Una cooperativa de cures impulsada per dones migrants, guanya el premi Pepa Maca

La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social
Autor/a: 
La Centraleta. Agència de Comunicació de l'Economia Social
El Pati del Cafè Nou de Mataró va acollir, el 30 de setembre, la tercera edició de la Nit del Cooperativisme Font: Coop Maresme
Els premis Pepa Maca es van lliurar el 30 de setembre al Pati del Cafè Nou de Mataró.

Una cooperativa de cures impulsada per dones migrants, guanya el premi Pepa Maca

Autor/a: 
La Centraleta. Agència de Comunicació de l'Economia Social
La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social

Resum: 

Coop Micaela és el projecte guanyador dels premis Pepa Maca impulsats per Coop Maresme amb l'objectiu de fomentar la creació de noves cooperatives compromeses en la transformació social.

La cooperativa Coop Micaela, constituïda per dones migrants dedicades a les cures i el treball de la llar al Maresme, és la guanyadora de la tercera edició del premi Pepa Maca impulsat per l'ateneu cooperatiu Coop Maresme amb l'objectiu de donar suport a cooperatives que aposten per la transformació social.

El projecte de les Micaela va néixer i es va gestar al llarg del 2020, en un context de crisi sociosanitaria que va fer evident la desprotecció que pateixen les treballadores de l'àmbit de la llar i les cures. Darrerament el col·lectiu s'ha constituït en cooperativa a partir de l'assessorament i el suport tècnic de l'ateneu cooperatiu del Maresme.

Aquest passat 30 d'octubre, en el marc de la III Nit del Cooperativisme del Maresme, ha rebut el guardó Pepa Maca "per apostar per una iniciativa econòmica que garanteix una presa de decisions horitzontals i que afronta la resolució de les necessitats de forma integral i des d'una perspectiva feminista", com van destacar els membres del jurat del guardó.

Un projecte d’economia social, feminista, anticapitalista, antiracista

Les representants de la cooperativa Coop Micaela van reivindicar la seva lluita per acabar amb “l’explotació que vivim les treballadores essencials, en especial quan es tracta de persones migrades, algunes en situació irregular”.

A través del model cooperatiu i en el marc de l’economia social i solidària, les Micaela es posicionen en contra de la mercantilització del sector de la llar i les cures, amb la finalitat d’humanitzar tant a les usuàries com a les treballadores que estan al servei de la vida de les persones. Defensant que el sector que les ocupa “no és servitud”, exigeixen el respecte cap als seus drets i el reconeixement de la seva feina per part de les administracions i les associacions territorials.

Nosaltres també creem economia. El nostre projecte neix com a utopia, com una forma de voler justificar perquè pensem que la única forma de canviar la situació d’explotació que vivim les treballadores essencials és a través de les pròpies treballadores. Ho hem posat tot en aquesta cooperativa. Som un projecte d’economia social, feminista, anticapitalista, antiracista”, ha reivindicat Silvia Llanto.

L’ajut Pepa Maca està valorat en tres mil euros i inclou un acompanyament formatiu des de Coop Maresme, l’Ateneu cooperatiu del Maresme. El jurat del premi, que ha posat de manifest la dificultat d’enguany a l’hora d’escollir projecte guanyador per la vocació transformadora d’aquests, el formaven representants de les entitats agrupades de l’Ateneu: Fundació Unió de Cooperadors, Facto, Clack, Fundació Maresme i l’Esberla.

Pepa Maca, la sindicalista de Mataró

Pepeta Agramunt i Costa, popularment coneguda com a ‘Pepa Maca’, fou una coneguda treballadora del sector tèxtil i sindicalista de la CNT que va liderar destacades vagues a Mataró el 1946 i el 1947, en defensa del cobrament íntegre del salari acordat amb la patronal, els quinze duros. La Pepa Maca tenia unes grans dots d’oratòria i era considerada una dona valenta, amb conviccions obreristes i fidel als seus ideals.

L’ajut ‘Pepa Maca’ preté honorar la memòria d’aquest compromís amb la transformació social mitjançant la cooperació a través del foment de mesures o programes de suport a la creació de noves cooperatives compromeses amb aquesta transformació.

Els altres dos projectes que van completar el procés descrit a la convocatòria són El Monocle, projecte audiovisual i de comunicació social format per joves estudiants i que està treballant per constituir-se com a cooperativa, i La Montnegre, cervesera artesana de l’Alt Maresme, formada per socis de Calella i Canet de Mar.

Afegeix un comentari nou