Universitats i escoles treballen conjuntament per a les oportunitats d'infants i joves
Comparteix
El Projecte Rossinyol Barcelona de mentoria entre universitaris i infants participarà al Taller d'accions organitzat des d'Acord Ciutadà per millorar les oportunitats dels i les joves i adolescents.
Tres hores a la setmana, un o una voluntari/a universitari o universitària i un/una alumne/a d'un centre escolar públic català es troben per compartir part del seu temps lliure i de lleure emmarcats en el Projecte Rossinyol de mentoria.
Aquest curs, el Projecte Rossinyol Barcelona participarà al Taller d'Accions organitzat per Acord Ciutadà de Barcelona amb l'objectiu de compartir els projectes que s'estan duent a terme en l'àmbit d'adolescència i joventut i explorar noves vies d'actuació.
A nivell català, diverses universitats tenen aquest any conveni de col·laboració amb el projecte, impulsat per la Fundació Servei Solidari: la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Ramon Llull (URL), Universitat de Girona (UdG) i, com a nova incorporació, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
La incorporació de la UPC aquest nou curs ha significat la creació de 14 noves parelles amb un perfil d'universitari i universitària diferent al que hi havia fins ara, que estava centrat en estudiants vinculats a la pedagogia, la psicologia o el treball social. Segons explica Inma Martín, coordinadora i tècnica del Projecte Rossinyol a Barcelona, "l'entrada d'estudiants amb un perfil més tècnic és molt positiva, ja que és una obertura de mires i de contacte amb noves realitats tant pels universitaris com pels infants".
El Projecte Rossinyol va engegar el nou curs el passat mes de novembre. A nivell barceloní, a més de la UPC, tres escoles s'han afegit també a la iniciativa. A més de l'increment de centres, ha augmentat el nombre de parelles –que ha passat de 24 a 38- també com a petició de les pròpies escoles que ja hi participaven, després de veure els grans beneficis que n'extreuen els infants.
Les parelles, formades per un/a menor (mentorat) i un/a estudiant universitari (mentor/a), estableixen una relació de respecte mutu i confiança molt propera a través d'una trobada setmanal en el seu temps lliure. Segons explica Inma Martín, "és un projecte en el qual hi guanyen les dues parts i els mentors en parlen des d'un punt de vista molt emocional". "Per als mentors esdevé una experiència molt transformadora derivada d'una relació molt estreta i propera amb els nens i nenes".
"La mentoria universitària fa créixer les aspiracions dels infants, la seva autoestima i l'emptenta per afrontar nous reptes", explica Inma Martín
Pel que fa als infants mentorats, compartir el seu temps amb estudiants universitaris els suposa, segons Inma Martín, "un benefici a nivell personal i de retruc escolar". "Creixen les seves aspiracions de cara al futur, també la seva autoestima i l'empenta per afrontar nous reptes i descobreixen i aprenen a gaudir de la ciutat on viuen, de barris que els podien resultar totalment desconeguts".
En aquest sentit hi prendrà part la participació del Projecte Rossinyol Barcelona en el Taller d'accions promogut per Acord ciutadà, amb el qual es busca treballar per una ciutat amb capacitat d'organització conjunta que avanci cap a una Barcelona més inclusiva. També i sobretot per als infants, adolescents i joves.
Afegeix un nou comentari