Un milió de persones residents a Catalunya no podran votar en les eleccions del 14-F

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
A Catalunya hi ha 1.159.000 que no poden votar per no tenir la nacionalitat espanyola Font: Unsplash
A Catalunya hi ha 1.159.000 que no poden votar per no tenir la nacionalitat espanyola Font: Unsplash

Un milió de persones residents a Catalunya no podran votar en les eleccions del 14-F

Autor/a: 
Marta Pérez Fargas
Ravalnet

Resum: 

Casa Nostra Casa Vostra, Òmnium Cultural i el Sindicat de Manters llancen una campanya per denunciar la vulneració de drets polítics de les persones sense nacionalitat espanyola.

La campanya #1MilióDeVots, impulsada per la plataforma Casa Nostra, Casa Vostra amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i el Sindicat popular de venedors ambulants Top Manta denuncia que més d'un milió de catalans no podran votar en aquestes properes eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer. Per a respondre-hi insten a les persones que no tenen previst votar a cedir el seu vot.

L’actual legislació espanyola no reconeix el dret a vot a les persones que no tenen la nacionalitat d’aquest país, a Catalunya a dia d’avui en són 1.159.000 persones. Les entitats darrere d’aquesta campanya alerten que es tracta d’una clara vulneració dels drets fonamentals i d’un incompliment flagrant de les directrius del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.

Des de Volem acollir denuncien que no només és una vulneració de drets polítics individuals, sinó també és un greu problema pel conjunt de la societat. "No és sostenible que un 15% de la ciutadania no pugui decidir el futur del país”, sentencien.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat que “volem un país on votar, decidir el futur democràticament, deixi de ser un privilegi per ser un dret fonamental del conjunt de la ciutadania, hagi nascut on hagi nascut". “Som moltíssimes persones que treballem i aixequem aquest país però que, en canvi, no se’ns reconeix el dret de participació política. És una anomalia que cal resoldre amb urgència”, ha afegit Aziz Fate, portaveu del Sindicat de Venedors Ambulants.

Concretament a Catalunya, el 15% dels ciutadans no poden exercir el seu dret a vot perquè no disposen de la nacionalitat espanyola. La problemàtica té especial incidència a les comarques de Girona i de Lleida, on es calcula que dos de cada deu catalans no podran votar. Al municipi de Guisona, a la comarca de la Segarra, són 3.700 persones les que no poden votar, més del 51% de la població.

En aquest sentit, la plataforma Casa Nostra, Casa Vostra recorda que, actualment, l’únic que impedeix votar als catalans sense nacionalitat és l’actual legislació espanyola, i reclamen voluntat política per reformar-la. Entre altres motius, insisteixen, perquè no existeix en el dret internacional cap prohibició que impedeixi l’exercici del dret a vot per part dels ciutadans sense nacionalitat.

Afegeix un comentari nou