Un Centre Especial de Treball d’Igualada es reinventa i fabrica gel hidroalcohòlic

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Una treballadora a la línia on s'envasa el gel hidroalconòlic que produeix Àuria. Font: Àuria Grup
Una treballadora a la línia on s'envasa el gel hidroalconòlic que produeix Àuria. Font: Àuria Grup
Dues treballadores d'Àuria amb un dels difusors de gel hidroalcohòlic que fabriquen. Font: Àuria Grup
Dues treballadores d'Àuria amb un dels difusors de gel hidroalcohòlic que fabriquen. Font: Àuria Grup

Un Centre Especial de Treball d’Igualada es reinventa i fabrica gel hidroalcohòlic

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

Àuria Cooperativa va començar a distribuir solucions per a la higienització de mans a hospitals, residències i farmàcies fa un any i ara ja té botiga virtual pròpia.

En un panorama desolador de destrucció de llocs de treball, el Centre Especial de Treball (CET) Àuria Cooperativa, d’Igualada (Anoia), funciona i creix. Va repensar la seva activitat fa un any, en ple confinament domiciliari: aprofitant l’experiència en fabricació de cosmètica va aconseguir els permisos per elaborar gel hidroalcohòlic. Al juliol ja s’havia reincorporat tot el personal que estava en ERTO i des de llavors fins ara segueixen a ple rendiment.

“Estem a Igualada i, no és que ens agafés el confinament general, a nosaltres ens va agafar el confinament perimetral de la Conca d’Òdena, abans que es decretés l’estat d’alarma. Va ser dramàtic”, recorda la responsable de comunicació del Grup Àuria, Laura Pinyol. Com gairebé tot, el CET va tancar d’un dia per l’altre.

De seguida, però, l’equip directiu es van adonar que tenien bidons d’alcohol, el laboratori i la maquinària i que tot allò podia servir per produir solucions hidroalcohòliques, un dels productes de primera necessitat contra la Covid-19. I van demanar els permisos. A finals d’abril ja els tenien i van haver de tornar a muntar les línies de producció.

Canvi d'estratègia empresarial l'any 2008

L’any 2008 el CET ja va viure un canvi d’estratègia empresarial. “La línia de negoci depenia exclusivament dels manipulats i la cosa no pintava massa bé -explica Pinyol-. Es va optar per diversificar i obrir una línia de producció de cosmètica per a tercers”. Per això tenien la matèria prima i les instal·lacions per tornar-se a reinventar i produir un dels productes essencials per fer front a la pandèmia.

El gel hidroalcohòlic d’Àuria Cooperativa es formula seguint una recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i sota l’autorització de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS). N’han produït més de 500.000 unitats de diferents capacitats i diversos tipus de difusors. El Ministeri de Sanitat només va autoritzar nou empreses del sector farmacèutic i cosmètic a fabricar aquest producte. Al costat de firmes com Coty, L'Oreal, Mixer i Puig, Àuria va ser l’única que pertany a l’economia social.

La directora de qualitat d’Àuria, Marta Pelfort, explica que es va començar amb “una fórmula senzilla, però eficaç i, evidentment, basades en la proposada per l’OMS”. Al maig es van reincorporar 177 persones que estaven en ERTO i al juliol ja ho havien fet les 300. El personal es va haver de formar en mesures de prevenció per la Covid-19, nous protocols de seguretat i també d’us del material de protecció.

Les primeres partides de gel es van fer arribar a centres mateixos d’Àuria, perquè tenen llars residencials per a persones amb discapacitat, a l’Hospital d’Igualada i als centres d'atenció primària de la ciutat. Va ser a les farmàcies també d’Igualada on es va començar a fer la distribució comercial.

La Generalitat va adjudicar a Àuria Cooperativa el proveïment de solució hidroalcohòlica per als seus departaments, escoles, edificis oficials i universitats. En definitiva, des del CET es va acabar introduint un producte propi al mercat. Al setembre es va posar en marxa un botiga virtual per vendre’l al públic final.

“L’objectiu és consolidar aquest producte propi i dotar-lo de valor", planteja Pinyol. Es vol apostar per la línia biocida, que higienitza i desinfecta a la vegada. També estan pensant en elaborar productes propis per a la higiene de les persones, com ara sabons i cremes. “Creem llocs de treball per a persones vulnerables i això ens obliga a esforçar-nos per tenir contínuament idees i que siguin bones idees”, conclou la responsable de comunicació del grup.

Àuria Grup és una comunitat empresarial que es basa en l'economia social i que ho fa sense ànim de lucre. Aglutina Àuria Cooperativa, la fundació privada Àuria, Àuriafil i altres cooperatives. Tenen uns 800 treballadors, el 70% dels quals són persones amb discapacitat intel·lectual. La cooperativa va néixer el 1982 de mans de les mares i pares que havien fundat l'Escola Àuria.

Afegeix un comentari nou