Àmbit de la notícia
Social

Per una mobilitat sostenible

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Pau Ricart
  • En bicicleta / Font: Pau Ricart
  • Baixem el consum de CO2 / Font: Sembrando conciencia

L’objectiu de la mobilitat sostenible és reduir la petjada de carboni per minimitzar els gasos amb efecte d’hivernacle. 

S’entén per mobilitat sostenible la que permet el desplaçament de persones amb el mínim impacte ambiental possible, i els seus principis són:

  • Allibera el carrer de la sobrecàrrega que representa l’excés de mobilitat privada amb modes de transport de motor i fomenta el repartiment equitatiu de l’espai sense que cap mode de transport tingui preeminència sobre la resta.
  • Garanteix la mobilitat universal perquè dóna prioritat als sistemes de desplaçament més sostenibles: la mobilitat a peu, en bicicleta i en transport públic col·lectiu.
  • Incorpora als instruments urbanístics i territorials la planificació de la mobilitat per reduir la demanda i el nombre de desplaçaments en modes de transport no sostenibles.
  • Dóna recursos a la ciutadania per a la seva mobilitat sostenible i promou la seva participació activa i coresponsabilitat en la presa de decisions locals.

La mobilitat genera varis problemes en les grans ciutats, que son acceptats com a inconvenients propis de viure en zones poblades. Parlar de mobilitat no només es fer referencia a problemes de congestió de trànsit ni de mala comunicació de les víes, sinó que implica impacte ambiental, social i econòmic, que tenen una gran repercussió en la qualitat de vida de tots els que viuen en les ciutats.

En els últims anys s’han duplicat les distancies de mobilitat de cada día

Els problemes de mobilitat son conseqüència de dos processos que s’han anat retroalimentant amb el temps. El primer es l’espai, el transport té una necessitat d’espai que desplaça altres activitats en el territori. En augmentar l’espai entre les diverses activitats (distància de casa a la feina o escola) s’augmenten els desplaçaments motoritzats, generant així un cercle viciós expansiu. El segon es l’ús d’espai en activitats monofuncionals, on només es donen una activitat concreta. D’aquesta manera es fa necessari mobilitzar-se per realitzar diferents activitats.

El principal responsable d’aquesta situació es l’automòbil, que ha desplaçat totes les polítiques urbanes i de transport al seu ús. Deixant a la cua la potencialització d’altres formes de mobilitat.

Idees i exemples de pràctiques per potenciar la mobilitat sostenible

En línies generals varies ciutats europees han anat aplicant diferents polítiques per tal de reduir la petjada de carboni. Aquestes polítiques es centren bàsicament en tres aspectes claus:

  1. Gestionar i coordinar horaris i zones de càrrega i descàrrega. D’aquesta manera  es redueixen el numero de vehicles pesats als centres de la ciutat, i es redueix el temps de permanència a aquestes zones, millorant la rotació.
  2. Fomentar el transport públic
  3. Potenciar l’ús de la bicicleta i altres transports no motoritzats

En els darrers anys també s’està potencialitzant l’ús de vehicles elèctrics, amb polítiques com d’aparcament gratuït i baixada d’impostos i la instal·lació de punts de càrrega. Les noves tecnologies també afavoreixen  aplicacions per a compartir cotxes, reduint costos i contaminació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari