Àmbit de la notícia
Social

Un programa resol dubtes sobre sexualitat al jovent per ajudar a detectar violències

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Aquest nou programa és una intervenció conjunta entre 'SEXus', que aborda les sexualitats i violències, i 'Energy Control', que aborda el consum de substàncies, dues iniciatives d’èxit d'ABD.
    Aquest nou programa és una intervenció conjunta entre 'SEXus', que aborda les sexualitats i violències, i 'Energy Control', que aborda el consum de substàncies, dues iniciatives d’èxit d'ABD. Font: ABD
  • A la paradeta s'hi troba informació i eines perquè adolescents i joves puguin prendre decisions sobre la seva vida sexual.
    A la paradeta s'hi troba informació i eines perquè adolescents i joves puguin prendre decisions sobre la seva vida sexual. Font: ABD

L’èxit d’una prova pilot als instituts públics de la Barceloneta farà que la iniciativa es repliqui a altres barris de Barcelona.

“Si ens intentem adreçar a noies i nois només parlant de violències no genera tanta vinculació com si ho enfoquem en el plaer i el benestar del sexe i d’una relació. Si coneixem el que ens agrada sabrem el que no, i llavors identifiquem les violències”. Ho explica la coordinadora del programa d’educació i salut sexual de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Aldana Menéndez. Valora molt positivament la prova pilot que s’ha fet amb instituts de la Barceloneta i que es replicarà a més barris de Ciutat Vella, a Barcelona mateix.

Aquest nou programa és una intervenció conjunta entre 'SEXus', que aborda les sexualitats i violències, i 'Energy Control', que aborda el consum de substàncies, dues iniciatives d’èxit de l’entitat que també entren en espais educatius. Busca atraure adolescents i joves oferint-los tot tipus d’informació i assessorament sobre sexualitats per, a partir de la millora de coneixements, evitar les violències. Intervencions que habitualment s’havien fet en espais d’oci s’han dut a la porta de l’institut i s’ha treballat conjuntament amb la direcció i el professorat del centre.

La prova pilot a la Barceloneta va començar al març i hi han passat 724 persones (389 homes, 314 dones i 21 no binàries). Es va fer un treball previ amb el professorat i, en paral·lel al treball a l’aula sobre sexualitats i prevenció de violències, l’alumnat sortia a la porta on es trobava l’estand amb tot tipus de material i informació complementària amb un disseny atractiu. “Si partim del plaer i del benestar -insisteix Menéndez- podem treballar la detecció i la prevenció de les violències”.

Sovint no s’identifiquen les violències perquè són neutralitzades. El primer pas és, per tant, reconèixer-les i després es pot canviar el comportament”, hi afegeix.

A més dels instituts, s’han fet intervencions als parcs on se socialitza el jovent, al skateparks i a la plaça del mercat de la Barceloneta els caps de setmana per atraure famílies senceres amb noies i nois adolescents. Menéndez en destaca la bona acollida i considera clau que s’ha pogut treballar amb diferents agents del barri com ara les associacions de veïns, els casals de joves i les entitats socials.

Disseny i propostes lúdiques

“L’objectiu és treballar l’abordatge de la sexualitat amb tot tipus d’informació i d’eines perquè adolescents i joves puguin prendre decisions sobre la seva vida sexual”, resumeix la tècnica d’ABD. Informació i eines com material gràfic de tot tipus que s’elabora posant molta cura en el disseny perquè resulti atractiu i se l’enduguin a casa, però també propostes lúdiques com ara un joc de preguntes per fer en grup en el qual es busca la reflexió conjunta sobre si determinades situacions són violència o no.

També s’està utilitzant material audiovisual com el curt ‘Quina nit’ que promou sexualitats lliures de violències desarticulant estereotips i ressaltant el dret a la igualtat i a la no discriminació. Un grup de joves es reuneixen per fer una festa i es donen diferents situacions de violències masclistes i LGTBI+fòbiques. Amb aquest argument a través d’un curt audiovisual, s’aborden temes com els prejudicis, el consentiment, el desig, les ciberviolències, el llenguatge i l’exercici de les violències. Als centres educatius se’ls facilitat una guia pedagògica.

Menéndez assegura que el balanç és positiu perquè el públic jove se sent molt interpel·lat per la proposta. “Una de les claus és que es vinculi amb vivències pròpies -indica- i que els codis de llenguatge i de disseny gràfic i dels audiovisuals els siguin atractius i el material connecti amb les seves inquietuds i necessitats”. Tot el material que es troba a l’estand ha estat testejat abans amb voluntariat jove de l’entitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari