Àmbit de la notícia
Social

Treballadores de la llar autoorganitzades per sortir de la precarietat

Entitat redactora
La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social
  • n dels treballs del col·lectiu maresmenc Las Micaelas que fa referència als treballs essencials en l'actual context de pandèmia
    Un dels treballs del col·lectiu maresmenc Micaela que fa referència als treballs essencials en l'actual context de pandèmia Font: Las Micaelas
  • Una de les activitats del col·lectiu Mujeres Pa'lante
    Una de les activitats de Mujeres Pa'lante, un dels col·lectius pioners en el treball de cures a l'àrea metropolitana Font: Mujeres Pa'lante

Cooperatives de treball i de consum promouen un sistema alternatiu i sostenible de les cures. La campanya 'Prescrivim Cura Digna', presentada amb motiu del Dia de les Treballadores de la Llar, pretén visibilitzar i impulsar aquests models alternatius.

Aquest dimarts, 30 de març, coincidint amb el Dia de les Treballadores de la Llar, es presenta la campanya "Prescrivim Cura Digna" amb l’objectiu d’impulsar un nou model alternatiu i més sostenible de les cures a la ciutat de Barcelona. La iniciativa, fruit del treball del grup “Impulsem la intercooperació al sector cures”, també busca proveir de cures de forma digna i responsable i que tinguin en compte el benestar de les persones usuàries, les treballadores i les famílies, donant a conèixer a la ciutadania les mancances i dèficits del sistema actual i proposar un model transformador i sostenible.

La presentació, que es farà a la seu de Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, a Can Batlló, comptarà amb la participació d’Elba Mansilla, de Coòpolis, que explicarà la trajectòria del projecte i presentarà una primera valoració dels resultats de la campanya. Tot seguit Inna Urueta (Clara Ser Gran), Monin Flores i Luís Norberto Ramírez (Grup Som amb tu), Leire Buitrago i Wendy Espinoza (Mujeres Pa’lante), Lissette Fernández (Sindillar), Amelia Campos (Associació Més que cures) i Wendy López (Ca l’Abril) explicaran la seva experiència com a treballadores del sector i la voluntat i dificultats del grup per proveir un servei centrat en les necessitats de les persones i lliure d’afany de lucre. L'acte també es podrà seguir pel canal de Youtube de Coòpolis.

El 38% de dones llatinoamericanes a Catalunya són treballadores de la llar

El de les treballadores de la llar és un col·lectiu professional amb poc reconeixement que travessa una situació de precarietat i vulneració de drets constant i permanent. En l'àmbit domèstic les tasques de cures, quan no són gratuïtes (perquè són assumides per un o diversos membres de la família, majoritàriament, per les dones) són remunerades de forma precària.

La majoria d'aquestes tasques les realitzen dones d'origen migrant i humil. Una de les motivacions d'aquest perfil és la pròpia idiosincràsia de la contractació de serveis, ja que moltes d'aquestes dones treballen sense contracte. De les 600.000 treballadores del sector que hi ha a l'Estat espanyol, una tercera part treballen sense contracte o estan en situació administrativa irregular.

Segons el cens d’IDESCAT de dones ocupades estrangeres, en dades de 2017, el 23,8% s'ocupaven de tasques de la llar. Les dones migrades procedents de països llatinoamericans tenen, sens dubte, el perfil més rellevant: el 38% de dones llatinoamericanes a Catalunya són treballadores de la llar, i representen el 73,7% de totes les dones estrangeres que treballa en aquest sector. Són dades presentades pel sindicat CCOO de Catalunya al juny del 2020.

Malgrat la visibilització que la pandèmia de la Covid-19 ha donat al col·lectiu, fa anys que a Catalunya es gesten i desenvolupen projectes liderats per dones migrades per donar resposta a la seva situació i per sensibilitzar les persones usuàries i les seves famílies de les condicions en les quals es veuen obligades a treballar.

Treballadores autoorganitzades en projectes d’economia solidària

Algunes d'aquestes iniciatives han desembocat en la constitució de cooperatives de treball formades per les mateixes treballadores de la llar. Pioneres en aquesta aventura van ser les impulsores de l'Associació Mujeres Pa’lante de l'Hospitalet de Llobregat, que pocs anys després es va convertir en cooperativa de treball amb el mateix nom. L'associació acull i acompanya dones migrades, els ofereix formació, orientació legal i cerca oportunitat d'inserció, alhora que fa una ingent tasca de comunicació i sensibilització social.

Actualment, La Col·lectiva, l'Ateneu Cooperatiu de l'Hospitalet, acompanya el projecte Mujeres Unidas entre Tierras (MUET) en el procés de transformació d'associació a cooperativa de treball. Actualment és una associació sense ànim de lucre formada per dones migrants de diferents nacionalitats, treballadores de la llar i les cures. El seu objectiu és acollir i acompanyar en el diferents processos que comporta la vida migrant, apoderar a les persones migrades i reclamar els seus drets.

Al Maresme, el col·lectiu Micaela també està en procés de constitució de la seva cooperativa. En aquest cas, es tracta d'un projecte impulsat també per dones migrades que viuen i treballen en diferents punts de la comarca i estan acompanyades per l'Ateneu CoopMaresme. Moltes d'elles provenen dels activismes socials i reivindiquen i exigeixen el respecte cap als seus drets i el reconeixement de la seva feina per part de les administracions i les associacions territorials.

“Prescrivim cura digna” a partir de la intercooperació

A Barcelona ciutat existeixen també diversos projectes com Clara Ser Gran, Ca l'Abril, Més que cures o Coopnet que han triat la fórmula cooperativa per materialitzar el seu projecte d'atenció a les persones i a la cura de la llar. Aquesta fórmula d'activitat econòmica empodera les treballadores, ja que són elles mateixes les que dirigeixen el rumb del projecte i és una eina excel·lent per visibilitzar i lluitar, de forma col·lectiva pel reconeixement i l'assoliment de drets dels quals encara es veuen privades moltes treballadores.

Totes aquestes cooperatives barcelonines formen part del grup “Impulsem la intercooperació al sector cures” integrat per diverses entitats associatives, com La colla Cuidadora, l'Associació Anem Per Feina, l'Associació d'Acompanyament al Dol-Hospice.cat, Col·lectiu Som Amb Tu, CAP Sagrada Família. Acompanyades per Coòpolis i Barcelona Activa, i que ara impulsa la campanya "Prescrivim Cura Digna".

Consum responsable de cures

Més enllà de l'autoorganització de les treballadores, des de l'economia social també han sorgit iniciatives que promouen la responsabilitat i el reconeixement des de la perspectiva de les persones consumidores. És el cas de dues cooperatives de recent constitució: Cuidem Lluçanès i +65, totes dues acompanyades des de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. 

Cuidem Lluçanès, constituïda el 2018, ofereix a les seves sòcies un seguit de serveis relacionats amb les cures (bàsicament acompanyament a gent gran i treball a la llar, però no únicament). La idea és, entre altres coses, regularitzar i desprecaritzar aquests tipus de treballs en un entorn rural com és el Lluçanès.

+65, constituïda el 2020, neix a Taradell (Osona). La constitueixen una sèrie de persones que busquen dotar-se de serveis que els faci més còmoda la vida a casa seva i així perllongar-hi l'estada, sense dependre ni de residències, centres de dia, etc., ni dependre tant de la família.

L'economia social i solidària proposa amb projectes com aquests diversos mecanismes, tant des de la perspectiva del treball com del consum, de reconeixement, dignificació i desprecarització de tasques lligades a la sostenibilitat de la vida.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari