la resta de l'any: "Les 'Gatzara OFF' és un projecte que creix molt de pressa i que ens fa especial il·lusió, perquè ens connecta amb equipaments públics que coneixen molt bé la realitat dels barris on es troben". Amb els centres cívics es cocreen activitats sobre la interculturalitat arabocatalana durant tot l'any.

Tota la programació es pot consultar al web de les 'Jornades Gatzara'. Per a la majoria d'activitats cal fer la inscripció.


 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari